Архів
Вівторок,
5 березня 2024 року

№ 10 (20054)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Які помилки в оформленні трудової книжки можуть призвести до відмови у нарахуванні стажу і як їх виправити?»

Ольга КОЗЛОВСЬКА.

с. Козлів

Могилів-Подільського району

Вінницької області.

 

ОДРАЗУ нагадаємо, що стаж від 1 січня 2014 року підтверджується даними про сплату страхових внесків. А от стаж до вказаної дати, як і раніше, — даними трудової книжки та іншими паперовими документами. За таких обставин помилки в трудовій книжці справді можуть стати причиною втрати частини стажу.

Взявши в руки свою трудову книжку, необхідно, зокрема, звернути увагу на такі речі.

При прийнятті на роботу має бути відповідний запис (дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка).

Має бути повний запис про зміну назви підприємства або про реорганізацію, якщо такі зміни відбувалися.

У трудовій не має бути «дописів» іншим чорнилом до попередніх записів про прийняття або звільнення. Такий «допис» важливо правильно оформити окремим записом. Запис має бути завірений належним чином — «доданій інформації вірити», печатка та підпис уповноваженої особи.

При зміні прізвища важливо вказати назву документа, згідно з яким відбувається зміна, а також вказати, ким і коли він виданий.

Виправляти помилки, зроблені в записах у трудових книжках працівників, можуть тільки роботодавці, які, власне, такі неточні записи допустили.

Нагадуємо також, що з 2021 року в Україні існує таке поняття, як електронна трудова книжка. Щоб у Пенсійному фонді заздалегідь був увесь стаж людини не тільки за періоди роботи після 1 січня 2004 року, а й до вказаної дати, роботодавці надсилають до Пенсійного фонду скановані копії трудових книжок своїх працівників. Якщо людина офіційно не працює, то може копії своїх паперових документів про стаж самостійно завантажити на портал електронних послуг Пенсійного фонду. Зауважуємо, що рішення про зарахування стажу на підставі чи то паперових, чи то відсканованих документів все одно ухвалює посадова особа, тобто працівник Пенсійного фонду, а не комп’ютер. Тут усе залежить і від того, яким чином зроблено записи, і від того, наскільки прискіпливим буде конкретний працівник. Утім, будь-яке рішення державного органу завжди можна оскаржити у вищій інстанції або в судовому порядку.

 

«Я одинокий пенсіонер поважного віку. Хочу дізнатися про умови проживання в геріатричних пансіонатах. Чи відберуть у разі мого переїзду туди приватизовану квартиру?»

Іван КРИКЛЯ.

м. Жашків

Черкаської області.

 

ПІДОПІЧНІ інтернату, відповідно до встановлених норм, забезпечуються одягом, взуттям, постільною білизною, засобами особистої гігієни, столовим посудом. Не менш як чотириразовим харчуванням, у тому числі дієтичним. А також лікарськими засобами, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення у порядку, встановленому законодавством. Інтернат за потреби і за заявою підопічного приймає на зберігання гроші, коштовності та цінні папери підопічних, про що складається акт-опис приймання. Цінні речі зберігаються у сейфах. Вони видаються підопічному на його першу вимогу за поданою ним заявою, про що складається відповідний акт-опис. Порядок зберігання грошей, коштовностей та цінних паперів підопічних і форма журналу обліку цінних речей затверджуються Мінсоцполітики.

Чи заберуть квартиру? Стаття 41 Конституції України, стаття 319 Цивільного кодексу України гарантують право власника на свій розсуд володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном. Відповідно до положень статті 321 цього Кодексу, право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні. Таким чином, ваше право власності на квартиру завжди буде з вами, де б ви не проживали. Завжди будьте обережними з тими, хто намагається з вами укладати правочини на житло, постійно радьтеся з юристами.

Якщо ваше право порушуватиметься, можете захистити його, звернувшись до правоохоронних органів.

Іще одне необхідно запам’ятати. Перед ухваленням рішення про переїзд треба дуже ретельно вивчити умови, які надає або найближчий інтернат, або той, куди ви маєте намір переїхати. Це допоможе уникнути помилок та розчарувань.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зростуть мінімальні пенсії
Читати
Поки що тарифи не підвищуватимуть
Читати
Палива наразі вистачає
Читати
Захворюваність шириться
Читати
Завершують із кукурудзою
Читати
Зруйнована освіта
Читати
Погода не сприяє
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Збитки у перспективній сфері
Читати
Побільшало нових автівок
Читати
Стимулюють виноградарство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове