Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Невтішна
статистика

Ганна КЛІКОВКА.

НЕГАТИВНІ тенденції, обумовлені російською збройною агресією, руйнуванням виробничих приміщень унаслідок ракетних обстрілів та окупацією значної частини регіону, спостерігаються на ринку праці області. Значна кількість підприємств змушена нині працювати не на повну потужність, а деякі повністю припинили свою діяльність. У березні понад 5,2 тис. працівників перебували у простої, а із 3,5 тис. призупинено дію трудового договору на невизначений час. Через бойові дії майже 22 тис. осіб змушені були взяти відпустки без збереження заробітної плати. Звільнилися 8,2 тис. працівників, і лише 5,2 тис. осіб прийнято на роботу. В регіоні на початок березня зареєстровано 11,5 тис. безробітних. За лютий-березень послугами служби зайнятості скористалися 15,2 тис. осіб, які отримували допомогу з безробіття, що на 22,6 відсотка менше, ніж торік.

Торгували авіадвигунами з Iраном

УКРАЇНСЬКЕ стратегічне підприємство «Мотор Січ» за часів керівництва В’ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у роботі на рф і в колабораційній діяльності, продавало авіаційні двигуни підсанкційним компаніям з Ірану. Про це йдеться у матеріалі програми журналістських розслідувань «Схеми». У розпорядженні журналістів опинились документи про те, що АТ «Мотор Січ» постачало іранським підприємствам товари подвійного використання. «А саме: авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, що використовує росія у війні проти України. Одна з іранських компаній із санкційного списку РНБО, з керівництвом якої активно комунікували Богуслаєв та його підлеглі, пов’язана з державною військовою промисловістю Тегерана. А також разом з іншою підсанкційною компанією з Ірану причетна до розроблення дронів Shahed-171 та Shahed-136, якими російська армія масово атакує українські міста», — пишуть «Схеми».

Нелюди катують мелітопольців

У ТИМЧАСОВО окупованому Мелітополі загарбники проводять жорстку фільтрацію серед цивільного населення. Зокрема, понад 500 людей перебувають у російському полоні. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров у соцмережах. За його словами, після кожного вибуху в місті агресори посилюють фільтраційні заходи, влаштовують судилища. За гасло «Слава Україні!» та інші проукраїнські висловлювання штрафують або садять «на підвал».

«Ощасливили» чергами

У БЕРДЯНСЬКУ окупанти створили колапс із платежами за комунальні послуги: щоб оплатити, потрібно вистояти в робочий час кількагодинну чергу. Про це повідомляє Бердянська міська військова адміністрація. Прикметно, що всі операції фіксують не в електронних базах, а у паперових відомостях. Не раз траплялося, що останні начебто зникали, відтак містянам нараховують борги. Хитра схема створена для того, щоб тримати людей у полоні страху, погрожуючи за борги конфіскувати майно. Такі реалії сьогодення для тих, хто переживає окупацію в місті.

Хай Хортиця відпочине

ПРОКИДАЄТЬСЯ Хортиця: сірі зимові пейзажі змінюють насичені кольори первоцвітів. Зазвичай такої пори тут досить багато і запоріжців, і гостей. Однак цього року насолодитись весняною чарівністю острова відвідувачам не вдасться, попередили у службі режиму Національного заповідника «Хортиця». З метою посилення цивільного захисту на території краю в умовах збройної агресії обмежено відвідування, зокрема й території легендарного острова. А також розпорядженням голови ОВА на територіях островів Хортиця, Байди, Розтьобін, скель Три Стоги та Два Брати заборонено розміщувати торговельні точки, пункти з оренди велосипедів, а також перебувати у лісах, розпалювати багаття, встановлювати намети. Відпочивай, Хортице, прийдемо до тебе порадіти нашій Перемозі!

Коханий, я живу!

ПСИХОЛОГІЧНИЙ проєкт «Коханий, я живу!» створено для жінок, чоловіки яких загинули на війні. У Запоріжжі нещодавно відбулася перша зустріч, участь у цьому проєкті безкоштовна. Наразі організатори продовжують проводити набір учасниць — жінок, які потребують психологічної допомоги. «Проєкт ми назвали «Коханий, я живу!», адже чоловіки цих жінок загинули не для того, аби вони забули про себе і вмирали тихенько. Їхній подвиг задля того, щоб їхні рідні жили у вільній країні під мирним небом», — наголосила організаторка благодійної ініціативи Ярина Геращенко. Психологи допоможуть учасницям пережити біль втрати, фахівці супроводжуватимуть жінок на шляху до відновлення психологічного стану та прийняття нової реальності. Для охочих також проводитимуть групові спортивні заняття та арттерапію.

Продавали «інвалідність»

У ЗАПОРІЖЖІ трьом особам повідомили про підозру за фактом сприяння незаконному перетину військовозобов’язаними Державного кордону України. Слідство встановило особу головного лікаря приватної клініки, який пропонував чоловікам призовного віку виготовити підроблені медичні довідки про інвалідність за 6500 доларів США. Чоловік вирішував питання з оформлення висновку відповідної комісії про встановлення групи інвалідності. Його спільники шукали потенційних клієнтів, передавали їм фіктивну медичну документацію та отримували гроші. Слідство триває, встановлюється коло причетних до злочинної діяльності.

Гральні заклади — підпільно

ПРОКУРОРИ у Запоріжжі припинили діяльність мережі нелегальних гральних закладів, які порушили Закон України «Про заборону грального бізнесу». «За даними слідства, громадянин, який відбуває покарання у місцях несвободи, спільно з трьома місцевими мешканцями на території міста налагодили функціонування мережі підпільних гральних закладів», — ідеться у повідомленні обласної прокуратури. Підозрювані обладнали орендовані в різних районах Запоріжжя приміщення, де розмістили комп’ютери з відповідним програмним забезпеченням, ігрові автомати та іншу техніку, завезли для продажу відвідувачам алкогольну та тютюнову продукцію. Війна не заважає спритникам займатися нелегальним бізнесом, навпаки, за темних часів він у них бурх-ливо розквітає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове