Архів
Вівторок,
25 квітня 2023 року

№ 17 (20009)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Розмаїття прогнозів

Михайло ВЕДМІДЬ.

Основні бойові дії минулого тижня велися на Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, де Сили оборони України щодня відбивали десятки атак російської армії. При цьому в епіцентрі бойових дій, як і раніше, було місто Бахмут. Докладніше про ситуацію розповів командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський: «Епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок. Там противник зосереджує найбільші свої зусилля і не полишає мети взяти місто під контроль будь-якою ціною. Наразі ворог збільшує активність важкої артилерії та кількість авіаційних ударів, перетворюючи місто на руїну. Разом з тим наші бійці завдають противнику значних втрат і відчутно гальмують його наступальні дії». Сирський повідомив, що окупанти ведуть наступальні дії на кількох напрямках одночасно, але на більшості ворожі атаки безуспішні.

На півдні тривала контрбатарейна боротьба. Війська рф продовжували готуватися до оборони через загрозу раніше анонсованого великого контрнаступу ЗСУ. Останній не переставав бути в центрі уваги як світових ЗМІ, так і численних експертів-спостерігачів та офіційних осіб. Ішлося, зокрема, про шанси на успіх контрнаступу та дату його початку. І тут — розмаїття відповідей і прогнозів.

Так, американський журнал Newsweek із посиланням на секретні документи Пентагону, які «злили» в мережу, сповістив, що початок «весняного наступу» ЗСУ нібито заплановано на 30 квітня. Опублікований документ докладно інформує про техніку, відправлену Україні, графіки поставок у січні-квітні, а також про стан підготовки українського особового складу.

Своє вагоме слово сказав і глава розвідувального центру міноборони Естонії полковник Марго Гросберг. Він припустив, що український контрнаступ може розпочатися 9 травня, хоча планування «символічних» дат більше притаманне росії. Тут багато що залежатиме від ситуації на фронті (зокрема, від постачання озброєння) та погоди — дощі можуть завадити «своєчасному» початку контрнаступу, і його дата стане «неактуальною».

У своєрідній відповіді всім «завбачальникам» секретар РНБО Олексій Данілов та заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосили, що точна дата весняного (а може, й літнього чи навіть осіннього) наступу ЗСУ не відома нікому, крім кількох осіб у державі. При цьому дати можуть змінитись у будь-який момент з огляду на ситуацію з постачанням західної зброї, а ще — на поведінку і маневри російських загарбників і т. д., і т. п.

Українцям не варто чекати такого дня, коли Сили оборони заявлять про початок контрнаступу. Про це Ганна Маляр сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини». Водночас вона підкреслила — певні контрнаступальні дії вже відбуваються. «Зрозуміло, що ми націлені саме на це, на зупинку ворога у наступальних діях. Тому говорити вузько про контрнаступ — це некоректно. Тому що це величезний комплекс різних дій та заходів, які зараз здійснюють ЗСУ. Насамперед — підготовка людей до комплексу дій. І до оборонних, і до наступальних, але все разом можна назвати заходами контрнаступальними», — узагальнила заступниця міністра.

У п’ятницю, 21 квітня, відбулося 11-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». У своєму виступі за його результатами глава Пентагону Ллойд Остін зазначив, що саме війна росії проти України призвела до розширення Північноатлантичного альянсу, а не навпаки, як заявляла російська влада перед початком вторгнення. Міністр оборони США повідомив, що лише за кілька останніх місяців країни формату «Рамштайн» здійснили поставку Україні понад 230 танків, більш ніж 1550 броньованих машин, а також іншого обладнання і боєприпасів для підтримки понад дев’яти нових бронетанкових бригад. А загалом, за словами Ллойда Остіна, всі учасники міжнародної коаліції надали Україні збройної допомоги на суму 55 млрд доларів.

Заступник глави МЗС України Андрій Мельник щодо цього, як завжди м’яко, коротко і прямо, заявив: «Ми вдячні нашим союзникам за військову допомогу. Але: цього недостатньо. Україні потрібно в 10 разів більше, щоб завершити російську агресію цього року».

Міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) попередили, що ті, хто допомагає росії вести війну проти України, заплатять високу ціну. Про це йдеться в комюніке за результатами їхньої зустрічі на початку минулого тижня в японському місті Каруїдзава. «Ми, як і раніше, віддані посиленню санкцій проти росії та повному їх виконанню… і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», — запевнили міністри.

Не залишився без уваги і неанонсований візит до Києва глави Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга. На спільній із Володимиром Зеленським пресконференції в нашій столиці він був досить рішучим: «Говоритиму чітко: законне місце України — в євроатлантичній сім’ї, законне місце України — в НАТО. З часом наша підтримка допоможе вам це реалізувати. Сьогодні разом із Президентом ми обговорили багаторічну ініціативу з допомоги».

У москві, коментуючи візит очільника Альянсу до Києва, вустами речника президента рф дмитра пєскова заявили, що недопущення вступу України в НАТО, як і раніше, залишається однією з цілей «спецоперації». Кремлівський речник підкреслив, що росія готова розглянути лише ті ідеї стосовно завершення війни в Україні, які беруть до уваги її «інтереси». Також пєсков сказав, що москва не має інформації про план президента Франції Емманюеля Макрона щодо підготовки разом із Китаєм переговорів між рф та Україною.

Своєю чергою російський міністр закордонних справ сергій лавров під час візиту до Бразилії запевняв, що росія зацікавлена в тому, аби завершити війну в Україні якнайшвидше. Ну просто кіт Леопольд із відомого радянського мультсеріалу — миротворець та й годі. Нібито ніхто у світі не знає, хто розпочав нову імперіалістичну загарб-ницьку війну і хто, за бажання, може її швидко закінчити, звільнивши окуповані території сусідньої держави.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наразі не платитимуть
Читати
Переживаємо демографічну кризу
Читати
Вибори — після війни
Читати
Самим потрібніші
Читати
Втрати колосальні
Читати
Підприємцям довіряють
Читати
Слід повернути кожного
Читати
Що то було? Мабуть... метеор
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове