Архів
Вівторок,
31 жовтня 2023 року

№ 44 (20036)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Я внутрішньо переміщена особа з міста Херсон, зараз проживаю у Вінницькій області. Якщо в травні в мене було тимчасове припинення трудових відносин (із роботи мене не звільнили, але й нічого не платили), чи зарахується страховий стаж за цей період?»

Любов БУГА.

с. Серебрія

Могилів-Подільського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж — період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (який стягується з мінімальної заробітної плати). Відсутність інформації в системі персоніфікованого обліку щодо сум нарахованої вам заробітної плати й відповідно сплачених страхових внесків не дає підстав для врахування цього періоду до страхового стажу.

 

«Я переселенець з Макіївки Донецької області. У Золотоноші мешкаю з 2016 року. Як підтвердити пільговий стаж за підземну гірничу роботу та зарплату, що нараховувалася на шахті до 2021 року? Як підтвердити працю на підземних та відкритих гірничих роботах у росії до 24 лютого 2022-го? Віддав до Пенсійного фонду документи, але там їх до розгляду не приймають».

Максим ГОЛОДРИГА.

м. Золотоноша

Черкаської області.

 

19 ЧЕРВНЯ 2023 року для України припинена дія Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, вчиненої 13 березня 1992-го. Враховуючи зазначене, до страхового стажу при визначенні права та розміру пенсії нараховуються періоди роботи (служби) на території ррфср по 31 грудня 1991 року. Інші періоди роботи, що тривали на території росії, до страхового стажу не зараховуються.

Щодо підтвердження пільгового стажу, то існує Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу для призначення пенсій (він затверджений постановою №18-1 правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006).

Цей порядок визначає процедуру підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах, установлену для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника.

Якщо підприємство не ліквідоване, має бути надана уточнювальна довідка, в якій буде вказано зокрема:

• періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

• професія або посада, характер виконуваної роботи;

• розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їхні номери, до яких включається цей період роботи;

• первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Якщо підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України, стаж роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щодо підтвердження заробітної плати, варто зауважити, що по 30 червня 2000 року вона підтверджується виключно первинними документами (розрахунково-платіжними відомостями, особовими рахунками тощо), з 1 липня 2000 року — за даними, що є в системі персоніфікованого обліку.

 

«Я отримала статус ВПО у 2015 році. Переїхала з Криму. На той час отримувала пенсію з 2008-го по 2014 рік. 2015-го переїхала до сестри на Полтавщину, пенсії не отримувала. Зараз хочу відновити виплати, але для цього потрібна паперова пенсійна справа. Ніхто мені не підказав тоді, що її треба забрати. Сподівалася, що переїжджаю ненадовго».

Тамара ПУЦ.

с. Ковалівка

Полтавського району

Полтавської області.

 

ПРИ ПЕРЕЇЗДІ пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.

З 2015-го по 2022 рік у вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання, однак ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справу з Криму не вважається за можливе, відповідно відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

 

«Якщо я отримуватиму лише 2/3 своєї зарплати, чи буде мені рахуватися страховий стаж?»

Олена СКАЛОЗУБ.

смт Сонячне

Охтирського району

Сумської області.

 

ЯКЩО сума нарахованої зарплати буде не менша, ніж мінімальна заробітна плата, і з неї будуть сплачені страхові внески, то до страхового стажу враховуватимуться повні місяці. У разі нарахування зарплати в розмірі меншому, ніж мінімальний, до нього будуть враховані періоди, розраховані пропорційно сплаченим внескам.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виробництво поступово відновлюється
Читати
Вибори — після війни
Читати
Нищать майбутнє покоління
Читати
Влада не справляється?
Читати
Смт вже немає
Читати
Оголошено обов’язкову евакуацію
Читати
Новий морський шлях працює
Читати
Мова — основа
Читати
Відшкодовуватимуть за ремонт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове