Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Загроза весняних приморозків

ЙМОВІРНІСТЬ весняних приморозків існує аж до початку червня. А нинішня весна видалась така, що весь час у голові думка: коли ж ті рослини дадуть урожай, якщо тепла як не було, так і нема.

Весняні приморозки найбільш небезпечні для культур, що ростуть на болотистих і низинних ділянках, на вологих і торф’яних ґрунтах. Короткочасне зниження температури небезпечне для щойно посаджених молодих рослин, які ще не встигли вкоренитися. Найгірше, коли трапляються приморозки у період цвітіння фруктових дерев і ягідних кущів.

Якщо температура повітря протримається на критичних нульових позначках протягом 4 годин, то цього буде достатньо, аби генеративні органи рослин частково або повністю загинули.

Як передбачити приморозки?

Синоптики не завжди точно завбачають зміни температури повітря, тому варто самим стежити за погодою. Першими ознаками ймовірного зниження температури є ясна безвітряна погода. Хмари утримують тепле повітря над поверхнею землі, і тому в той час, коли небо стає чистим, ризик приморозків значно збільшується.

Вечірнє зниження температури до +10О і нижче також є передвісником морозу. Варто перевіряти температуру повітря двічі на день — о 13:00 та о 21:00, і чим більша різниця між цими двома показниками, тим більша ймовірність приморозку. Цей спосіб досить надійний, але потрібно правильно встановити термометр: на білому дерев’яному стовпі на висоті 2 м з північного боку та із захистом від дощу.

Коли треба захистити кілька квітучих кущів (смородини, аґрусу), їх можна швидко укрити лутрасилом, мішковиною, соломою, щитами, матами тощо. Та якщо холод загрожує плодовому садку, слід вдаватися до зовсім інших заходів.

Для захисту квітучих дерев, чагарників і винограднику від морозу можна застосувати димлення. Для цього по ділянці розкладають кілька куп соломи, сіна або сухих гілок. Зверху кладуть сиру траву, тирсу, дернову землю, мох, торф. Розмір купи має бути приблизно 1х1х1 м. Підпалюють купи перед світанком і підтримують їхнє тління протягом двох годин, поки температура повітря не стане плюсовою.

Квітучий сад від приморозку вбереже також штучний туман. Його можна створити з допомогою звичайного обприскувача. Такий прийом сприяє утворенню крижаного панцира, температура під яким вища, ніж зовні. Завдяки випаровуванню води температура довкілля підвищується на 3ОС. Роботи зі створення штучного туману починайте на світанку, а в низинах — на годину-дві раніше. Обприскування проводьте в кілька етапів, поки температура не стане плюсовою.

Рослини на грядках при похолоданні до мінус 7О можна вберегти від випадання тільки з допомогою укриттів. Сходи моркви, цибулю, суницю накривають агроволокном. Над рослинами встановлюють дуги, поверх яких настилають агроволокно. Зараз існують матеріали, здатні захистити навіть від морозу мінус 6О, проте можна скористатись і підручними засобами — старими простирадлами, клейонкою, шторами і килимками. Краї покриття притискають до землі товстими дошками, цеглою або будь-якими іншими важкими предметами, щоб його не зірвало вітром. Якщо тканина дуже тонка, її краще намочити: лід стане надійним бар’єром на шляху холоду.

Картоплю варто підгорнути до самої верхівки.

Щойно висаджену розсаду городніх культур слід накрити підручною тарою — картонними коробками, скляними слоїками, пластиковими пляшками, а зверху засипати соломою. Взагалі пластикові пляшки — справжнє лихо для природи — вельми помічні в городництві, особливо великого об’єму, 5-літрівки. На ранній стадії росту рослин ними доцільно накривати сходи кабачків, огірків у відкритому ґрунті, цінні декоративні культури, скажімо, маленькі кущики деревоподібної півонії, яка дуже ніжна і «трясеться» від холоду.

Врахуйте, що навіть парники і теплиці під час приморозків можуть підвести! Тому обкладіть їх з усіх боків солом’яними матами або накиньте на рослини всередині газети.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове