Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Зустріч із митцем

Микола СВИДЮК: «Хіба можна уявити нашу націю без пісні?»

Розмову вела
Інна ОМЕЛЯНЧУК.

«Рідна мати моя, ти ночей не доспала…», — так бере за душу «Пісня про рушник», що навіть у міцних, як криця, військових стають вологими очі… На одній із баз, де проходять бойове злагодження наші бійці, полинув зорепад знайомих до болю пісень у виконанні народного артиста України співака і композитора Миколи Свидюка. Я ж скористалася нагодою поспілкуватися з артистом.

— Пане Миколо, то, мабуть, особливі відчуття, коли виступаєш перед нашими захисниками?

— Безперечно! Певен, ви теж відчули відвертість і щирість, які панували в нашій імпровізованій залі. Попри те, що хлопці й дівчата різного віку, різних мирних професій, вони припадають до рідної пісні як до цілющого джерела, залюбки підспівують.

У цей буремний час я зосередився на виступах для захисників, і не лише на ось таких, як сьогодні, майданчиках. Часто виступаю в госпіталях, зокрема в рідній Одесі, у Вінниці, звідки родом моя дружина. Просто беру клавішний інструмент і заходжу в палати до хлопців — аби вони відійшли душею від жахів пережитого і щоб подарувати їм радісні емоції.

Дійшов висновку, що пісня — наче бальзам, який зцілює душі. А той, хто підспівує, потроює цей цілющий ефект. От і співаємо разом! Та що казати, хіба можна уявити нашу націю без пісні?

— Ви виконуєте перед захисниками, сказати б, сакральні для українців пісні: «Пісня про рушник», «Два кольори», «Черемшина», і, звичайно ж, ваша візитівка — «Доню ж моя, донечко»… Розумію, що пісні — як діти, кожна вам дорога, і все ж які найулюбленіші?

— Є, так би мовити, наш недоторканний золотий репертуар, без якого українці себе не мислять. Але щоразу доповнюю його чимсь новеньким. А з «довгожителів» улюблені «І люблю, і сміюсь, і печалюсь…» на вірші Андрія Демиденка та «Доню ж моя, донечко», що народилась у співпраці з Олексієм Кононенком. Обидві звучать практично на кожному концерті — глядачі дуже просять їх заспівати. Роблю зараз тур Заходом України, і ці твори, звичайно ж, лунатимуть. Частину коштів спрямовую на потреби військових, із якими у постійному контакті.

— Нещодавно відкрився для мене секрет: Ксенія Точицька, авторка слів до багатьох пісень у вашому репертуарі, — це ваша дружина Галина. Ну як не запитати і про особисте, і про ваш творчий тандем?

— Ми познайомились у Всеукраїнському дитячому центрі «Молода гвардія» в Одесі. Я працював там музичним керівником. Розучували з дітьми по пісні чи й по дві щодня! Саме там доля звела мене з Галиною, яка приїхала працювати вожатою. Там народилося наше кохання, яке тримає нас у своїх обіймах ось уже понад чотири десятиліття. У нас дві донечки, двоє чарівних онуків — Софійка та Олекса. А щодо творчого імені… Точицька — прізвище бабусі Галини, яка була полькою.

— Ви згадали про ту внутрішню силу, якої немало потрібно артистові, аби впевнено почуватися на сцені, бути в доброму гуморі, мати енергію, задавати відповідну тональність у залі. Звідки черпаєте її?

— Скажу так — артист повинен бути загартованим і бодай трішки спортсменом. Тому тримаю форму, як тільки можу: тренування, прогулянки, постійний рух — не маю права втомлюватися. Усе це приправляю неповторним одеським гумором — допомагає! Добре запам’ятав слова Василя Зінкевича, який сказав: «Живу без зайвого ковтка повітря», — тобто бере його рівно стільки, скільки треба. Так і я. Ми познайомилися з Василем та з Назарієм Яремчуком на «Червоній руті» в Чернівцях. Я поїхав туди з вокально-інструментальним ансамблем «Рідний край», який створив, коли був студентом Одеського музичного училища. А на професійну дорогу мене вивела саме «Червона рута». Відтоді почав співпрацю з Миколою Сингаївським, Вадимом Крищенком, Миколою Луківим, Михайлом Ткачем, Віктором Герасимовим. Пісні ці брали до своїх репертуарів Алла Кудлай, Лілія Сандулеса, Раїса Кириченко, Любов і Віктор Анісімови, наш уславлений хор імені Верьовки…

— Це ж про вас визначний художній керівник цього колективу Анатолій Авдієвський сказав, що такі баритональні баси народжуються переважно на Кіровоградщині? Втім, вас вважають одеситом…

— У мене справді баритональний бас, і я пишаюся такою, сказати б, географічно визначальною оцінкою Анатолія Авдієвського. Я (до речі, і він також) народився на Кіровоградщині, в селі Березівка Голованівського району. Батьки, як і переважна більшість українців, дуже любили співати. З раннього дитинства врізалось у пам’ять: тато і мама, стомлені після довгого дня, сідають під старою крислатою грушею і заводять пісню… Коли мав шість років, батьки переїхали до Одеси. Тато пішов працювати на завод, отримав ділянку біля моря в селищі Котовського і почав зводити хатину. Саме там народилися мої брат і сестра… Досі перед очима 12-кілограмовий акордеон, який мені купили батьки і з яким я їздив до музичної школи одеським трамваєм. Такими були мої перші кроки в музику…

Немає вже, на жаль, тієї хати на Кіровоградщині, шкодую, що не зберіг першої малої батьківщини. Друга, що в селищі Котовського, є. Отакі вони, мої витоки.

— Добре, що ви їх пам’ятаєте і шануєте. А ще надихаєте нас на перемогу своїми невмирущими піснями. Світло, як і весна, здолає темряву.

— Анітрохи в цьому не сумніваюся.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове