Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Як пригальмувати старість

Михайло ПЕТРИК,

геронтолог.


Над цим питанням працюють біологи та генетики світу. Набуті знання про те, чому і як старіє клітина, відкривають нові можливості збільшення тривалості життя на 20-70 відсотків і дають змогу уникати так званих недуг старості. Хоча це лише експериментальні дані, але вони відчиняють двері в довголіття. Ці розробки можуть стати основою нових дієвих засобів, які в перспективі дадуть людям змогу жити 120 і більше років без погіршення якості життя.

Постарілі клітини «інфікують» організм 

ПРОЦЕСИ старіння розпочинаються на клітинному рівні. Із віком клітини, що старіють, перестають здійснювати свою функцію й накопичуються в організмі. Чим це загрожує? Якщо збирається велика кількість старих клітин у м’язах, вони припиняють належно скорочуватися, якщо в нервовій системі — погіршується прохідність нервових імпульсів. Подібні збої відбуваються по всіх органах і системах.

Чим більше клітин, що старіють, то згубнішими будуть наслідки. Адже вони продукують хімічні речовини, які заражають старінням увесь організм. Виділені ними молекули, поширюючись на прилеглі тканини та клітини, започатковують процеси старіння й у клітинах-сусідах. Через це розвиваються запальні реакції, погіршується робота імунної системи, починаються автоімунні захворювання, руйнування органів і тканин, починаються процеси хронічного системного запалення, що теж є одним із процесів старіння. Наслідок — руйнування організму.

Значна кількість клітин, що старіють, утворюється у вісцеральному жирі, тобто внутрішньому жирі на животі. Це треба взяти до уваги людям, у кого об’єм талії завеликий. Їм необхідно скорегувати масу тіла, зменшити кількість жирових відкладень. До того ж сьогодні одним із найдоказовіших способів запобігання віковим змінам є дієта з обмеженим уживанням калорій. Згідно з нею, треба їсти на 10-18 відсотків менше прийнятої норми денного раціону. Девід Сінклер, професор Гарвардської медичної школи, який 25 років вивчає процеси старіння, проводив відповідні дослідження, зокрема на мишах. Учені дійшли висновку, що незначний дефіцит калорій задіює в клітинах механізм очищення від накопичених непотрібних речовин. Тож, якщо хочете бути молодим, уставайте з-за столу трішки голодним, дбайте про стрункість тіла.

Що ж розпочинає процес старіння? Основним «провокатором» є хронічне малоінтенсивне системне запалення, яке з часом і зумовлює недуги, котрі асоціюються зі старістю: захворювання нервової системи, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, деменція, порушення координації, артрит, інсульт, інфаркт. Джерело цього запалення — клітинне старіння.

Допоки науковці розробляють препарати, які уповільнюють старіння, людина може загальмовувати ці процеси, ввівши до свого раціону продукти антистаріння.

Iдеальна страва-ліки 

ЗАПОБІГТИ активним процесам старіння можна завдяки спеціальним речовинам, що містяться в низці продуктів. Наукові дослідження свідчать: вони зменшують рівень запалення в організмі, справляють антиоксидантну дію та є профілактикою виникнення онкологічних захворювань.

Рекомендую топ-10 таких речовин. Перша — беталаїн, на який багаті червоні буряки. Корисні катахін і апікатехін, що містяться в зеленому чаї, яблуках. Запаси куркуміну в організмі можна поповнити, додаючи до страв та в напої куркуму або ж споживаючи біологічно активні речовини, що містять екстракт куркуміну.

Вкрай важлива речовина — олеїнова кислота, або омега-9. До 80 відсотків її є в оливковій олії холодного віджиму. Це антиоксидант, що сприяє зменшенню ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестерину) та збільшує кількість рецепторів до ліпопротеїнів високої щільності. Помідори — джерело лікопіну, що сприяє омолодженню.

Потрібно вживати омега-3 жирні кислоти, що містяться не лише в екзотичних рибах холодних морів, а й у доступних бюджету оселедцях і скумбрії. А також в олії льону та волоських горіхах, багатих на альфа-ліноленову кислоту.

Зменшує кількість клітин, котрі старіють, і кверцетин. Його кількість в організмі можна поповнювати, споживаючи цибулю. Ресвератрол не дає нашим хромосомам руйнуватися під дією зовнішніх чинників, захищає судини. На нього багаті різнокольорові ягоди, червоний виноград та червоне вино.

Дев’ята серед рекомендованих речовина — сульфорафан, який є в овочах родини капустяні: броколі, капуста, цвітна капуста, кольрабі, крес-салат. Вони збільшують виробництво ензимів, що виводять з організму токсини. Слід не оминати й часник, котрий містить аліцин сульфід, що запобігає перетворенню здорових клітин на ракові.

На нашому столі якомога частіше має бути ідеальна страва, що поєднує майже всі з перелічених продуктів: наш український борщ. У ньому є буряки, цибуля, помідори, капуста. До борщу потрібно додавати куркуму та чорний перець, який поліпшує засвоєння куркуміну. А наприкінці приготування — кілька ложок оливкової олії, їсти борщ бажано з часником.

Якщо ще протягом дня питимете зелений чай, узвар із сухофруктів, трішки виноградного червоного вина, їстимете яблука та родзинки — це буде смачною профілактикою старіння.

Золотушник проти старіння 

ЗАПОБІГТИ передчасній старості, обтяженій недугами, не стати в літах тягарем собі та іншим, допоможуть настої та настоянки із золотушника (золотарника) звичайного. В Україні ця рослина століттями відома своїми цілющими властивостями в разі захворювань сечостатевої системи, усуває шкірні запальні процеси, а також уповільнює старіння. Властивість золотушника зменшувати в нашому організмі кількість клітин, що старіють, виявлено недавно. Він також багатий на сенолітичні речовини, тобто такі, що запобігають і борються із захворюваннями, пов’язаними з віком.

До складу золотушника звичайного входить велика кількість флавоноїдів: кверцетин, кемпферол, мірицетин. Це речовини, що надають забарвлення рослинам і спричиняють смерть клітин, що старіють, мають протизапальну, антиоксидантну дію, тобто знешкоджують вільні радикали, які підтримують процеси запалення й старіння.

Клітини, що старіють, не потрібно знищувати всі під корінь — певна їхня кількість необхідна. Механізм старіння клітин сприяє стримуванню росту пухлин у тканинах, проте коли кількість старіючих клітин стає надвеликою, вони ж і провокують пухлиноутворення. Щоб дотриматися балансу (усунути надмір, але зберегти потрібну кількість старіючих клітин), золотушник приймають не постійно, а курсами: протягом 7-10 днів — у вигляді чаю, відвару чи настоянки, а потім 2-3 тижні перерва, й курс варто повторити.

Найпростіше готувати із золотушником чай: 2 столові ложки без вершка сухої подрібненої трави залити склянкою води, закип’ятити, дати настоятися 2-3 хвилини, процідити й пити. Якщо дати настоятися протягом 2-3 годин, це вже буде концентрований відвар, який приймати тричі на день по 2 столові ложки.

Також можна зробити витяжку екстракту на горілці: до 0,5 л горілки додати 70 г сухої трави золотушника звичайного, настояти в темному місці протягом місяця. Пити 1-2 рази на день по 0,5 чайної ложки, розвівши водою.

До цих засобів є протипоказання: схильність до утворення фосфатних каменів, гломерулонефрит, наявність набряків через серцеву та ниркову недостатність. Їх не варто приймати вагітним та матерям-годувальницям, тим, хто має алергії та індивідуальну непереносимість.

Прийом засобів на основі золотушника припиняють у разі будь-яких загострень хронічних процесів, під час гострого перебігу захворювання, що супроводжується температурою (лише коли стан стабілізується, можна знову розпочати прийом).

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове