Архів
Вівторок,
11 квітня 2023 року

№ 15 (20007)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Хоч і тимчасовий, а все ж прихисток

Микола МОСКАЛЕНКО.

У БУЧАНСЬКОМУ районі на обійстях сімей, чиє житло було зруйноване внаслідок російської агресії, почали встановлювати збірні будинки-«коробки» площею 25 кв. м виробництва української компанії QHome. Вони обладнані найнеобхіднішим. Зокрема, тут є піч на дровах, кондиціонер, холодильник, туалет і душ, кухня. Крім того, будиночок умебльований ліжками, столом та стільцями. Відомо, що проєкт реалізовується за підтримки Агентства ООН у справах біженців. Буде встановлено 100 таких будиночків. «Наша мета — повернути людей до рідних домівок. Такі збірні будинки дають змогу людям зайнятися відбудовою свого знищеного домогосподарства, проживаючи на власному подвір’ї. Для багатьох це дуже важливо — не втрачати зв’язку із місцем, де минуло ціле життя», — наголосив голова ОВА Микола Бойко.

Нове військове кладовище

УРЯД та Мінветеранів розглядають Биківню як один із варіантів для розміщення Національного військового меморіального кладовища. За даними інформаційного порталу «Моя Київщина», попередню ідею, яка передбачала розміщення меморіалу у столиці на Лисій горі, остаточно відхилили після додаткових консультацій з експертами та активістами.

Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва поблизу автостради Київ — Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Згідно з ескізними проєктами, кладовище може мати три зони, а його загальна площа становитиме понад 100 га. Будівництво національного військового меморіального кладовища планують почати вже цієї весни. Для цього в держбюджеті передбачили 65 млн грн.

Неприйнятний маркетинг

НА ПОЧАТКУ року столична броварня Varvar brewery втрапила у скандал із новою назвою для свого пінистого напою. Розраховуючи, певно, на патріотичні настрої українців, пивовари назвали його «Герої не вмирають». Ще й етикетки на пляшках прикрасили зображенням наших бійців у амуніції зі зброєю. Пиво у столичних супермаркетах мереж Novus і Сільпо стали продавати по 72 грн за найменшу тару 0,33   л. В умовах кровопролитної війни, коли так багато сімей оплакують рідних, такий маркетинговий хід спричинив хвилю обурень. Броварню звинуватили у піарі на Збройних силах. Зрештою нещодавно компанія перепросила у співвітчизників, зняла продукт виробництва, а нерозпродані залишки пива відкликала.

Тим часом такі «винахідливі» воєнно-патріотичні маркетингові ходи наразі не рідкість. Нещодавно у схожий скандал потрапила ірпінська компанія ТОВ «Комбуча Україна», яка випустила напій «Героїчна Буча Комбуча». Про те, що це погана ідея, засвідчила реакція соцмереж. Днями за подібний цинічний піар перепросив також столичний виробник насіння редиски «Азовсталь» та кабачка «Привид Києва». Останній, що-правда, виручені від продажу «патріотичного насіння» кошти переказав на рахунок національної платформи благодійних пожертв, спрямованих на підтримку України.

Чотирилапі вартові правопорядку

ПОЛІЦІЯ краю має 55 службових собак, які виконують різні завдання. Зокрема, вони допомагають шукати людей та тіла загиблих, зброю, вибухівку, наркотики, затримувати злочинців. Із початком повномасштабної війни з рф у кінологічних підрозділів поліції роботи значно додалося. Загострилася й проблема мобільності й оперативності кінологічних бригад. Як повідомив під час представлення новітніх авто для потреб кінологів начальник обласного кінологічного центру поліції Максим Піщанський, торік поліцейські разом зі службовими собаками здійснили понад 1400 виїздів на території регіону, що є найбільшим показником за 2022 рік по всій Україні. За його інформацією, за 2021-й було зафіксовано понад 800 таких виїздів.

Захищають «Казковий яр»

МЕШКАНЦІВ Обухівського району закликають долучитись до підписання петиції про заборону побудови асфальтного заводу на околиці села Велика Бугаївка, що входить до складу Васильківської міської територіальної громади. Це те саме село, що межує з урочищем «Казковий яр», унікальною природною візитівкою регіону. Це місце популярне серед українських режисерів. Васильківські ландшафти можна впізнати у кінофільмах «Толока» і «Захар Беркут», українському драматичному телесеріалі «І будуть люди». У «Казковому яру» проходили зйомки кліпів відомих вітчизняних музикантів.

Поблизу Великої Бугаївки на приватній земельній ділянці площею 3,7 га, яка має нині статус земель сільськогосподарського призначення, вже зрізали дерева, встановили паркан та частково зняли родючий шар ґрунту. І, як з’ясувалось, власники ділянки мають намір змінити основне цільове призначення ділянки (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони) і побудувати там асфальтний завод.

Мешканці громади стурбовані. Вони небезпідставно побоюються, що функціонування такого потужного промислового об’єкта занапастить природну перлину. Щоб бути почутими «нагорі», краяни влаштували протест перед будівлею міськради. Та чи будуть вони насправді почуті? Покаже час.

Обладнання задля безпеки АЕС

ЧОРНОБИЛЬСЬКА АЕС отримала благодійну допомогу — вкрай необхідне дозиметричне обладнання. Як повідомляє державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС», на промисловий майданчик їхньої атомної станції його доправили представники Фонду чистого майбутнього (США). «Основна частина нашого постачання — це система безперервного контролю повітря. Вона дає змогу відслідковувати радіоактивні ізотопи в повітрі й призначена для того, щоб робітники та персонал на майданчику перебували у безпеці», — так прокоментував передане обладнання науковий радник Фонду чистого майбутнього Джейк Хекла.

Сходив по дрова — опинився в реанімації

ТРАГІЧНИЙ інцидент трапивсь у Поліській територіальній громаді, що у Вишгородському районі. Кілька місцевих жителів вибралися до лісу, щоб назбирати дров. Коли один із чоловіків зрізав сухе дерево, його стовбур упав на невідомий предмет, який миттєво вибухнув. На щастя, ніхто не загинув. Дроворуб потрапив у реанімацію з мінно-вибуховою травмою та тяжким забоєм грудної клітки, а його супутники отримали контузії різного ступеня. Сьогодні частина області є дуже небезпечною через залишені окупантами вибухові пристрої, зокрема міни на розтяжках.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боремося за кожного
Читати
Зерновий рекорд
Читати
Гроші та час
Читати
Річниця трагедії
Читати
Товстосуми на плаву
Читати
Постраждали, але працюють
Читати
Мода на цигарку зникає
Читати
Доступна допомога
Читати
Світове надбання
Читати
Підсоблять зі зброєю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове