Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Хрестоцвіта блішка на редисці

МАБУТЬ, найпоширенішим і найнебезпечнішим шкідником редиски є блішка хрестоцвіта. Ця дрібна (2-3 мм) комаха темного кольору (синього, чорного, зеленого) з металевим блиском швидко перестрибує з рослини на рослину. Завдає шкоди листю редиски, виїдаючи в ньому отвори. В результаті рослина призупиняється в рості й навіть може загинути. Особливо небезпечна блішка для молодої редиски у перші два тижні після сходів, оскільки здатна повністю їх знищити. Сприятливим періодом для атак цього шкідника є суха жарка погода.

Зимують личинки в рослинних рештках та у ґрунті. З приходом весни спершу селяться на бур’янах, що належать до сімейства капустяних, а коли сходять культурні хрестоцвіті, масово перекочовують на них. Яйця відкладають у ґрунт на початку і в середині літа. За сезон розвивається одне покоління капустяної блішки.

Заходи боротьби. Для профілактики ураження цією комахою грядки редиски підживлюють рідким гноєм. У процесі вирощування культуру необхідно підживлювати, частіше спушувати ґрунт і своєчасно поливати. Усе це прискорить ріст редиски, а для міцної і добре розвиненої рослини великої загрози блішка становити вже не буде. Також у жарку погоду рослини прикривають листям лопухів, ялицевими гілками.

Перш ніж бризкати сходи інсектицидами від шкідника, можна спробувати щадні народні методи. Так, проти блішки застосовують обробку розчином деревного попелу. Його готують з 2 склянок свіжого попелу, 50 г натертого господарського мила (або 1 ст. ложка рідкого), розведених у 10 л води. Розчин залишають на ніч, а рано-вранці (до шостої годин), коли блішка ще не вийшла на «промисел», обробляють ним насадження. Заздалегідь настій необхідно процідити. Також розчин застосовують відразу після поливу.

Можна просто розсипати деревний попіл по грядці. Процедуру цю проводять два-три рази з інтервалом чотири-п’ять днів. Так само редиску обробляють тютюновим пилом або попелом, порошком пижма (1 сірникова коробка/1 кв. м), чистотілу. Відлякують блішку і настої часнику, томатне бадилля. Після поливу або дощів обробку цими засобами треба повторювати.

Деякі городники укривають грядки з не дуже ураженими молодими сходами агроспаном — білим нетканим матеріалом. Або поміщають посіви під пластикові пляшки. Це допомагає на якийсь час зупинити поширення блішки. Після того як сходи зміцніють, їх необхідно розкрити і обробити розчином попелу.

Також застосовують клейкі пастки. З цією метою, наприклад, біля рослин встановлюють прапорці з тканини, фанери або паперу, змащені несохнучим гусеничним клеєм. У процесі пересування блішки прилипають до клейкої поверхні.

У тому разі, коли біологічні способи не допомагають та існує загроза втрати врожаю, доведеться застосувати відповідні інсектицидні препарати. Це, зокрема, «Інта-Вір», «Актеллік», «Фуфанон». Обробку здійснюють тільки в ранні терміни розвитку редиски.

Увага! Застосування інсектицидів є крайнім вимушеним заходом, коли інші методи у боротьбі зі шкідником виявилися неефективними. Обприскування проводять не пізніше, ніж за 20 днів до збору врожаю.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове