![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Профілактика онкозахворювань Оксана ЗАІГРАЄВА, онколог. Ракові клітини з’являються в будь-якому людському організмі постійно, причому сотнями тисяч на день. Але це не означає, що з них формується пухлина. Контроль за патологічними клітинами здійснює імунна система: виявляє їх і знищує. Поки вона справляється зі своїми функціями, рак людині не загрожує. ТОМУ для запобігання онкологічним захворюванням треба зміцнювати захисні сили організму, тим самим допомагаючи йому пригнічувати ракові клітини. Особливо важливими такі профілактичні заходи є для людей похилого віку з ослабленою імунною системою та для тих, у кого простежується спадковий фактор онкозахворювань. Допомагають у цьому фітозбори, фітосуміші та правильне харчування. Фітозбір 1. Корінь півонії, корінь бадану товстолистого, корінь кульбаби лікарської, корінь солодки голої, корінь цикорію. Узяти по 50 г подрібненого висушеного коріння, ретельно перемішати. Чайну ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин і процідити. Приймати по 50 мл тричі на день за 30 хвилин до їди. Фітозбір 2. Чистотіл звичайний, омела звичайна (тільки гілочки та листочки без білих кульок, які є отруйними), катарантус рожевий (барвінок рожевий), ромашка аптечна, в рівних кількостях. Якщо катарантуса ніде придбати, його можна замінити грибом чага (продається в аптеці, росте на березах у лісі), можна готувати настій і без катарантуса, з трьох інших компонентів. Усі трави подрібнити та перемішати. Чайну ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 20-30 хвилин (не більше), процідити. Пити по 50 мл за 30 хвилин до їди тричі на день. Збір перешкоджає безконтрольному росту патологічних клітин. Курс прийому протиракових зборів — місяць. Повторювати курси можна двічі-тричі на рік. Зміцнювальна суміш. Склянка подрібненого кореня лопуха (свіжого або стертого на порошок висушеного), склянка меду, склянка чистого медичного спирту. Усі компоненти перемішати та настояти в темному прохолодному місці 7 днів. Приймати по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди. Пити, поки суміш не закінчиться. Суміш «7 склянок». Узяти по одній склянці соку моркви, буряків, чорної редьки та лимона. П’ята склянка — сік часнику. Його готують так: 200 г зубчиків часнику почавити, отриманий сік доповнити перевареною охолодженою водою до повної склянки. Після цього всі соки злити в банку, додати склянку кагору та склянку меду, ретельно перемішати. Суміш зберігати в холодильнику. Приймати одразу після їди по одній столовій ложці протягом місяця. Затим зробити перерву на місяць та повторити курс. За рік рекомендують провести 6 циклів, у кожен із яких входить місяць прийому соків і місяць перерви. Профілактичне харчування. Коли йдеться про профілактику онкологічних захворювань, а також відновлення після них, харчування посідає одне з основних місць. Дуже проста й водночас ефективна рекомендація: більше вживати рослинної клітковини. На підтвердження дієвості цієї поради лише один факт. Кілька десятиліть тому на позиції лідера у світі щодо раку товстої кишки був Люксембург. Коли його мешканці почали додавати в їжу цільнозернові злакові, їсти чорний хліб із висівками, захворюваність різко знизилася, й нині Люксембург перебуває чи не на останньому місці щодо захворюваності на колоректальний рак. Основу харчування мають становити овочі, фрукти, цільнозернові крупи, бобові (сочевиця, нут, горох, квасоля). Обов’язкові в раціоні страви з моркви, гарбузів, буряків, багаті не тільки на клітковину, а й на головний протираковий вітамін А. Їх можна вживати в сирому й термічно обробленому вигляді, готувати соки. Дуже корисні, як джерело біофлавоноїдів (протиракові речовини), ягоди: журавлина, калина, чорниця, смородина, виноград, малина та інші. Із них потрібно готувати морси (столову ложку ягід розім’яти, залити склянкою теплої води, можна добавити трохи меду) і додавати до страв. Корисні знежирені кисломолочні продукти: кефір, кисляк, натуральний йогурт (без добавок). Їх бажано пити окремо, на ніч. Можна збагачувати столовою ложкою клітковини або порошку сушеної морської капусти (продається в аптеці). Кілька разів на тиждень корисно вживати рибу та яйця (некруто зварені). У виборі м’яса перевагу потрібно надавати білим сортам: курка, кролик, індичка, нутрія. Важливо не зловживати сіллю. Їжа має бути вареною, тушкованою, печеною. Смажене та копчене, а також жирне та солодке ліпше вилучити з раціону повністю. Цукор можна замінити невеликою кількістю меду. Джерелом ще одного протиракового засобу є вітамін Е, тож варто вживати цінні рослинні нерафіновані олії — лляну, соняшникову, оливкову, кукурудзяну, гарбузову, гірчичну тощо: по столовій ложці разом із їжею. Скажімо, місяць приймаєте оливкову олію, наступного — гірчичну... Корисні насіння (гарбузове, соняшникове) та горіхи (3-5 на день, крім арахісу), висівки — 1-3 столові ложки на день, морська капуста: столова ложка щодня (можна посипати їжу) або з’їдати як салат. На вітамін Е багатий бджолиний пилок (крім того, це джерело інших цінних речовин). Тому його корисно приймати курсами 1-2 рази на рік (по 0,5-1 чайній ложці двічі-тричі на день за 15 хвилин до їди). Протипоказання: загострення захворювань органів травлення, індивідуальна непереносність будь-яких компонентів. Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. Версія для друку До списку статтей |