Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Основні помилки при вирощуванні розсади перцю

ПЕРЕЦЬ вирощують розсадним способом, позаяк ця культура має досить довгий вегетаційний період.

Часто перець сіють у ящики з подальшою пікіровкою. А можна посіяти відразу в торфо­перегнійні горщички (у культури слабка регенерація кореневої системи). У підсумку городник виграє 15-20 днів, що потрібно на регенерацію.

Під час вигонки розсади перцю вкрай важливо дотримуватися належного температурного режиму, інакше всі зусилля зведуться нанівець.

Для отримання дружних сходів температура ґрунту має бути в межах 25-30ОС до моменту появи сходів, а ґрунт — постійно зволоженим. Після появи масових сходів у фазі добре розвинених сім’ядоль допускається зниження температури в межах 15-18ОС на один-два дні. Надалі краще дотримуватися оптимальної температури від 22 до 25ОС.

Відсутність підсвічування є причиною суттєвого гальмування розвитку рослин.

На ранніх фазах розвитку розсада перцю вимагає певної суми температур, фотоперіоду та інтенсивності освітлення. Тому дуже благотворно позначається на сіянцях додаткове підсвічування (тривалість дня має бути не менш ніж 12 годин).

Вирощування розсади в теплих, але затінених місцях нічого хорошого надалі також не обіцяє.

Перець не переносить затінення, перебування його без належної кількості світла призводить до витягування розсади й у майбутньому неодмінно негативно позначиться на врожаї (особливо на ранньому: можуть опадати пуп’янки).

Якщо неправильно підживлювати розсаду, то «скривджені» перці вам дадуть відповідь на це: «Не вмієш — не берись!».

Щоб розсада «не сіла», необхідне підживлення аміачною селітрою вже у фазі одного-двох справжніх листків. За два тижні до висадження в ґрунт рослинки потребують підживлення «Кристаліном» або іншим добривом, що містить NPK.

Попелиця, кліщ і совка — головні шкідники перцю. Необхідно стежити за їхньою появою і вчасно обробляти розсаду, позаяк у ґрунт треба висаджувати тільки здорові рослини.

Правильно вирощена розсада у віці 55-60 днів має 12-15 справжніх насиченого зеленого кольору листків на щільному стеблі заввишки 20-25 см.

Версія для друку          До списку статтей

У НАРОДІ слушно кажуть, що один весняний день рік годує. Отож ми всі вже «на низькому старті», лише чекаємо теплої години. В наступному куточку нагадаємо черговість першорядних справ, аби нічого не пропустити. Які тугосхожі культури закладають у землю першими; чи можливо зробити з холодного парника «гарячий»; що доцільно посіяти на... компостній купі.

В іншому матеріалі мова піде про виноград, а саме про його підживлення. Дехто ігнорує цей агрозахід, а дарма. Адже зі спілими гронами, опалим листям, зрізаною лозою із ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому ви маєте дати кущеві резерв урожайності, а докладну схему внесення добрив із роз’ясненнями прочитаєте незабаром.


 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове