Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Зміна погоди і головний біль              

Ангеліна КУТІШЕВСЬКА, невролог.

ЯПОНСЬКІ дослідники проаналізували результати продажу ліків проти головного болю. Як виявилося, попит на них зростав у ті дні, коли через зміну погодних умов падав барометричний тиск.

На думку аналітиків, є кілька причин такої метеозалежності. По-перше, зміни атмосферного тиску позначаються на стані носових пазух, що може призвести до запалення й болю, наприклад, у ділянці лоба між очима, а також спині тощо.

Другою причиною може бути вплив тиску на мозковий кровообіг. У кровотоку є рецептори, що активуються, коли кровоносні судини дуже розширюються. Про це вони й сигналізують болем.

Третя — це висока вологість повітря. Вона може спричинювати збільшення кількості слизу, що виробляється слизовою оболонкою носових пазух для вловлювання алергенів і пилу. Що своєю чергою зумовлює запалення та біль у носових пазухах.

Звісно, в разі погодних негараздів слід вчасно приймати всі призначені лікарем медикаменти. Однак величезне значення має й поведінковий чинник. Негода зазвичай змушує залишатися вдома. Але багатогодинне дозвілля на дивані або біля комп’ютера може тільки посилити біль. Тоді як невелика фізична активність допомагає його мінімізувати.

Не забувайте про збалансоване харчування та водний режим. Вони допоможуть зняти запалення. Пропоную спробувати нестандартний спосіб полегшення головного болю: щось активно пожувати, приміром, жувальну гумку (чи трішки насіння). Це може допомогти вирівняти тиск у носових пазухах (через рот, ніс та євстахієву трубу) й зменшити головний біль.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове