Архів
Вівторок,
13 лютого 2024 року

№ 7 (20051)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Потребують закону і справедливості

Микола Нечипоренко.

 Дніпропетровська область.

Появи Самарської затоки, яка на десяток кілометрів широко розлилась уздовж понад десятка сіл, свого часу ніхто не очікував. Коли гребля Дніпрогесу топила пороги Славутича, сюди, за розрахунками тодішніх спеців, вода не повинна була дійти. Але природа взяла своє. Так виникла відразу в межах двох районів напрочуд мальовнича водойма. Місцевий люд зрадів курортному закутку, а влада заходилася облаштовувати дитячі табори, бази відпочинку, заклали рибгосп.

У НАШ час озеро не втратило своїх принад. Навпаки, надто зацікавило підприємливих бізнесменів, котрі викликалися освоювати береги затоки і особливо її острови. На благо, запевняли, народу. Згодом же виявиться, що насамперед на своє. І тільки оце нещодавно прокуратура взялася за справу і повідомила: п’ятнадцять років тому всі острови затоки гамузом було передано у приватну власність для створення особистого селянського господарства. Таке рішення ухвалили тогочасні очільники Новомосковської РДА. З одного боку, прокуратура намагається з’ясувати, з якої ж бо речі раптом так розщедрилися районні посадовці, а з іншого — вона не сумнівається, що острови використовують не за призначенням. Адже належать вони до водного фонду і з сільськогосподарським не мають нічого спільного. Якщо ж так, то їх необхідно повертати в комунальну власність нинішньої Піщанської громади.

Далі сталося те, що інакше як виявом самовпевненого свавілля назвати не можна. Увірувавши у свої можливості та безкарність, багаторічні володарі самарських островів бігом кинулися судитися… з прокуратурою. Спершу з тих міркувань, що, мовляв, строки давності начебто минули, аби заходжуватися ворушити старе. Ясна річ, правники до такого погляду не пристали. А оскільки власники «островів скарбів» насправді й не думали на них створювати щось на зразок особистого селянського, тим паче фермерського, господарства, то зажадали скасувати присвоєння їм землевпорядного кадастрового номера. Прокуратура теж звернулася до суду, щоб її вимоги неодмінно були виконані.

Але що ви думаєте? Адвокати загарбників островів заходилися вишукувати «підстави», аби суд… відмовив правоохоронцям і закрив справу. Які, запитаєте? А такі, що хіба діло (!) прокуратури займатися земельними питаннями? Тим паче, коли і Піщанська громада не заперечує, і в селах на берегах затоки мовчать. Оцінка правоохоронців, що це через бездіяльність і байдужість, не помагала.

Суд, слава Богу, до аргументів «противної сторони» не прислухався, став на справедливий бік прокуратури. Проте, як на нас, треба, щоб в області також дали правову оцінку безпрецедентній нахабності хвацьких хазяїв.

Трохи вище ж посеред Дніпра є також дуже гарний острів Зелений. Він знаходиться в межах обласного центру, тож міськрада накинула на нього оком.

На останній сесії було внесено зміни до програми реформування і розвитку житлового господарства. Загальна сума фінансування програми передбачена в обсязі не багато не мало — майже 14 мільярдів гривень. Чекали-чекали й нарешті таки вибрали слушний час для благоустрою міста.

А може, дарма ми іронізуємо: гроші великі, однак утримувати житловий фонд мегаполісу у пристойному стані треба. Витрати на капремонти багатоповерхівок, приміром, сягнуть понад 3,6 мільярда гривень. Що ж, діло хороше й необхідне, хай буде. Навіть 10 мільйонів, які вирішили спрямувати на посипання в зимовий час територій навколо житлових будинків, теж не мають викликати заперечень.

Інша річ, що 1 мільйон 200 тисяч гривень на проведення «виховної роботи серед населення» стосовно безпритульних тварин та запровадження реєстру власників домашніх улюбленців вітати нині зовсім не хочеться... Навіть ніяково, як висловлюються містяни, перед воїнами, що сьогодні боронять нас від окупантів. А якщо і перейнялася міськрада становищем тварин, то ліпше б стерилізувала їх та нагодувала за ті гроші... Проте найбільше вразила жителів Дніпра чи не головна зміна у програмі, яка полягає у проведенні проєктно-вишукувальних робіт із благоустрою острова Зелений. На цю мету передбачено більш ніж 6 мільйонів гривень.

Зелений дніпровці давно вподобали як острів-пляж, утім, багато років владі до нього було байдуже. Чому ж саме нині, у такий складний для країни час, заходилася його облагороджувати? І, відповідно, «інформувати та виховувати» народ, аби не ремствував. А люди натомість вважають, що з благоустроєм Зеленого ліпше зачекати. Принаймні до закінчення війни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Продовжено воєнний стан
Читати
Газ — тільки власного видобутку
Читати
Кажуть, що зменшили тіньову зайнятість
Читати
Захисники вдома
Читати
Подорожчали овочі, фрукти та молоко
Читати
Автокрадіжок поменшало
Читати
Допомагає природа
Читати
Iмовірні втрати продовольства величезні
Читати
Порти під прицілом
Читати
Авторинок пожвавлюється
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове