Архів
Вівторок,
26 березня 2024 року

№ 13 (20057)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Пай і субсидія

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Маю невелику пенсію, тому отримую субсидію від держави. Нещодавно виплатили мені дохід за земельний пай, який, як і в моїх знайомих, перебуває в оренді. Чи вплине ця виплата на отримання субсидії?» — цікавиться Людмила Антонівна Дейнека з м. Лохвиці Миргородського району Полтавської області.

НА ПРИЗНАЧЕННЯ субсидії, за інформацією Мінсоцполітики України, мають право:

власники двох і більше домогосподарств, якщо вони розташовані у сільській місцевості;

власники житла на праві сумісної або часткової власності;

власники кімнат у гуртожитках;

власники мопедів;

власники земельних паїв, які отримують одноразово щорічну орендну плату: якщо орендну плату людина отримала у ІІІ-ІV кв., то їй буде надана субсидія на опалювальний період. Доходи на субсидію враховуються в опалювальний і неопалювальний сезони. Для призначення субсидії на опалювальний період беруться доходи за перші два квартали року, а в неопалювальний — за ІІІ-ІV квартали. Для призначення субсидії враховуються всі доходи, крім одноразових виплат. Але дохід із паю, хоч це й одноразова виплата, враховується за той період, коли він був отриманий;

спадкоємці майна у сільській місцевості, які отримали акт обстеження житлових умов, що свідчить про те, що людина справді не може сплатити комунальні послуги. Для отримання такого акта потрібно звернутися до представника громади, а потім передати акт в органи соцзахисту населення.

Доходи враховуються:

за III-IV квартали попереднього календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону (травень);

за I-II квартали поточного календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, — у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Якщо земельний пай не здається в оренду і не приносить домогосподарству доходу, сам факт наявності цього паю не впливає ні на призначення, ні на розмір житлової субсидії. Однак остання не призначається впродовж року після купівлі на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, чи оформлення права власності на земельний пай у порядку спадкування й оплаті платежу, що перевищує зазначену суму. Тобто якщо в липні особа оформила право власності на пай та сплатила при цьому 51 тисячу гривень, то в серпні вже не має права звертатися за призначенням субсидії.

Власникам, які здають свої земельні паї в оренду, слід зважати, що при розрахунку субсидії обов’язково враховується дохід, який приносить пай. Відповідно розмір субсидії у такому разі залежить від розміру доходу.

У випадках, коли за оренду земельних паїв фермер розраховується у натуральній формі, наприклад збіжжям, то при зверненні за субсидією це теж слід зазначити у декларації. Пенсійний фонд України визначатиме грошовий еквівалент вартості отриманого за ринковими цінами на дату отримання орендної плати. Тобто орендна плата в натуральній формі оцінюється за ринковою ціною товару.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Там — воюють, тут — торгують
Читати
Черговий терор на ГЕС
Читати
Теплова генерація напівзруйнована
Читати
Додаткова допомога аграріям
Читати
Не забудьте про годинники
Читати
Тривають польові роботи
Читати
Роки в невідомості
Читати
Фальсифікат здоров’я не додає
Читати
Розмінування у пріоритеті
Читати
Вугледобувна галузь активізувалася
Читати
Географія цукру
Читати
Опалення вимкнуть раніше
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове