Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Незламні

Від Киїнки до Бахмута

Віталій НАЗАРЕНКО.

Фото з архіву Максима Метли.

До війни Максим Метла активно займався футболом і бойовими мистецтвами, виступав на всеукраїнських змаганнях, а коли почалося широкомасштабне російське вторгнення, разом із відчайдухами, такими, як він сам, зупиняв орду на підступах до Чернігова, потім вступив до лав тероборони. Нині після поранення доброволець перебуває у чернігівському госпіталі на реабілітації.

ЗРАНКУ 24 лютого 2022 року Максим Метла вже був у колі побратимів. Кожен прийшов із тією зброєю, яку мав.

«У мене була своя помпова рушниця, — пригадує доброволець день, який назавше залишиться у пам’яті всіх українців. — Пізніше поїхали у Гончарівське, де нам пообіцяли видати автомати, але, як виявилося, з’їздили дарма. Згодом отримали їх у військкоматі, проте без боєкомплекту, мусили шукати самі. Домовлялися по старих зв’язках. Ми контролювали дорогу на підступах до Чернігова з боку «гомельської» траси. Там здобули першу трофейну зброю».

Згодом добровольці передислокувалися до Киїнки, бо дізнались, що на тому рубежі не вистачає людей, аби стримати ворожий наступ. Ситуація складалася дуже напружена: намагалися прорватися російські диверсійні групи, гатила артилерія, була задіяна авіація.

«Одного дня я повернувся на базу після наряду і задрімав, а потім почув потужний вибух десь поруч, — розповідає Максим Метла. — Дивлюсь, а від сусіднього двоповерхового будинку залишилась тільки вирва».

Коли ж добряче «підсмалені» українцями російські підрозділи втекли з Чернігівщини, Максим із побратимами був зарахований до 167-го батальйону 119-ї бригади територіальної оборони. «Це Корюківський підрозділ, а я родом із Корюківки, то ж уважав це добрим знаком», — усміхається він.

З вибором підрозділу Максим не помилився: корюківські козаки проявили себе дуже ефективно. Впродовж трьох місяців вони разом із підрозділами ЗСУ воювали на передньому краї коло Бахмута і Соледара.

Конкретно група, в якій воює Максим Метла, тримала оборонні рубежі у Бахмутському районі Донеччини в напрямку Кремінної. Аби дістатися позицій, їм доводилося перепливати на човнах повноводий Сіверський Донець.

«О четвертій ранку був підйом, до передової добиралися спершу на техніці з пересадками, потім спішувались, ішли до річки через мінне поле, переправлялись і підповзали до окопів, — згадує доброволець. — Рашисти лізуть безперестанку, їх дуже багато. Більшість знищують артилерійським вогнем, з мінометів, кулеметів. Але дехто доходить упритул до наших позицій, тоді працюємо автоматами. Переважно це групи найманців з ПВК «вагнер» — їх справді використовують як гарматне м’ясо. Таке важко уявити — поле, всипане тілами…»

Звичайно, гинуть і наші бійці, чимало хто зазнає поранень. Максим Метла також на певний час випав зі строю.

«Того дня ми працювали з розвідкою 81-ї окремої аеромобільної бригади, прикривали їм правий фланг, — ділиться подробицями тероборонівець. — Поки йшли на рубіж, нас обстрілювати з міномета. А потім ворог накрив пострілами з танка».

Та все ж на позиції бійці дісталися неушкодженими. Проте ворожий танк продовжував гатити по піхоті. «Коли він знову прицільно по нас вистрілив, мене і мого побратима «Джанго» закрив собою Сашко Пінчук, — говорить Максим. — «Джанго» поранило, а Сашко загинув. Танк продовжував нас розстрілювати…».

Та ніч була дуже важкою. Із дев’яти чоловік на позиціях залишилося п’ятеро, які утримували чималу ділянку передової. Затим настав «гарячий» ранок. Над головами у хлопців безупинно кружляли квадрокоптери. «Один із них скинув дві осколкові гранати, — веде далі Максим. — Мене поранило у груди, голову, ноги. Голову перемотали, але коли я спробував іти, кров ударила фонтаном. Знайшов звідки, притиснув це місце кулаком. Із пневмотораксом (пробита оболонка легені. — Ред.), посіченими осколками ногами, ушкодженою судиною на голові я «проскакав» до евакуаційого пункту кілометрів п’ять. Це була зима, замерз, уже брали судоми… Дорогою пощастило зустріти медика, який професійно наклав пов’язку, щоб зупинити кровотечу».

У госпіталі Дніпра Максимові витягли з ніг не всі осколки — чотири залишили, аби не травмувати надто кінцівку. Та, завдячуючи медикам, боєць знову на ногах і після нетривалого курсу реабілітації в Чернігові готується влитися до військових лав. Ставить собі за мету перевестися до Сил Спеціальних операцій, аби працювати у ворожому тилу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Першочергово — аграріям
Читати
Оплата праці має бути гідною
Читати
Нові санкції
Читати
Притягнути до відповідальності
Читати
Українські наслідки пандемії
Читати
Відбудувати зруйноване
Читати
Прибутки відчутні
Читати
«Небагато, але вже старт»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове