Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Що робити у разі закінчення терміну дії пенсійної картки?»

Любов БРАЙЛОВСЬКА.

смт Байрак

Харківського району

Харківської області.

 

У РАЗІ закінчення терміну дії пенсійної банківської картки отримувачі пенсій можуть не одержати їх вчасно. Що ж треба зробити, аби уникнути цього? Насамперед з’ясувати та переконатись, чи у вашому банку термін її дії продовжують автоматично на період воєнного стану. Зазвичай банківські установи самі попереджають про це смс-повідомленням чи через інтернет-банкінг. Дізнатися необхідну інформацію також можна на сайті потрібного банку чи зателефонувавши на його гарячу лінію.

У разі блокування картки після закінчення терміну її дії слід звернутись до відділення банку, аби перевипустити її. При цьому пенсійні виплати продовжуватимуть надходити на рахунок одержувача, а скористатися ними він зможе після отримання нової картки.

 

«У 2022 році в Україну прийшла повномасштабна війна. Але впродовж року постійно підвищували пенсії. Усім! За винятком пенсіонерів з-поміж держслужбовців і науковців. От на всіх вистачало грошей, а на нас ні. Я розумію, коли через фінансову скруту в Україні пенсії не підвищували всім, — то інша справа. Але коли всім підвищують, а нам ні, я цього зрозуміти не можу».

Сергій ЮЗИК.

с. Гнідин Бориспільського району

Київської області.

 

НАРАЗІ відомо, що пенсію держслужбовцям і науковцям будуть індексувати. Але не з 1 березня, як усім, а з 1 липня. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів від 24 лютого 2023 року №168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році». Згідно із зазначеним рішенням, з 1 липня на 19,7 відсотка мають перерахувати пенсії, призначені за такими законами: «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Постанова також передбачає, що в разі доцільності колишні держслужбовці та науковці зможуть повернутися на свої спеціальні пенсії, якщо наразі вони отримують пенсії на загальних підставах.

 

«У березні провели індексацію пенсій. Як після неї змінилися розміри мінімальних пенсій із інвалідності військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?»

Петро КОСЯК.

с. Косяки Полтавського району

Полтавської області.

 

МІНІМАЛЬНІ пенсії підвищили на коефіцієнт 1,197. З 1 березня пенсії по інвалідності в осіб з інвалідністю з-поміж військовослужбовців строкової служби не можуть бути меншими:

1. В осіб з інвалідністю внаслідок війни:

 • І групи   — 6014,93 грн;

 • ІІ групи  — 5518,17 грн;

 • ІІІ групи  — 5262,01 грн.

2. В інших осіб з інвалідністю:

 • І групи   — 5512,19 грн;

 • ІІ групи  — 5262,01 грн;

 • ІІІ групи  — 5010, 64 грн.

Мінімальні пенсії по інвалідності військовослужбовців з-поміж осіб сержантського й старшинського складу строкової служби встановлюються в розмірі 110 відсотків вищезазначених сум, з-поміж військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського й старшинського складу — 120 відсотків, з-поміж осіб офіцерського складу — 130 відсотків.

3. Мінімальний розмір пенсії з інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, які виникли через Чорнобильську катастрофу:

• для І групи        — 8187,48 грн;

• для ІІ групи        — 6549,98 грн;

• для ІІІ групи       — 5048,95 грн;

• для дітей з інвалідністю — 5048,95 грн.

До мінімальних розмірів пенсій по інвалідності особі встановлюються належні надбавки, доплати, підвищення, додаткова пенсія, пенсія за особливі заслуги перед Україною.

 

«У моєму кабінеті на порталі електронних послуг мій страховий стаж становить понад 30 років. Але в розділі «Мій страховий стаж» значиться менш як 10 років. Як таке може бути? Дані з трудової книжки не враховані зовсім».

Олена ЛОЖЕЧКА.

с. Тихе Рівненського району

Рівненської області.

 

У РОЗДІЛІ «Мій страховий стаж» наявна інформація за періоди роботи, за які сплачено страхові внески після 01.01.2004, відповідно до даних, що містяться в реєстрі застрахованих осіб.

 

«Моя мама проживає на Херсонщині. Вона хвора, лежача. До червня 2022 року пенсію отримувала через пошту, тепер ні. Як можна змінити порядок виплати пенсії, і, що найголовніше, як одержати кошти в разі смерті пенсіонера? Куди звертатися?»

Василь БОРОЗДІН.

с. Волошкове Дністровського району

Чернівецької області.

 

ДЛЯ ЗМІНИ способу виплати пенсії з пошти на банк необхідно надати заяву до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. У разі смерті пенсіонера одержати недоотриману пенсію можуть члени сім’ї померлого, які були зареєстровані разом із пенсіонером на день його смерті за однією адресою. Заяву про виплату недоотриманої пенсії члени сім’ї померлого можуть подати протягом шести місяців від дати смерті. Після шести місяців від дня смерті пенсіонера до органів Пенсійного фонду України додається свідоцтво про право на спадщину.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове