Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

З оглядового майданчика — на фронт

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

У ПРИФРОНТОВИХ зонах людям жити важко. Мало того, що кожного дня стережися снарядів ворожої артилерії чи ще страшнішого залпового вогню — за межі свого села не можна вийти. Як ось фермери п’яти громад Криворізького району: перш ніж наважитися на власних весняних нивах задля добра трудитися й сіяти, вимушені були разом із піротехніками Державної служби з надзвичайних ситуацій попередньо оглядати вгіддя. Мало не три тисячі гектарів вже перевірили і «передали» аграріям із поміткою «Перевірено — мін немає». Знайдено, вилучено і знешкоджено понад півтори сотні ворожих снарядів та інших вибухових боєприпасів і касетних елементів від «ураганів». Під час цієї весняної кампанії сапери вже утилізували майже 6 тисяч небезпечних предметів там, де аграріям належить сіяти і вирощувати хліб та інше збіжжя. Проте роботи з розмінування ведуться постійно.

Селяни зі свого боку не залишились у боргу, віддячили військовим. У прифронтовій зоні накопичується дуже багато понівеченої трофейної зброї та техніки. У Кривому Розі такого «добра»-брухту набралося вже чимало. І що тут придумали та втілили в життя? Аби, мовляв, піднімати містянам бойовий дух, у людному місці облаштували оглядовий майдан та виставили на ньому всіляку побиту ворожу зброю. Дякувати Богу, б’ють її чимало. От і виникла своєрідна експозиція просто неба у велелюдному мікрорайоні.

Серед іншого потрапила сюди ворожа гаубиця Д-30. Ще у листопаді минулого року її взяли у «полон» бійці одного з батальйонів Криворізької бригади тероборони. Відтоді гаубиця перебувала на «штрафмайданчику», як містяни називають тимчасову експозицію трофейної зброї. Гармата Д-30 ще радянського зразка, була взята СРСР на озброєння в 1960-ті роки минулого століття. Отож належить до застарілої і добре відомої серед військових зброї. Як для знищення живої сили, так і для ураження вогневих точок противника та прокладання проходів на мінних полях годиться, досить надійна. Мобільність же та влучна стрільба на дальність понад 15 кілометрів цілком доречна і сьогодні. Фермери з навколишніх громад звернули увагу, що криворізький екземпляр гаубиці не настільки в безнадійному стані, щоб не спробувати відремонтувати і повернути на фронт, але вже українським військовим. По можливості допоможіть нам запчастинами, сказали сільські механізатори-раціоналізатори, котрі, як відомо, на всі руки майстри, а «якщо чогось не знайдеться, то постараємося виготовити самі». Цей «великий почин», як висловився радник голови оборони Кривого Рогу Олександр Піскун, гріх було не підтримати. Тим паче, що знайшлись у місті фахівці з артилерійської зброї, котрі взялися консультувати ініціаторів та здійснити «прийомку» відремонтованої гармати.

І ось результат: щойно полагоджена та майже як новенька гаубиця Д-30 повернулась у південне розташування українських Збройних сил, щоб громити проклятого ворога.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове