Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Зустрічайте нові комунальні «покращання»

Олена КОЩЕНКО.

Це все-таки сталося: уряд анулював мораторій для населення на відключення світла, газу та води через борги за житлово-комунальні послуги. А разом із тим повернув нарахування штрафів та пені за несвоєчасну оплату і примусове стягнення заборгованості за комірне з населення. І це ще не всі «комунальні сюрпризи» від влади. З 1 лютого в Україні для побутових споживачів запровадили ще одну платіжку за газ. Чому уряд вирішив зробити це саме тепер — у розпал війни, коли мільйони українських родин перебувають за порогом бідності й безгрошів’я, та ще й в опалювальний сезон? Зрештою, що буде з тарифами?

Черговий «лист щастя» від влади

ЯК ВІДОМО, на початку повно-масштабного вторгнення росії, 5 березня 2022 року, Кабмін своєю постановою заборонив усім компаніям, що надають комунальні послуги, нараховувати та стягувати з населення штрафи за невчасну оплату. А також відключати побутовим споживачам світло, газ і воду за борги. У липні того ж року Верховна Рада ухвалила закон про заборону на період дії воєнного стану примусового виконання рішень щодо стягнення з фізичних осіб заборгованості за комірне. Аж раптом з’явився цей «лист щастя» від влади — постанова №1405, яку було опубліковано на сторінці Кабінету Міністрів 8 січня 02p03

. У ній, зокрема, сказано, що незабаром українцям можуть «обґрунтовано переривати надання житлово-комунальних послуг», а також нарахують і примусять сплатити штрафи і пені.

Тобто не встиг вчасно оплатити комірне — штраф або пеня, які автоматично приплюсовуються до суми у платіжках. А якщо ще затримав оплату більш ніж на тридцять календарних днів, комунальники вправі взагалі перекрити постачання до оселі електроенергії, води чи газу. Виняток зробили лише для тих, хто проживає на території, де ведуться бойові дії, чи на тимчасово захопленій «другою армією світу». Або ж якщо господар житла не проживає за своєю адресою 30 і більше календарних днів із якоїсь «поважної» причини і може це документально підтвердити. Перебування за кордоном, між іншим, до таких не належить.

І це ще не всі неприємні новини для боржників. У Мін’юсті попередили, що поточного року на тих, хто вже встиг накопичити заборгованість понад три місяці за компослуги, можуть очікувати серйозні обмеження. Такі особи автоматично потрапляють до Єдиного реєстру, в якому зібрано відомості про будь-які майнові зобов’язання фізичних і юридичних осіб. І якщо комунальна компанія подасть на них до суду й останній ухвалить рішення на користь постачальника послуги (а будьте певні, що саме так і станеться), то такі громадяни не зможуть відчужувати та купувати майно, виїжджати за кордон, навіть користуватися власним автомобілем і відкрити рахунок у банку. Для зняття обмежень необхідно буде сплатити кругленьку суму і дочекатись нової судової ухвали — вже про вилучення з реєстру.

Чому саме тепер?

ПИТАЄТЬСЯ: чому саме нині Кабмін наважився повернутися до цієї практики — відключення води, світла та газу через борги? Як заявив голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, на ринку ЖКГ неплатежі від населення настільки зросли, що «ситуація вимагала нагального втручання».

Стосовно боргів за світло, газ і воду, то на сьогодні важко назвати точні цифри. Під час війни Держстат офіційно не оприлюднює цієї інформації, її нема у публічному доступі. Є хіба що розрізнені заяви в інтерв’ю ЗМІ галузевих топчиновників. І вони свідчать про те, що рахунок іде на десятки мільярдів гривень.

Населення не оплачує комірне загалом із різних причин. Чимало українських сімей під час повномасштабної війни опинились на грошовій мілині. Норма про відключення споживача від комунальної послуги за затримання платежу всього на місяць просто шокує. Чи треба говорити, наскільки безглуздою в умовах війни в країні вона є? Як урядовці взагалі могли додуматись до такої постанови-ухвали? Адже хтось може просто не встигнути заплатити, бо йому затримали зарплату або пенсію, та бозна-які ще можуть бути причини. Зрештою, сьогодні непоодинокі випадки, коли комунальники присилають рахунки з узятими мало не зі стелі, часом просто захмарними, показниками спожитого газу, тепла, електро­енергії чи води. Таку квитанцію споживач не стане відразу оплачувати, а почне розбиратись із надавачем послуги. А це бюрократична марудна тяганина часом не на один місяць.

Але, виявляється, річ не тільки у хронічних неплатежах населення. Ринок житлово-комунальних послуг в Україні дотаційний, бо тарифи сьогодні штучно регулюються державою. Впродовж минулого і позаминулого років значну частину необхідних коштів вдавалося покривати за рахунок допомоги від міжнародних партнерів. Однак уже зрозуміло, що у 2024-му вона буде значно меншою. Де взяти кошти, яких бракує, щоб не допустити колапсу на ринку житлово-комунальних послуг?

За таких умов перед урядом гостро постала проблема вишукування внутрішніх фінансових ресурсів. Тим часом генеруючі компанії та компанії з розподілу на ринку ЖКГ давно вже домагалися від Кабміну дозволу на відключення злісних неплатників і впровадження проти них інших санкцій. Власне, що й було зроблено.

Третя платіжка за газ

ТИМ ЧАСОМ «нагорі» вирішили підвищити комунальні тарифи для населення, упровадивши ще одну — вже третю — платіжку за газ.

Досі прихoдило дві квитанції: одна за використане паливо, друга — за йoгo транспoртування. Тепер же треба платити ще й за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. За той відрізок, що тягнеться від центральної газової труби і входить в оселю, де до нього під’єднане обладнання. Введення такого платежу дасть змогу зменшити кількість аварій, запевняють оператори газорозподільних компаній.

Оплата послуги може здійснюватися двома способами: або раз на рік, або ж певну суму «розкидатимуть» на 12 місяців. Все залежить від вашої обслуговуючої компанії — який типовий договір вона укладатиме. Сума залежатиме від регіону, місця розташування, терміну зношеності газового обладнання та його кількості у будинку або квартирі.

Водночас Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила граничні тарифи на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, дешевше або дoрoжче за які пoслуга кoштувати не мoже: за рік кожному домогосподарству доведеться заплатити від 106 до 1000 гривень.

До речі, нині багато хто, хоч і зареєстрований у помешканні, але через непереборні обставини не проживає в ньому. Тож люди запитують: а чи можна взагалі не сплачувати ту третю квитанцію, якщо не користуєшся газом? Обслуговуючі компанії зазвичай відповідають: «Навіть якщо домогосподарство не користується блакитним паливом, воно однаково залишається підключеним до загальної мережі. А газорозподільна компанія завжди пильнує за станом газопроводів і газорегулюючого обладнання, які забезпечують газопостачання до будинків. Тож навіть у такому разі платити за газ обов’язково». Щоправда, аби припинити нарахування плати, можна звернутися до постачальника із заявою про фізичне відключення від газорозподільних мереж. Але зверніть увагу: потім, щоб відновити подачу газу, потрібно буде повторно пройти процедуру під’єднання до мережі, яка доволі недешева.

Замість післямови

Ця болюче-чутлива соціальна тема збурила суспільство, бо, кажуть люди, влада «обвела народ круг пальця», начебто заборонивши протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення «підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу». Недовго українці втішалися думкою, що на тлі галопуючих тарифів на електроенергію «хоч газ не подорожчає». Аж тут з-під пера урядовців «хитромудро» вигулькнула юридично не охоплена тим мораторієм третя платіжка за блакитне паливо…

Хвиля саркастичної іронії покотилася соціальними мережами та в коментарях під цією новиною. Наведемо деякі.

«Не здивуюсь, якщо з’явиться ще й четверта платіжка за газ — за доставку газу від конфорки плити до каструлі з борщем. Або на світло зроблять дві платіжки… А чи переймаються можновладці тим, як воно буде — розбиратися з отим стосом платіжок, скажімо, самотній старенькій бабусі з глибинки? А пошта тим часом ще й за кожну квитанцію стягує з пенсіонерки не менш як 15 гривень».

«Банкірів, фінансистів, олігархів та чинуш, які хочуть перекинути витрати на війну на більшість українців, чомусь «тотальна бідність» не стосується. Хіба для них проблема прогодувати сім’ю, вчасно сплатити за квартиру?».

«Зустрічайте: нові комунальні «покращання»…

Як мовиться, без коментарів. Оце і є вельми красномовною відповіддю народу на скандальні урядові постанови про «покращання» комунальних тарифів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гряде скорочення виплат
Читати
Водогін майже прокладено
Читати
До освіти крізь терни
Читати
Аварії почастішали
Читати
Посилюють вітчизняний видобуток
Читати
Продовжують копати вугілля
Читати
Авто на мільярди
Читати
Стверджують, що були збитковими
Читати
Урожай попри труднощі
Читати
Визначили дати проведення НМТ
Читати
Медаль тепер не важлива
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове