Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Що треба капусті

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, переборщили з поливом, не встежили за температурою, погано провітрювали теплицю або парник, у результаті чого розсада капусти почала «випадати». Це чорна ніжка, або коренева гниль. Сподіватися, що хвороба минеться сама собою, значить марнувати час: треба негайно рятувати сіянці.

Посіви слід посипати попелом і розпушити субстрат. Можна підсипати під рослинки сухого чистого річкового піску.

Аби позбутись кореневих гнилей, обробіть розсаду триходерміном. Це екологічно чистий біологічний препарат, ефект якого ґрунтується на розвиткові спеціально вирощеної грибниці, котра виділяє речовини, що пригнічують різні хвороботворні організми. Обробка триходерміном сприяє створенню навколо коренів рослин захисної зони, завдяки чому в них виробляється імунітет до тієї ж чорної ніжки. Триходермін потрібно вносити в землесуміш перед пікіруванням розсади капусти в горщики з розрахунку один грам препарату під одну рослину. Разом з триходерміном у ґрунт необхідно додати по зернятку ячменю, обробленого мікроспорами гриба, — на ньому він і культивується.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове