Архів
Вівторок,
6 лютого 2024 року

№ 6 (20050)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Про військові облігації

«Уряд закликає купувати військові облігації, називаючи їх «інвестиціями у поразку росії». Мені 79 років, наша велика родина відправила на фронт сімох захисників України. Хотів би якусь посильну гривневу дещицю інвестувати у підтримку ЗСУ. Тільки б знати, що це за облігації, як вони працюють. Зрештою, чи варто в них вкладатися з точки зору прибутковості?» — звернувся до редакції читач із Вінниці Семен Степанович Ольховий. Давайте розберемось у цьому питанні.

Цінні папери, які випускає держава

УКРАЇНІ потрібні гроші, щоб захищатися від російської агресії. Їх держава залучає не лише на зовнішніх, а й на внутрішньому ринках. Військові облігації є різновидом облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) — цінними паперами, які держава випускає при дії режиму воєнного стану. Простіше кажучи, це боргова розписка, яку дає держава, позичаючи кошти, аби покрити дефіцит бюджету. Така фінансова операція не винахід української влади. Так робили в багатьох країнах, наприклад у США під час війни за незалежність 1812-1815 років, а у Великій Британії — після початку Першої світової у 1914-му…

Коли росія поперла на нас війною, Міністерство фінансів у березні 2022-го стало проводити аукціони з продажу військових облігацій. Вони й до сьогодні відбуваються щовівторка. Таким чином урядові вдалося залучити до бюджету загалом уже майже 820 млрд грн «інвестицій у поразку росії», з яких торішні над-ходження склали 566 млрд грн.

Гарантом своєчасного погашення та сплати доходу за облігаціями від імені держави виступає Мінфін. Він же визначає час та обсяги випуску цінних паперів, строк їх обігу, відсоткову ставку та інші умови.

Досі держава вчасно погашала всі випуски військових ОВДП. Гроші на таку виплату закладаються у витрати державного бюджету на кожен рік. Джерела їхнього надходження можуть бути різними: випуск нових облігацій, податки (скажімо, нещодавно ухвалено закон про оподаткування надприбутків банків). Також, згідно із законодавством, Нацбанк, який багато років купував у міністерства облігації внутрішньої державної позики, левову частку прибутку, зокрема і те, що він заробляє на ОВДП, перераховує назад у держбюджет. Простіше кажучи, гроші перекладаються з однієї державної кишені в іншу. А терміни погашення за облігаціями розраховані таким чином, аби розподілити витрати держави в часі.

Придбати військові облігації може кожен, звернувшись безпосередньо у відділення будь-якого з нижченазваних банків або через їхні мобільні додатки. Зокрема, таку послугу пропонують Укргазбанк, Укрексімбанк, Банк Південний, ПУМБ, Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен банк, Monobank, Credit Agricole, Банк Кредит Дніпро… Повний список є на сайті Мінфіну (http://bonds.gov.ua). Також їх можна придбати в застосунку Дія.

У цілому військові облігації працюють за принципом банківського депозиту. Вони мають строк дії (нині це від трьох місяців до двох років), після завершення якого особі повертається первинна сума вкладу разом із відсотками. На чим довший термін держава позичає у вас гроші, тим із більшими відсотками віддає, і навпаки: чим менший термін позички, тим нижчі відсотки. Проте покупець не отримує облігацій на папері — вони існують лише в електронному вигляді й зберігаються в депозитарії НБУ. Для покупця відкривається відповідний рахунок у цінних паперах, про що укладається угода.

Скільки коштують?

НОМІНАЛЬНА вартість однієї військової облігації — 1000 гривень/1000 доларів/1000 євро. Проте реальна ціна може бути і нижчою, і вищою. Так, часто облігації, що будуть погашатися за рік і довше, можна придбати зі знижкою — тобто замість номінальної вартості у тисячу гривень заплатити, скажімо, 963 чи 980 грн. Та якщо незабаром настане термін виплати або цей конкретний випуск цінних паперів дуже затребуваний, ціна може бути і вищою за номінал — 1030 чи 1055 грн, умовно. Водночас бувалі у бувальцях співвітчизники, яким уже доводилося купувати облігації, радять звертати увагу на те, що банки можуть стягувати комісії за свої послуги. Тож не зайвим буде перед купівлею облігації про це поцікавитись.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аптеки на колесах
Читати
Повернулися додому
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Закордонне лікування — не більше року
Читати
Для розвитку підприємництва
Читати
Тарифи поки що не зростуть
Читати
«Труба» — у держвласності
Читати
Кібератак побільшало
Читати
Iнформація доступна кожному
Читати
Кошти на АПК та соцзахист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове