Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

«Поїхав, відпочив, щасливий»

Олександра ГУБИЦЬКА,
Катерина РОДАК.

ngl.media

Уже понад рік українським чоловікам призовного віку (18-60 років), із певними винятками, заборонений виїзд до інших країн. Одним із можливих варіантів перетину кордону стала система «Шлях», яку використовують волонтери для ввезення в країну гуманітарної допомоги.

ЧИ НЕ НАЙАКТИВНІШЕ дозволи на виїзд через систему «Шлях» роздають на Львівщині. Незалежне антикорупційне видання «Наші гроші. Львів» (НГЛ) виявило, що нею скористалися десятки депутатів Львівської обласної і міської рад.

Відразу зауважимо, що сам факт тимчасового виїзду ні про що не свідчить: частина депутатів справді возить гуманітарку, бере участь у важливих зустрічах або відрядженнях. Мова про інші випадки.

«Я цього не приховую...»

ЗА ДАНИМИ НГЛ, депутат із фракції «Європейської солідарності» у Львівській міськраді Назарій Бербека мінімум сім разів отримував дозвіл через систему «Шлях», а подання для його виїзду робили щонайменше п’ять різних організацій.

Один із дозволів він одержав за листом від ГС «Українська гільдія активістів». З’ясувалося, в Україні є лише одна така організація, зареєстрована в Києві. Вказаний у документах про реєстрацію телефонний номер не чинний, на сторінці організації у «Фейсбуці» остання активність була ще 2021 року. Про волонтерів чи допомогу військовим та біженцям від цієї організації теж нема публічних згадок.

Тим часом, як вдалося з’ясувати, в одній із поїздок Назарій Бербека відвідав узбережжя Адріатичного моря в Хорватії. Його дружина Ірина опублікувала світлини біля п’ятизіркового готелю, проживання в якому коштує від 15 000 грн на добу. Ми довідались, що Назарій Бербека виїжджав з України одним автомобілем разом із сім’єю.

У розмові з НГЛ депутат міськради запевняє, що просто підвіз сім’ю. «Я забирав свою родину, а по дорозі мав справи, пов’язані з гуманітарною допомогою…» — каже він, уникаючи прямої відповіді про відпочинок.

Згодом чиновник повідомив, що результатом його поїздки стала передача терміналів Starlink і квадрокоптера з тепловізором 72-й бригаді ЗСУ, наголосивши, що купує все за власні гроші і переправляє бійцям.

Під час другої розмови він більш щиро говорив про поїздку в Хорватію: «Чи я був? Так, кілька ночей переночував у тому готелі з родиною. Я цього не приховую… Поїхав, відпочив, щасливий, повернувся».

«Дружину брав із собою»

ДЕПУТАТ Львівської облради від «Слуги народу» та керівник Західного міжрегіонального управління лісового і мисливського господарства 55-річний Анатолій Дейнека торік виїжджав за кордон вісім разів. Більшість цих поїздок були одноденними і, судячи із соцмереж Дейнеки, справді робочими. Втім, двічі депутат виїжджав за кордон на тиждень разом зі своєю дружиною: у серпні та у грудні 2022 року. В серпневу подорож Дейнеки взяли з собою і 16-річну доньку Світлану. Для виїзду в обох випадках чиновник скористався системою «Шлях» за поданням ДП «Рава-Руський лісгосп».

9 серпня 16-річна донька депутата опублікувала допис із Хорватії в соціальній мережі. Ми спитали Анатолія Дейнеку, чи був він тоді у Хорватії. Депутат не зміг дати конкретної відповіді на це запитання. Втім, заявив, що і в серпні, і в грудні їздив із дружиною в Інсбрук (Австрія), де вона проходила медичне обстеження, а паралельно завіз у Польщу документи на одержання гуманітарної допомоги.

На уточнюючі запитання журналістки НГЛ стосовно серпневого відпочинку депутат не відреагував. А за якийсь час після цієї розмови його донька видалила зі своєї сторінки у соцмережі всі фотографії з Хорватії.

«Я нічого не пам’ятаю»

ЗА НАШИМИ даними, ще одним депутатом Львівської міськради, який скористався «Шляхом» для відпочинку, був 47-річний Юрій Ломага з «Європейської солідарності». На пряме запитання, чи виїжджав він на відпочинок на початку жовтня, народний обранець відповів, що не пам’ятає. Однак його донька, судячи з її сторінки в соцмережі, у цей період із сім’єю відпочивала поблизу Дубая в Об’єднаних Арабських Еміратах у п’ятизірковому готелі, де тиждень у двокімнатному номері без сніданків коштує від 19 000 доларів. Зараз доступ до сторінки доньки закритий.

Юрій Ломага у розмові з НГЛ не зміг заперечити свого перебування у Дубаї, але заявив, що не пам’ятає, що саме він там робив… Через кілька днів сказав, що проходив у Дубаї «кількаденне лікування».

«Це хіба заборонено?»

ЩЕ ОДИН депутат Львівської облради 34-річний Захар Миляник від «Голосу» теж активно користувався системою «Шлях». «Я є заступником керівника гуманітарного штабу [у Львівському палаці мистецтв]. І так, ми не раз користувалися [системою «Шлях»]. Єдина така далека поїздка, яку пригадую, — це у Хорватію, ми були запрошені від наших партнерів із консульства в Хорватії. А так їздимо до Польщі переважно», — повідав депутат, наголосивши, що кожного разу їздив по гуманітарну допомогу чи задля зустрічей з цього приводу.

Сторінка Миляника у «Фейсбуці» справді рясніє повідомленнями про волонтерство. Але тричі він виїжджав однією автівкою зі своєю дружиною та 4-річним сином на досить тривалі терміни. Так, у червні-липні 2022 року сім’я провела за кордоном три тижні, у серпні — ще два тижні. На Різдво і Новий рік родина теж не була вдома — виїхала 23 грудня, а повернулася 5 січня.

«А що, це якось заборонено? Це мій неповнолітній син, моя дружина, що, вони не можуть мене супроводжувати? Дружина у декретній відпустці. Був період, коли садочки не працювали, світла не було, звичайно, то брав із собою. Так і є, таке життя», — каже депутат.

На свій запит редакція НГЛ все ж отримала від Захара Миляника інформацію про його зустрічі за кордоном та привезену гуманітарну допомогу. Наразі її перевіряємо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове