Архів
Вівторок,
12 березня 2024 року

№ 11 (20055)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Аліменти на дитину в умовах воєнного стану

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Мій колишній чоловік перестав сплачувати аліменти на дитину, мотивуючи це тим, що йде війна, знизився рівень його заробітної плати, вигадує казна-що. А нам же з донечкою треба якось виживати, я нині перебуваю у декретній відпустці по догляду за нею. Добре, що моя мама зі своєї пенсії трішки нам допомагає. Що робити, куди звертатися?» — у відчаї Оксана Л. зі Львова.

ОБОВ’ЯЗОК батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття закріплено статтею 180 Сімейного кодексу України. Одним зі способів виконання такого зобов’язання є сплата аліментів.

Як відомо, в Україні з 24 лютого 2022 року, з дня повномасштабного вторгнення російського агресора на нашу територію, діє воєнний стан, і це певним чином впливає на всі сфери суспільного життя. Проте Закон не звільняє батьків від обов’язку забезпечувати дітей та платити аліменти на їхнє утримання.

Питання виплати аліментів на дітей — одна з найактуальніших тем, адже діти потребують належного піклування та догляду в будь-який час.

З початком війни на території України було введено чимало заборон, кредитних канікул, різноманітних пільг, фінансових послаблень, які звільняли українців від обов’язкових виплат. Звідси побутує думка, що платник аліментів не зобов’язаний їх сплачувати під час дії воєнного стану. Проте це не зовсім так.

Наприклад, припинились звернення щодо стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію чи інший дохід боржника, але це не стосується аліментів. Із 26 березня 2022 року стало можливим проведення відрахувань із заробітної плати та інших доходів боржника лише на виконання рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни рф. Відповідно, підприємства чи установи, де працює платник, здійснюють відрахування аліментів з його зарплати на рахунок, зазначений у заяві. Оскільки війна не звільняє платника від обов’язку утримувати свою дитину, то й процедура стягнення аліментів не зазнала змін, а права дітей повністю захищені та врегульовані законодавством.

Якщо один із батьків відмовляється сплачувати аліменти, тобто не бере участі в утриманні та вихованні дітей, інший може подати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів та примусово стягнути виплати. Сума стягнення аліментів на підставі судового наказу має обмеження: не більш як 21 тис. грн — на дітей віком до 6 років; не більш як 26 180 грн — на дітей віком від 6 до 18 років.

Крім того, той із батьків, з ким проживає дитина, у разі змін матеріального або сімейного стану сторін, погіршення або поліпшення здоров’я має право звернутися до суду з проханням зменшити чи збільшити розмір аліментів.

Передбачені не лише адміністративна та кримінальна відповідальності за несплату аліментів на утримання дитини, а й стягнення за рішенням суду пені у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Однак батьки можуть дійти згоди, уклавши договірну угоду, в якій буде зазначено розмір аліментів, строк та порядок їх сплати, додаткові виплати тощо. Вони добровільно укладають таку угоду та нотаріально її завіряють.

Можна укласти й нотаріально посвідчений договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею їй права власності на нерухоме майно. За таким договором платник аліментів передає у власність дитини нерухоме майно та, відповідно, звільняється від сплати аліментів.

Підсумовуючи, нагадуємо, що у період дії воєнного стану батьки не звільняються від обов’язку утримувати дитину та сплачувати аліменти й у разі якщо один із батьків ухиляється від їх сплати варто:

— звернутися із заявою до виконавчої служби, якщо вже є рішення суду про сплату аліментів;

— звернутися до поліції за місцем проживання із заявою, якщо один із батьків приховує свої доходи;

— отримати допомогу від держави;

— подати позов до суду, якщо нема змоги стягнути аліменти.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! 28 лютого 2024 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки ухвалив рішення про звільнення низки категорій осіб від призову під час мобілізації. Йдеться серед іншого про багатодітних та одиноких батьків, а також родичів осіб з інвалідністю I-II групи. Зокрема, в документі зазначено: «Комітет ВР схвалив рішення про звільнення від призову під час мобілізації таких категорій громадян: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, окрім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці…».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Незабаром демобілізація
Читати
Торгівля пожвавішала
Читати
Законодавчі «хащі» та борги
Читати
На ринку праці дефіцит
Читати
Потреба в коштах величезна
Читати
Оголошено Шевченківських лауреатів
Читати
Відшкодовуватимуть за розмінування
Читати
Кривдники не вгамовуються
Читати
Необхідна евакуація
Читати
Кожний п’ятий — пільговик
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове