Архів
Вівторок,
9 квітня 2024 року

№ 15 (20059)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Ні совісті, ні честі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Те, як троє суддів-мільйонерів Бобровицького райсуду Чернігівщини намагались іще на підготовчій стадії і без дослідження доказів нашвидку «спустити» справу ексвійськкома Олега Олешка (див. номер за 12 березня, «Втрачаємо країну»), спонукало до думки ознайомитись з іншими їхніми рішеннями. Переглядаючи судові реєстри, ми натрапили на цікаву історію з корупційним присмаком. Нижче розповімо, як відточується така майстерність тутешньої «феміди».

У ГРУДНІ 2022 року депутата Бобровицької міськради Валентину Швитай звільнили з посади спеціаліста відділу архітектури. Офіційно — у зв’язку зі скороченням посади. Не погодившись із цим, Валентина Юріївна звернулася до Київського окружного адмінсуду з позовом про визнання рішення протиправним. Збираючи матеріали для обґрунтування своєї позиції, вона не гребувала використовувати мандат і владні повноваження. Зокрема, В. Швитай направила вісім звернень до органів місцевого самоврядування, комунальних закладів, медичних установ із вимогою надати ту чи іншу інформацію та документи, які стосувалися її скорочення.

За заявою Бобровицької міськради правоохоронці з Департаменту стратегічних розслідувань облуправління поліції склали щодо Валентини Швитай вісім протоколів. Усі вони стосувалися корупційних правопорушень за вчинення нею, як депутатом, дій в умовах реального конфлікту інтересів, який виник під час спрямування запитів про надання копій завірених документів і подальшого їх використання з особистою метою. Справи передали до Бобровицького райсуду і, виходячи з юридичної практики, рішення мали б бути позитивними. Шість протоколів розглядала Валентина Бойко, ще два досі перебувають у Людмили Демченко, яка є керівником установи.

Та не так сталося, як гадалося. Судовий процес можна назвати «класикою жанру» зі спускання на гальмах. Валентина Швитай, очевидно, усвідомлюючи наявність «залізобетонних» доказів її провини, вирішила затягувати розгляд, адже в адміністративного матеріалу за частиною 2-ю ст. 172-7 КУпАП (вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів) є строк давності, й становить він шість місяців. Тобто якщо за пів року провину обвинуваченого не довели, то справу закривають. Ґрунтуючись на судових рішеннях, саме на це й зробила ставку Валентина Швитай, досягаючи мети шляхом подавання численних формальних клопотань.

Спершу вона абсолютно безпідставно просила про перенесення розгляду справи до столичного суду, потім не приходила на засідання нібито через хворобу. Зрештою наприкінці взагалі подала клопотання про відвід судді, яке, на диво, задовольнили, а справу передали Наталії Булизі. У підсумку ця суддя винесла рішення закрити об’єднане провадження у справі. Таким чином, пані Швитай, заручившись пасивною позицією суду (яка провокує цікаве запитання: що змушувало служителів Феміди всіляко умивати руки, сприяючи обвинуваченій?), домоглася закінчення граничного 6-місячного строку на притягнення її до відповідальності.

Як ми вже зауважували вище, об’єднана справа за ще двома протоколами перебуває на розгляді в Людмили Демченко. Сподіваємося, цього разу буде дотримано всіх належних термінів, а Бобровицький райсуд не стане «кімнатою домовленостей», бо так недалеко і до «судів Лінча». Нагадаємо, це явище родом зі США виникло наприкінці XVII століття і стало системним у другій половині ХІХ ст. «Закон Лінча» (Lynch law lynching) кваліфікував прямі суди місцевих громад як «вид північноамериканської народної юстиції без формального та регульованого законодавством слідства», тобто самосуд. Місцеві громади були переконані в нездатності влади зупинити злочинність, тому власноруч карали тих, кого вважали порушниками. Тож, аби не доводити народ до крайнощів, українські судді мають згадати своє призначення і діяти за законом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зросла мінімальна зарплата
Читати
Оголошено чергову евакуацію
Читати
Терор посилюється
Читати
Розпочато закачування палива
Читати
Скалічені долі
Читати
Розрив величезний
Читати
Пересувні аптеки їдуть країною
Читати
Увага: шахрайство
Читати
Церковний прецедент
Читати
Мікропозик менше, але заборгованість більша
Читати
Доруйновують
Читати
Зрадник дістав покарання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове