Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Не лише смачно, а й корисно

«Чи підвищує рівень цукру вершкове масло?»

Марина К.

м. Козятин

Вінницької області.

 

НІ, вершкове масло не містить вуглеводів, тому саме через це не може підвищувати їхній рівень. Це може статися тільки тоді, коли людина тривалий час перебувала на безвуглеводній дієті. Внаслідок такого харчування печінка переробляє жир (сало, масло, олію, жовток) на вуглеводи. Тобто такий стан виникає тільки в разі незбалансованого харчування.

Людям із цукровим діабетом натуральне масло можна їсти в невеликих кількостях (розміром із пів сірникової коробки раз на день), іншого разу — трішки сала. А ось яловичину, баранину, качку їсти не варто. Там є тугоплавкий жорсткий жир, що утворює «поганий» холестерин.

Пропоную кілька рецептів «удосконалення» масла, яке їстимете не тільки із задоволенням, а й із користю. Зелене масло: якісне 82-відсоткове масло необхідно дістати з холодильника, щоб воно набуло кімнатної температури і його було зручно перемішувати. Додати дуже дрібно нарізаної зелені: кінзи, петрушки, селери, кропу чи іншої, яку маєте та любите. Посолити та їсти, намащуючи хліб чи додаючи до страв.

Можна зробити вершкове масло з часником. Кілька зубків дрібно потерти, змішати зі зм’яклим маслом, трішки посолити. Додавати до страв як протихолестериновий смачний засіб, який ще й підвищує імунітет, бореться з бактеріями.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Причини задишки

«Я людина літнього віку. Останнім часом з’явилася сильна задишка, коли починаю щось робити на городі, піднімаю важке чи швидко йду. З чим пов’язаний цей стан? Чи може це бути наслідком аневризми аорти черевної порожнини?»

Валентина Д.

Золотоніський район

Черкаської області.

 

АНЕВРИЗМА аорти черевної порожнини, тобто постійне патологічне розширення аорти, навряд чи дасть такий стан самопочуття. Бо це просто випинання черевного відділу аорти, спрощено кажучи, йдеться про утворення мішка, в якому застоюється кров. Аневризма зазвичай — набуте з віком захворювання. Слід звернутися до судинного хірурга, який визначить необхідність і можливість лікування та розповість про ризики, пов’язані із аневризмою.

Задишка можлива через атеросклероз судин не лише в черевному відділі, а й через атеросклероз судин серця. Поява її зненацька, особливо при русі, інтенсивній роботі в людей у віці понад 65 років, може свідчити про перенесений інфаркт або наявність звуження коронарних артерій, через що для роботи серця не вистачає об’єму крові. Це й спричиняє задишку.

Щоб з’ясувати причини, необхідно зробити кардіограму, а ліпше вдатися до велоергометрії: пацієнт крутить педалі велосипеда, а лікар знімає показники роботи серця та аналізує, як воно реагує на збільшення навантаження. За результатами цього дослідження буде зрозуміло, що спричиняє задишку: серце чи легені. Легенева задишка виникає на тлі незадовільної роботи легенів, що може стати наслідком перенесених пневмонії чи коронавірусу.

Борис СКАЧКО,

 реабілітолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове