Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Стихія

Ситуація контрольована

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Фото ДСНС.

Велика вода прийшла в Україну: розлилися річки Віть, Горинь, Десна, Дніпро, Західний Буг, Прип’ять, Сейм, Сож на Волині, Дніпропетровщині, Житомирщині, Київщині, Кіровоградщині, Полтавщині, Рівненщині, Черкащині та Чернігівщині.

ЯК ПОВІДОМЛЯЮТЬ у Держ  службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС), було підтоплено більш ніж півтори тисячі домогосподарств та за сотню будинків (найбільше — на Кіровоградщині та Чернігівщині). У Волинській, Дніпропетровській, Пол  тавській, Рівненській та Черкаській областях вода залила 9138 га сільгоспугідь. Затоплено дороги до трьох десятків населених пунктів. Надалі ситуація може погіршитися — за прогнозами синоптиків, вода підніматиметься до початку травня.

Дуже дісталося селищу Іванків Вишгородського району на Київщині: через тривалі рясні дощі на місцевому ставку розмило дамбу, потік ринув у річку й звідти — на найближчі до неї вулиці. Люди, чиї подвір’я підтопило, кажуть, що виносять звідти сотні відер із мулом. Вода позаливала погреби, хліви з худобою та птицею, яких нікуди подіти… Місцева жителька Людмила нарікає на стихію: «Була біла плитка (у погребі. — Ред.), а тепер уся чорна. До того ж кури плавають, собачка страждає». Рятувальники відкачують воду, запевняють, що працюватимуть, поки не вдасться знизити її рівень.

У складному становищі Чернігівщина — там готуються за потреби вивозити людей. «Вода піднімається. Ми очікуємо цього року паводок на рівень вищий, ніж був у 2013 році», — заявив глава ОДА В. Чаус. Під водою опинилися дороги до кількох сіл Михайло-Коцюбинської, Любецької та Ріпкинської громад. Якщо стихія не вщухне, можуть бути затоплені 22 населені пункти, де живе понад чотири тисячі чоловік. Селяни пересуваються на човнах, рятувальники завозять їм продукти, пенсії на спеціальних машинах підвищеної прохідності. Така ж важка ситуація в низці населених пунктів інших областей.

Рясний паводок не оминув і столиці: підтоплено набережні та парки в межах берегової лінії Дніпра, десяток багатоквартирних будинків. Екологи стверджують, що підвищення рівня води — звичне явище для міста, проте очевидці категоричні: нинішньої весни її значно більше. «Я все життя живу на Оболоні (київський житловий масив на березі Дніпра. — Ред.), з 1980-х років. І такого підтоплення на моїй пам’яті не було. На Оболонській набережній рівень води, якого не бачили вже кілька десятиліть», — повідав киянин Олександр.

Загалом у ДСНС запевняють, що ситуація контрольована. Підтоплені території спостерігають з допомогою дронів, проводять необхідні рятувальні роботи. Влада просить людей, що мешкають поруч водойм, зважати на прогнози синоптиків і підготуватися до ймовірних підтоплень: перенести найцінніші речі якомога вище (на горище тощо), бути готовими негайно вимкнути електрику, газ, побутові прилади.

Стосовно основних причин, які спричинили велику повінь, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк назвав збіг двох факторів: «Попередні роки були бездощовими. Ми не звикли до такої підвищеної водності. Сьогодні два процеси наклалися один на другий. Перший — ми накопичуємо ресурси у водосховищах Дніпровського каскаду. Другий — аномальна кількість опадів. У березні та квітні їх було багато». Крім того, стверджує М. Яцюк, далася взнаки повномасштабна війна: українські водні об’єкти певною мірою є ще й захисними спорудами, і їх використали для підвищення непрохідності сил ворога, максимально зарегулювавши стік. Повінь також спричинить великі проблеми для аграріїв. «Фермери говорять, що не можуть починати посівну ні на півдні, ні у центральній частині України через перезволоження ґрунтів. Поля підтоплені, а ті, що вже засіяні, зазнають збитків», — наголосив М. Яцюк.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко додає, що у великому паводку винні не тільки природні явища, а й людський фактор, а саме порушення правил користування прибережними смугами, заплавами. Це яскраво проявилося саме в Києві. Рівень води в місті підвищився великою мірою внаслідок забудови природних зон, які раніше зменшували наслідки водопілля.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове