Архів
Вівторок,
11 квітня 2023 року

№ 15 (20007)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Слово — зброя руйнівна

Михайло ВЕДМІДЬ.

Багатостраждальна «фортеця Бахмут» попри численні переможні реляції росмедіа і минулого тижня залишалася форпостом опору рашистським загарбникам. Після того як засновник ПВК «вагнер» євген пригожин оприлюднив відео, на якому над адмінбудівлею Бахмута начебто підняли російський прапор, щодо ситуації висловився координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Він заявив, що всупереч твердженням російських пропагандистів українська сторона продовжує «наполегливо боротися за Бахмут».

СЛОВА заокеанського колеги підтвердив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. Він наголосив, що російські війська далекі від того, аби захопити місто Бахмут на Донеччині, а навколо адмінбудівлі міськради точаться бої.

Своєю чергою у розвідувальному огляді міноборони Великої Британії за п’ятницю, 7 квітня, зазначається, що з кінця березня просування військ рф у цьому районі значною мірою призупинилося. При цьому противник досяг деяких успіхів, пробивсь у центр міста і захопив західний берег річки Бахмутка.

Таким чином, ключовий маршрут постачання українським підрозділам — дорога 0506 на захід від міста опинилась під серйозною загрозою. «Російські регулярні війська, ймовірно, включно з повітрянодесантними військами, вочевидь, посилили цей район, і росія знову більш ефективно використовує артилерію в цьому секторі. Існує реальна можливість того, що на місцевому рівні командири «вагнера» і російського мін-оборони призупинили свою ворожнечу і покращили співпрацю», — йдеться у дослідженні британського відомства.

Непрямим доказом такого замирення є повідомлення групи «Інформаційний спротив». У ньому йдеться, що біля Кремінної російські командири взяли на озброєння тактику пригожина і ПВК «вагнер». Для виявлення позицій, військової техніки та опорних пунктів ЗСУ командири противника пускають вперед ненавчене поповнення зі стрілецькою зброєю і ставлять завдання зайняти якусь посадку, висоту, яр тощо. Такі «живі мішені» є принадою для вирахування позицій ЗСУ, а з втратами росіяни не рахуються. Проте градус невдоволення в армії рф через таке ставлення до солдатів зростає.

Не менш жорстокі, ніж біля Бахмута, бої точилися коло Авдіївки та Мар’їнки. Там упродовж кількох діб українські захисники відбили кількадесят ворожих атак.

На півдні, де тривала контрбатарейна боротьба, було спокійніше. У четвер, 6 квітня, в окупованому Мелітополі, що на Запоріжжі, пролунали вибухи в місці, де була зосереджена техніка і особовий склад окупантів, — загарбники те все звозили впродовж чотирьох днів. Трохи згодом у Севастополі також пролунав гучний вибух, подібний до артилерійського пострілу.

Ну а які ж прогнози стосовно подальшого розвитку ситуації та анонсованого контрнаступу Української армії? Постійна представниця США при НАТО, посол Джуліанн Смітт заявила: «Ми очікуємо, що українці будуть просуватись або розпочнуть власний весняний наступ найближчими тижнями». При цьому вона уточнила, що саме українська сторона визначає час та тактику дій щодо контрнаступу.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що на засіданнях Ставки Верховного головнокомандувача розглядається не один варіант проведення контрнаступу ЗСУ, і він залежить від багатьох факторів, зокрема «й ситуації у супротивника». Він також розкритикував гучні заяви про контрнаступ від не залучених до цих процесів людей та наголосив, що плани контрнаступу знає лише обмежене коло осіб — до п’яти чоловік.

Свій оригінальний «прогноз» оприлюднив і заступник голови ради безпеки рф дмитро медведєв. Він уважає, що Україна зникне, тому що вона нікому не потрібна — ні Європі, ні США, ні Африці та Латинській Америці, ні Азії. А також росії та й самим українцям. Медведєв назвав теперішню Українську державу «непорозумінням, породженим розпадом СРСР». «І тому недоукраїна не потрібна нам. Нам потрібна велика росія», — заявив він. Самі ж українці, на думку медведєва, «змушені жити у постійній тривозі та страху» і «хочуть куди завгодно». «Така Україна не потрібна нікому на планеті. Саме тому її не буде», — висловив свої марення цей горе-діяч. Як вам такий «прогноз»? Як той казав: «Це ж скільки треба було випити, аби нести таку маячню?»

Та найбільш резонансною стала публікація видання The New York Times, в якій із посиланням на посадовців адміністрації президента Джо Байдена йдеться про те, що Пентагон розслідує факт витоку секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо запланованого контрнаступу ЗСУ. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. Однак там, наприклад, ідеться про потреби Української армії станом на 1 березня.

«Цей витік є першим проривом російської розвідки, який став надбанням громадськості від початку війни», — резюмує газета. На одному зі слайдів документа, пише NYT, повідомляється, що на війні загинуло від 16 тис. до 17,5 тис. російських військових, тоді як Україна нібито втратила 71,5 тис. військовослужбовців. Хоча, за попередніми оцінками Пентагону, близько 200 тис. солдатів з кожної сторони були вбиті або поранені.

Саме ця інформація дала привід багатьом аналітикам засумніватись у правдивості наведених цифр і фактів. Президент Володимир Зеленський у п’ятницю провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача щодо ситуації на фронті й комплектування нових бригад. Окремо учасники засідання зупинилися на заходах із запобігання витоку інформації стосовно планів Сил оборони. Мовляв, не треба забувати, що під час війни інформаційно-психологічні операції є окремим видом зброї, нерідко більш руйнівним, аніж звичайна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боремося за кожного
Читати
Зерновий рекорд
Читати
Гроші та час
Читати
Річниця трагедії
Читати
Товстосуми на плаву
Читати
Постраждали, але працюють
Читати
Мода на цигарку зникає
Читати
Доступна допомога
Читати
Світове надбання
Читати
Підсоблять зі зброєю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове