Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Якщо опинився під завалами

Олег ГРИГОРЕНКО.

РОСІЙСЬКІ терористи невпинно здійснюють масовані обстріли, ракетні та дронові атаки на українські населені пункти. Під час війни кожен українець потенційно ризикує опинитися під завалами. Згадаймо хоча б нещодавні жахливі трагедії у Дніпрі, Умані, Слов’янську, де ракети влучили у житлові багатоповерхівки. Звичайно, коли йде пряме влучання, шанси вижити мінімальні. Але нерідко трапляється і так, що вцілілі люди опиняються під руїнами. Як підвищити свій шанс на виживання?

Державна служба України з надзвичайних ситуацій дала поради, як діяти у такому випадку, адже правильна поведінка може врятувати життя. Алгоритм дій залежить від того, в яких умовах опинилася людина під завалами — наскільки тяжко її травмовано, чи може вона пересуватися тощо. Але є перевірені багаторічним досвідом універсальні правила безпечного поводження під завалами. Прочитайте і запам’ятайте їх. І нехай вони вам ніколи не знадобляться.

Отже, якщо трапився обвал будинку і ви опинились під його уламками, перш за все необхідно опанувати свій страх — намагатись не панікувати, як би лячно не почувалися. Слід пам’ятати: вас не полишать на самоті, бо на місце вибуху одразу ж виїжджають рятувальники. А поки ви їх чекаєте, фахівці радять дотримуватись наступного плану.

Кличте на допомогу! Постійно намагайтесь сповістити про себе всіма можливими способами: телефонуйте (якщо так пощастило, що під рукою є телефон і він ще й ловить мережу), щосили кричіть чи грюкайте по трубах або батареях. І за першої ж можливості повідомте, де ви та що з вами.

Чекаючи на порятунок, намагайтеся не ворушитись, щоб не погіршити завал.

Якщо вас ніхто не чує і ви довго не чуєте рятувальників, доведеться спробувати звільнитися самостійно. Спершу постарайтеся звільнити руки і ноги.

Затим спробуйте оцінити ситуацію: чи під силу вам хоч якось звільнити простір біля себе. Якщо вас завалило невеликими предметами, почніть обережно відсувати їх. Але не чіпайте предмети, на яких тримається завал! В очікуванні порятунку найліпше розміститися десь у куті, біля отвору дверей, між балками, каркасами або під столом.

Під час роботи продовжуйте кликати на допомогу. Не мовчіть.

Якщо це можливо, підіпріть стелю над вами великими предметами і меблями.

Після звільнення простору біля себе огляньте тіло. Якщо ви поранені — накладіть пов’язки на рани зі шматків одягу, хоч як-небудь зафіксуйте зламані кінцівки.

Якщо ви нікого не чуєте і не можете звільнитися, постарайтеся прийняти найбільш безпечну позу і чекати порятунку. Будьте певні: рано чи пізно рятувальники неодмінно до вас доберуться.

Постарайтеся уникнути переохолодження, що дуже важливо для виживання організму. Постеліть щось на підлогу, якщо це можливо. Лягайте на бік і підкладіть під себе руку. Якщо не можете лягти, сядьте на підлогу і просто обхопіть коліна руками.

Важливо: якщо ви самі почули людину, яка опинилася під завалами, у жодному разі не лізьте до неї на допомогу і не намагайтеся розібрати завал. Такий «героїзм» може коштувати життя і вам, і іншому постраждалому. Тут належить дочекатися рятувальників.

За даними служб ДСНС, саме правильна поведінка вцілілих співвітчизників під завалами вже допомогла врятувати чимало життів. Загалом же від початку повномасштабної війни росії проти України рятувальники дістали з-під завалів понад 4,5 тисячі людей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Першочергово — аграріям
Читати
Оплата праці має бути гідною
Читати
Нові санкції
Читати
Притягнути до відповідальності
Читати
Українські наслідки пандемії
Читати
Відбудувати зруйноване
Читати
Прибутки відчутні
Читати
«Небагато, але вже старт»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове