Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Молоко зі спеціями

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

МОЛОКО з додаванням різних спецій може поліпшувати самопочуття та посилювати енергію. Спеції треба підбирати залежно від їхніх властивостей і потреб організму.

Кардамон має антиоксидантні властивості. Його використання допомагає стимулювати мозкову активність, зменшує втому, тобто підвищує бадьорість, поліпшує настрій.

Шафран відомий своїми антистресовими властивостями й здатністю стабілізувати нервову систему. Він також може допомогти покращити стан дихальних шляхів і судин.

Кориця сприяє нормалізації рівня цукру в крові, підвищенню життєвого тонусу, потенції у чоловіків.

Куркума містить активну речовину куркумін, яка має безліч корисних властивостей. Зокрема, захищає печінку від ушкоджень, гальмує запальні процеси. Поєднання куркуми з молоком називають «золотим молоком» і рекомендують вживати для профілактики хвороб, поліпшення самопочуття.

Імбир має протизапальні та антибактеріальні властивості. Додавання його до молока допомагає підвищити імунітет й очистити організм.

Мускатний горіх тонізує організм, зменшує головний біль, поліпшує пам’ять, додає бадьорості.

Зазвичай спеції додають до склянки теплого молока (можна замінити кефіром) у невеликій кількості: 1/3-1/2 чайної ложки (можна трішки менше чи трішки більше) залежно від особливостей організму. Випити на ніч, через 2-3 години після їди. Однак важливо пам’ятати, що спеції, як і лікарські трави, за деяких захворювань чи індивідуальних особливостей організму можуть спричиняти алергічні реакції, а також мати протипоказання. Тому їх варто починати вживати з невеличкої кількості, спостерігаючи за реакцією організму. Звісно, ці рекомендації не підійдуть і тим, чий організм погано сприймає молоко. У таких випадках спеції краще додавати до трав’яного чаю з медом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове