Архів
Вівторок,
4 червня 2024 року

№ 23 (20067)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну

Небезпечна професія

Олег ГРИГОРЕНКО.

ПОСІВНА практично завершена. І цього року оперативні зведення Державної служби з надзвичайних ситуацій в Україні рясніли тривожними повідомленнями про підриви землеробів на мінах. У деяких регіонах професія аграрія стала не менш небезпечною, ніж рятувальника.

Зокрема, на Харківщині поблизу села Пришиб Балаклійської громади Ізюмського району трактор місцевої агрофірми під час польових робіт наїхав на протитанкову міну ТМ-62П. Унаслідок вибуху трактор було знищено, а механізатор зазнав поранення. Тим часом у місті Куп’янськ цієї ж області у результаті підриву на міні загинув місцевий житель.

На Херсонщині у нещадно понівеченому окупантами селі Миролюбівка Білозерської територіальної громади Херсонського району трактор також наїхав на російську міну. Пораненого механізатора доправили до лікарні. Кількома днями пізніше у Бериславському районі цієї ж області на міні підірвався тракторист, який їхав вздовж поля. На щастя, він вижив. Проте в селі Молодецьке названої області загинув місцевий житель. Чоловік знайшов залишену російською армією вибухівку і, на лихо, вирішив її підняти.

На Чернігівщині у полі поблизу міста Ічня пролунав вибух — підірвався трактор «Джон Дір». У великої потужної машини пошкодило колеса і понівечило кабіну. Водій дістав численних поранень. У полі була ворожа міна, яка лишилась після вигнання росіян з Чернігівщини на початку квітня 2022 року…

За даними ДСНС, відколи почалась повномасштабна війна і станом на травень нинішнього року в нашій країні через підрив на мінах або інших вибухонебезпечних предметах уже загинуло 368 людей. Іще 808 зазнали поранень, із них 84 дитини.

Правоохоронці та рятувальники нагадують, що сьогодні потенційно небезпечною через замінування є третина загальної площі України. Ці служби настійливо закликають аграріїв проводити польові роботи тільки на розмінованих угіддях, а при виявленні підозрілих предметів телефонувати за номером 101.

Зрештою всім українцям, надто тим, що живуть на території, якою прокотилося велике вторгнення російських окупаційних військ, завше слід бути уважними і обережними та пересуватися лише тими маршрутами, де вже попрацювали сапери. Не слід рухатись невідомими чи не перевіреними ґрунтовими дорогами. Не можна чіпати будь-які підозрілі та незнайомі предмети. Також не варто відвідувати ліси, лісосмуги, поля, заплави річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої або які перебували під ворожою окупацією, застерігають сапери.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиправдане стрімке здорожчання
Читати
Посівна завершується
Читати
Добивають ДніпроГЕС
Читати
Проміжні підсумки
Читати
Позначиться посуха
Читати
Герої вдома
Читати
Війна множить злидні
Читати
Можна подавати заявки
Читати
Є перспективи
Читати





   

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове