Архів
Вівторок,
24 жовтня 2023 року

№ 43 (20035)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

Версія для друку          До списку статтей
  • Дива в решеті

Таргани

Петро ВОЙТ.

м. Ладижин,

Вінниччина.

У 23-річному віці я побачив цього чудовиська — рудого таргана. До цього моменту ми були незнайомі, хоча мені доводилося мешкати в різних квартирах і гуртожитках. Навіть проживаючи в холостяцькому гуртожитку, не бачив тарганів.

Коли, після одруження, мені виділили кімнату в сімейному гуртожитку, я вперше зустрівся із цим іноземним гостем. Іноземним, тому що їх завезли з Росії сім’ї, які приїхали на новобудову. Та виявилось, що це тільки квіточки, а ягідки будуть у вигляді червоних плям від розчавлених клопів.

Почалась боротьба не на життя, а на смерть. Над клопами (блощицями) вдалося здобути перемогу значно легше, а от з тарганами велась війна всіма методами і всюди. Не прижилися вони тільки в сільських домівках. Мабуть, їх не влаштовували «удобства во дворе».

Так і велась ця війна без надії на перемогу до 2000-х років, коли Україна почала контактувати з Європою і до нас стали завозити європейські будматеріали. Ремонт у квартирах після цього почали називати євроремонтом. І сталося диво! Таргани зникли самі. Не поздихали, а зникли... Але десь через 10-15 років, коли з квартир вивітрювалися запахи євроремонту, таргани тут як тут! І починалося все спочатку.

Російські таргани так нагадують мені самих москалів. Вони також не приживаються в селі - там українська мова і повсякденний труд. В містах таргани не приживаються після євроремонтів там, де існує українська культура, мова, де скрізь чистота. Вони зникають...

Тому всіма силами своєї дикої орди стараються не допустити Україну в Європу. Як тільки почується «какая разница» чи «мише братья», вони знову з нами, і червоні плями крові на стінах уже не від клопів. Від розстріляних московськими «тарганами» довірливих українців.

А в українській мові немає навіть слова «клоп». Тільки моя покійна бабуся згадувала, що колись були блощиці…

Версія для друку          До списку статтей

Спасибі вам, поштовики!

Марія УГЛИК.

м. Чернігів.

Дозвольте через «Сільські вісті» подякувати працівникам міського відділення поштового зв’язку №35 нашого обласного центру за людяність і доброту. Листоноша Валентина Миколаївна Коломієць завше вчасно приносить газети і пенсію; завідуюча Лідія Миколаївна Комаровська згуртувала сумлінний і чесний колектив.

Миру всім, і хай Бог нам допоможе вистояти у ці важкі дні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове