Архів
Вівторок,
11 квітня 2023 року

№ 15 (20007)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Найцінніший ресурс — питна вода

Олег Григоренко.

ЗА ОСТАННІЙ рік російська збройна агресія безпосередньо позначилася на якості води в Україні через руйнування мостів, об’єктів берегової інфраструктури та промислових потужностей, розташованих у басейнах річок і морів, забруднення нафтопродуктами, важкими металами, залишками ракетного палива тощо. Внаслідок цього щонайменше 5 млн українців не мають доступу до доброякісної питної води. Такі дані оприлюднив міністр захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець. Він також наголосив, що скидання критичних об’ємів Каховського водосховища не лише створює проблему із забезпеченням водою сільськогосподарських регіонів держави, а й криє загрозу виходу з ладу систем охолодження Запорізької АЕС — найбільшої у Європі. Це може призвести до аварії, і, як результат, радіоактивного зараження величезної території на Європейському континенті.

Нарвав черемші? Плати штраф

УКРАЇНЦІВ попередили: за збирання черемші загрожує штраф. Так, якщо патрульні Держекоінспекції затримали людину в лісі за цим ділом, доведеться добути з гаманця від 510 до 850 грн. Іще й додатково викласти по 62 грн за кожну знищену цибулину цієї червонокнижної багаторічної трав’янистої рослини, яку ще називають ведмежою цибулею або диким часником. З її молодого листя можна готувати салат. А цибулинки господині заквашують подібно до капусти. Останніми роками багато хто почав вирощувати цю рослину на своїй земельній ділянці, але в законі, нагадують екологи, нема винятків. Росте на городі — нехай, але продавати не можна.

Неконтрольований збір черемші, а також меліорація та вирубування лісів призвели до того, що цієї рослини стає у природі дедалі менше.

Чим загрожує зміна клімату

ВЧЕНІ застерігають: через глобальне потепління клімат України поступово переходить на теплі зими європейського типу, а осінь і весна скоротились і тривають пересічно місяць. Кліматологи передбачають подальше підвищення середньорічної температури. При цьому прогнозується, що вже найближчими десятиліттями найсильніших змін клімату зазнають території Черкаської, Херсонської, Львівської, Кірово­градської, Полтавської, Харківської, Луганської, Житомирської та Вінницької областей. Як результат аграріям доведеться зменшити виробництво традиційних сільськогосподарських культур, замінивши їх більш пристосованими до нових погодних умов.

На Сонці заштормило

НЕЩОДАВНО Землю накрив потужний сонячний шторм. За даними обсерваторії сонячної динаміки NASA, із величезної плями на Сонці, що у двадцять разів більша за нашу планету, стався викид корональної маси. Гігантський згусток гарячої плазми (іонізованого газу) на величезній швидкості пронісся космосом і наразився на магнітне поле Землі, породивши найпотужнішу за останні шість років геомагнітну бурю та інтенсивне теплове випромінювання. У багатьох місцинах Землі спостерігалися видовищні полярні сяйва.

За словами вчених, останнім часом на Сонці спостерігається гіперактивність. Цього року людству доведеться витримати не одне сонячне торнадо різної сили. Вони можуть спричинити перебої в електромережах, перешкоджати роботі супутників і зв’язку. Водночас, застерігають медики, магнітні бурі, викликані потужним потоком сонячного випромінювання, великою мірою позначаються на самопочутті людей. У дні магнітних штормів у рази зростає кількість випадків гіпертонічних кризів та нападів стенокардії, навіть цілком здорові люди можуть потерпати від запаморочення та головного болю.

Нерест почався

НА УКРАЇНСЬКИХ водоймах з квітня встановлюється традиційний весняно-літній сезон нерестової заборони на вилов риби та інших водних біоресурсів. Як інформує Державна екологічна інспекція, порушників каратимуть не тільки гривнею. За недотримання заборони за кожну пійману рибину передбачений штраф у розмірі від 51 до 680 грн. А за незаконне заняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди, чекає карна відповідальність. Санкція ст. 249-ї КК України передбачає штраф у сумі від 1700 до 3400 грн або обмеження волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

У період нересту дозволяється лише любительський вилов риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом із берега водойми загального користування в межах населеного пункту. Норма вилову — до трьох кілограмів у день на людину. Екоінспектори посилили охорону водойм спільно з рибоохоронним патрулем і працівниками поліції.

Бурштинове Полісся

НА МЕЖІ Рівненського природного заповідника, на ділянці найбільших болотних масивів нашої країни «Сира Погоня», почнеться промисловий видобуток бурштину. Минулого місяця в системі «Прозорро.Продажі» було продано схвалений Міндовкіллям спецдозвіл на розробку родовища сонячного каменю на тамтешній ділянці площею 562,8 гектара. Тим часом «Українська природоохоронна група» застерігає, що промисловий видобуток бурштину вимагає масштабного осушення та зняття верхнього шару ґрунту на значній ділянці. І це знищить рідкісну багату на біорізноманіття природу Поліського краю, й без того вже понівеченого добувачами бурштину.

Відвикаємо від пластику

ВІДКОЛИ торік у лютому набуло чинності урядове розпорядження про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети, українці зменшили їх використання у побуті на 40-90%, натомість збільшили у понад два рази користування біорозкладними пакетами, які значно менше забруднюють довкілля. Зокрема, 2022 року в деяких мережах супермаркетів продаж біорозкладних пакетів зріс у 13-15 разів. Про це заявив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін. На його думку, зменшення обсягів продажу пластикових пакетів спонукало їхніх виробників до модернізації виробничих і технологічних процесів та розвитку виробництва біорозкладної тари.

«Зелене світло» для електромобілів

ЄВРОПАРЛАМЕНТ із метою скорочення викидів вуглекислого газу остаточно затвердив заборону на продаж бензинових і дизельних авто починаючи з 2035 року. Це означає, що реєстрація в ЄС нових таких автівок буде заборонена. Водночас Європейська комісія пообіцяла запровадити додаткові правила, що зроблять винятки для нових автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння, які працюють лише на так званому електропальному (бутанол, біодизель, водневе паливо, спирти), що виробляється з допомогою електроенергії з відновлюваних джерел. На цьому винятку наполягла Німеччина. І все ж кінцева мета для всього автопарку ЄС — до середини нинішнього століття повністю скоротити викиди від нових автомобілів і мікроавтобусів.

Торік усього 13 країн і територій світу мали «здорове» повітря, у решти спостерігалися перевищення норм (подекуди у сотні разів!) наявності в ньому одного чи кількох шкідливих для здоров’я людини речовин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боремося за кожного
Читати
Зерновий рекорд
Читати
Гроші та час
Читати
Річниця трагедії
Читати
Товстосуми на плаву
Читати
Постраждали, але працюють
Читати
Мода на цигарку зникає
Читати
Доступна допомога
Читати
Світове надбання
Читати
Підсоблять зі зброєю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове