Архів
Вівторок,
18 липня 2023 року

№ 29 (20021)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Маю інвалідність ІІ групи та отримую пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Зараз пенсію скасували, бо довідка із МСЕК закінчилася. Хоча є закон, згідно з яким під час воєнного стану дія довідки продовжується. Чи законні дії Пенсійного фонду? Як добитися поновлення виплат без проходження МСЕК? Виїхала з окупованої території й проживаю в Польщі».

Анастасія ДЕРЕНОВА.

м. Краків,

Польща.

 

У ВАШОМУ випадку для ухвалення рішення щодо продовження виплати пенсії потрібно надіслати відповідну заяву та пакет документів:

• поштою на адресу будь-якого Головного управління Пенсійного фонду;

• онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ в розділі «Заява та перерахунок пенсій» — «Продовження виплати» (при цьому заяву потрібно підписати кваліфікованим електронним підписом).

Окрім заяви (у разі надсилання її звичайною поштою потрібно роздрукувати та заповнити зразок), потрібно надати копії:

• паспорта (у разі надання ІD-картки додати витяг про місце реєстрації);

• реєстраційного номера облікової картки платника податків;

• копію документа про статус біженця або тимчасового захисту (засвідчену дипломатичним представництвом або консульською установою України, або нотаріально);

• оригіналу документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (надає нотаріус).

 

«Моєму чоловікові 21 січня виповнилося 60. 27 січня ми подали пакет документів на призначення пенсії, після чого йому нарахували пенсію в розмірі 2060 гривень. Але в нас виникли затримки з перевірками довідок про зарплату до 2000 року. Ми всі довідки надали в першому ж пакеті документів. Проте жодна не була направлена на перевірку і не врахувалася при призначенні пенсії. Ми добилися, щоб їх узяли до уваги й пенсію перерахували, сума зросла до 3137 гривень.

Утім, перерахунок зробили з 1 травня, а не з 22 січня, після настання права на пенсію. При цьому розбіжностей у відомостях про зарплату після перевірки не виявили. Також йому не врахували до стажу роки навчання, хоча диплом про освіту ми подавали. Як нам добитися, щоб перерахунок зробили з 22 січня й повернули кошти?»

Варвара КОЛОШМАТЕНКО.

смт Вертіївка

Ніжинського району

Чернігівської області.

 

СПРАВДІ, у вас є право на вибір розрахунку заробітку: можна взяти будь-які 60 місяців до 1.07.2000 та з 1.07.2000, а можна лише з липня 2000 року. Ви використали перший варіант. Але довідки про зар-плату дійсно мають бути перевірені. Якщо за результатами перевірки буде підтверджено правильність сум, зазначених у довідці, то вашому чоловікові повинні перерахувати пенсію з моменту настання права на неї, тобто з 22 січня.

Водночас під час війни Пенсійному фонду важче перевіряти документи: може бути відсутня посадова особа або самі документи. Тому рекомендуємо вам звернутися до обласного Пенсійного фонду для роз’яснення ситуації.

 

«Мені 82. Звертаюся з питанням про пільги за мого батька, який загинув у Другу світову війну. Чи маю я право на виплати як член сім’ї загиблого військово-службовця?»

Анатолій МШАНЕЦЬКИЙ.

с. Мшанець

Самбірського району

Львівської області.

 

СТАТТЕЮ 10-ю Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено коло членів сімей загиблих військовослужбовців та інших осіб.

Відповідно до пункту 1-го статті 10-ї, дія закону, зокрема, поширюється:

• на дітей загиблих (померлих) ветеранів війни, які не мають (не мали) своїх сімей;

• на дітей, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

• на дітей, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

Посвідчення члена сім’ї загиблого видаються органами соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина. Отже, для призначення права на отримання статусу члена сім’ї загиблого та відповідного посвідчення вам необхідно звернутись до управління соціального захисту населення за місцем проживання.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибиратимуть самі
Читати
Настрій так собі
Читати
Нині вельми потрібні
Читати
Прогалина на ринку праці
Читати
Прогнози щодо врожаю
Читати
Коштів не вистачає
Читати
Долі більшості відомі
Читати
Свята — за новим ладом
Читати
Державна власність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове