Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Водойма своїми руками

НЕЗВИЧАЙНОЮ зеленню, декоративними квітами чи малопоширеними хвойними навряд чи можна сьогодні вже когось здивувати. А ось декоративний ставочок ще рідко зустрічається на садових ділянках. Багато хто відкидає таку ідею, вважаючи, що це дуже дорога «іграшка». Запевняємо — зробити невелику водойму своїми руками абсолютно не важко і не дорого. Важливо запастися мінімальними заощадженнями, терпінням та надійним помічником.

Починати будівельні роботи краще влітку або навесні, коли «спадають» ґрунтові води, що істотно спростить роботу. Необхідно, аби пейзаж біля будинку мав гармонійний, цілісний вигляд, крім того, треба визначити, яким буде обсяг роботи і скільки потрібно матеріалів.

Отже, для початку належить визначитися з місцем майбутнього ставочка. Намагайтеся розташувати його так, аби було не ближче чотирьох метрів до дерев, бо потім набридне виловлювати з води листя і дрібних комах. Водночас бажано, щоб ставок притінявся в другій половині дня, а вранці був під відкритим сонцем. Зрозуміло, ділянка має бути рівною, тоді водойма матиме природний вигляд. Важливо врахувати рельєф. Можливо, на ділянці є природні поглиблення або невеликі ями, тоді їх сміливо можна використовувати при створенні ставка. Якщо, наприклад, планується зробити поруч альпійську гірку, то потрібно впевнитися, що біля місця під декоративний ставок розташовується невелика височина. Якщо такої нема, то створювати її доведеться штучно. У будь-якому разі декоративний ставок повинен перебувати в низині, інакше доведеться постійно стежити за рівнем води, щоб вона не переливалася через край чаші ставка.

Після того, як місце для водойми обрано, потрібно визначитися з розмірами і формами майбутнього ставка. Він може бути круглим, овальним — будь-яким. На землі слід розмітити обрис майбутньої водойми і на штик лопати прокопати по контуру. Це необхідно для чіткого окреслення кордонів майбутнього ставка. Коли буде визначено контур, можна братися до найважчої роботи. Діло краще організувати таким чином, щоб одна особа копала, а інша забирала землю.

Після того, як буде повністю викопаний перший етап на один штик лопати (приблизно 20 см), слід працювати трохи акуратніше, аби не обвалити стінок. Далі точно так само прокопують на другий багнет, але по периметру залишають діляночку із попереднього багнета, свого роду невелику сходинку.

Глибина ставка невеликої однорівневої водойми зазвичай не перевищує 50 см, і вона, звичайно, не розрахована на рибок. Але ви визначаєтеся з глибиною залежно від того, які рослини плануєте висадити у водоймі, чи буде вона заселятися рибками тощо.

Після викопування землі на задуманій глибині максимально вирівнюють дно та стінки котловану від каменів, коренів та інших предметів, які можуть пошкодити плівку для ставка. Коли все це буде зроблено, слід на дно засипати пісок, шар якого має бути не менш ніж 10 см. Потрібно це для того, щоб водяна маса, яка буде тиснути, не прорвала плівки, а впиралась у м’яку піщану подушку.

Після того як підготовчі роботи завершені, можна купувати плівку для ставка. У цьому питанні керуються тільки фінансовими спроможностями. Можна купити спеціальну гідроплівку, яка зроблена на основі гуми. Термін служби такого матеріалу — близько 10 років, але й ціна немаленька. Якщо ж хочете піти простішим шляхом, тоді підійде звичайна поліетиленова плівка завтовшки не менш як 120 мікронів. Вистачить її на два-три роки.

Ліпше купити чорну плівку, а не прозору, аби водойма мала максимально природний вигляд. Плівку слід застелити вздовж, а потім ще й упоперек ставка. Зверху ж кладеться цілісна плівка, яка і буде утримувати всю водяну масу. Її акуратно укладають у котлован, зверху мають залишитися краї не менше 20 см.

Рівномірно по ставку розправляють плівку, притискають камінням по краю водойми і наповнюють водою. Після того, як третина ставка буде заповнена, розкласти по краю берега камінь або піщаник, залежно від того, як планується прикрасити водойму. Можна використовувати річкову гальку, подрібнений граніт, декоративний онікс. Підійде також декоративна плитка.

Використання каменів різних розмірів додасть ставку більш природного вигляду, ніж камені однієї величини. Відтак у водойму можна посадити рослини або ж запустити риб (якщо дозволяє розмір).

Слід також подбати про систему фільтрації води, інакше доведеться міняти її щомісяця.

Ось так досить швидко і з мінімальними фінансовими затратами можна спорудити декоративний ставочок своїми руками, який не тільки буде милувати око, а й освіжати повітря в літні дні.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове