Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Харчова непереносимість

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

У дотриманні здорового харчування працює індивідуальний підхід. Продукт, корисний для однієї людини, іншій може завдати шкоди. Часто проблема у харчовій непереносимості. Як виявити цей стан і чим він відрізняється від алергії?

ХАРЧОВА непереносимість (ХН) — це гіперчутливість до харчового продукту неалергійної природи. ХН дає неспецифічні симптоми, які виявляються як мінімум через дві години, проте зазвичай через кілька днів після вживання конкретного продукту. Тому буває складно пов’язувати її з певним видом їжі. Непереварювання деяких харчів може спричинити серйозні проблеми з кишечником, суглобами, печінкою, судинами. А також мати різні зовнішні вияви.

Причини й небезпеки

ХАРЧОВА непереносимість спричинена тим, що в організмі не виробляються конкретні ферменти для розщеплення їжі, що провокує збій у роботі травного тракту. Вихід із цієї ситуації — відмова від продуктів, які організм не сприймає, не перетравлює належним чином. Тому й виникають дисфункції внутрішніх органів і розвиток запалень та автоімунних недуг.

Із часом набуті захворювання стають хронічними. На тлі ХН розвиваються збої в обміні речовин, що загрожує ожирінням. Погіршується стан шкіри, розвивається синдром хронічної втоми. Якщо ситуація задавнена, зростає навантаження на печінку та нирки. Як наслідок — порушення системи детоксу.

А може, алергія?

РОЗРІЗНЯЮТЬ два види патологічної реакції на їжу: алергію та харчову непереносимість. Між ними є суттєва різниця. І алергія, і ХН можуть мати схожу симптоматику. Але причина алергії — збій імунітету. Симптоми виникають уже за кілька секунд (хвилин) після прийому алергену: свербіж, висипання, сльози, набряк, труднощі з диханням і — за критичної ситуації — анафілактичний шок. Симптоми виявляються сезонно або й протягом року.

Корінна відмінність харчової непереносимості в тому, що її симптоми виявляються не одразу, а за кілька годин, а то й за 1-3 дні після вживання їжі-подразника. Тому складно простежити зв’язок між продуктом і симптомами. У механізмі ХН імунітет не бере участі. Причина її виникнення — нестача ферментів. Певні порушення можуть виникати через генетичний дефіцит білків. Тому деякі продукти вилучають із харчового раціону.

Головні симптоми

КЛІНІЧНІ вияви ХН: головний біль, нудота, депресія, неспокій, млявість, печія, здуття, закреп. Вживання їжі, що не перетравлюється належним чином, призводить до запалення та розвитку хронічних станів: кашлю, нежитю, гаймориту, ГРВІ, екземи, висипань на шкірі.

Корекція раціону

ПЕРШИЙ етап коригування — елімінаційна (та, що вилучає) дієта. Покроково з меню вилучають потенційно небезпечні продукти. Це має тривати 1-6 тижнів.

Що насамперед видаляється з меню:

— глютен: хліб, пиво, пшеничні, житні, ячмінні продукти, манні крупи;

— молоко та молокопродукти, «дарунки моря», яйця, червоне м’ясо;

— цитрусові, диня, виноград, сухофрукти;

— спиртні напої, кава, чорний чай;

— томати, баклажани, картопля;

— бобові;

— цукор, мед;

— горіхи, насіння.

ДРУГИЙ етап.

Продукти, які вилучили, знову вводять до меню по одному на день, спостерігаючи за реакцією організму протягом двох діб. Симптоми можуть виявитися протягом доби. Якщо за три доби негативної реакції не виникло, продукт можна вживати беззастережно. Цей етап триває 2-4 тижні.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове