Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Будуть одеські кавуни

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЯК ВІДОМО, поля деокупованої Херсонщини, на жаль, у більшості поки що не готові до весняної сівби, бо рясно «засіяні» мінами «російської селекції». Тим часом одеські аграрії значно розширяють площі під кавуни та дині, аби задовольнити попит вітчизняного споживача на цю продукцію. Подібною справою займуться й в окремих районах Кіровоградщини та Миколаївщини.

Медики — фронту

58 ТИСЯЧ гривень зібрали співробітники Одеського центру первинної медико-санітарної допомоги №4 на ярмарку з продажу кулінарії, приготовленої власноруч. Усі зібрані кошти будуть передані на потреби захисників України. «Сьогодні у нас усіх спільні бажання — мир, добро та перемога. І допомагаючи нашим захисникам, ми наближаємо мир у вільній Україні», — вважають учасники благодійного заходу. Традицію проведення медиками ярмарків для підтримки Збройних сил започаткували працівники міського пологового будинку №7. Відтак до неї долучаються й інші медики Одеси та області.

Продаватимемо біоетанол, а не сировину

ПрАТ «ГАЗТРАНЗИТ» почало розроблення проєктної документації та будівництво інфраструктури для забезпечення роботи в краї нового підприємства, яке вироблятиме 33 тис. тонн біоетанолу щорічно. Продукція буде сертифікована для реалізації в країнах ЄС. Відходи перероблятимуться на біогаз, що використовуватиметься замість природного для технологічних потреб заводу. Щодо сировини, то її на теренах регіону завжди вдосталь.

Допомога насінням

ЗАВДЯКИ співпраці із Всеукраїнською асоціацією громад у рамках проєкту «Згуртовані громади» мешканці населених пунктів Визирської громади отримають насіння овочевої групи від таких міжнародних насіннєвих компаній, як Bayer, Hazera, Enza Zaden, Rijk Zwaan. Ідеться про моркву, цибулю, капусту, томати, огірки, кавуни, дині, редиску, кукурудзу. Міжнародні донори, зібравши інформацію про потреби в насіннєвому матеріалі, здійснюють безкоштовну доставку та розподіл, відповідно до запитів населення. Перевага при передачі насіння надається внутрішньо переміщеним особам, які прибули з території воєнних дій.

Колія через Молдову

ЗАПРОВАДЖЕННЯ з березня поточного року тимчасового прикордонного контролю через перехід Березине — Басарабяска дозволить значно розширити залізничний вантажообіг між півднем області та Молдовою. Як відомо, залізницю тут відновили у серпні 2022 року і наразі залізничний транзит українських вантажів через Молдову йде лише до порту Рені. Крім того, відновлена лінія у перспективі дає змогу подовжити маршрут потяга Київ — Кишинів аж до Ізмаїла через Басарабяску та Арциз.

Перша трансплантація

В ОСТАННІ дні березня в Одеській міській лікарні №10 вперше відбулася трансплантація серця. Операцію здійснювала бригада лікарів під керівництвом кардіохірурга Бориса Тодурова. Це надзвичайно складне оперативне втручання, для якого потрібні досвідчені фахівці найвищого рівня, спеціально обладнана операційна з апаратом штучного кровообігу. Для проведення основного етапу трансплантації у кардіохірурга є не більше чотирьох годин. Операція пройшла успішно. Донорське серце отримав чоловік віком 43 роки, який свого часу був занесений до вітчизняного листа очікування донорського серця. Центрами трансплантації в Україні залишаються Київ і Львів, але пересадку органів уже можуть проводити 32 медзаклади на усій території України.

Болгарський внесок у культуру України

ТРАДИЦІЯ приготування та споживання обрядового хліба в селі Криничне Болградського району, де уже століттями живуть етнічні болгари, стала нематеріальною культурною спадщиною України. Традиційно випіканням хліба займалася найстарша жінка в родині. З готового тіста пекли п’ять хлібів: боговиця, рангель, коровай і дві ушчарьки (круглий хліб із розташованим по колу незамк-неним джгутом, що символізує загін для овець). Подавали святкові види хліба до страв з молодої ягнятини, зелені та вина.

«Завойовуємо» Німеччину

ВИНО із місцевого вирощеного у краї сорту винограду Одеський Чорний під новим українським брендом Big Wines Big Art одержало перше «золото» на одному з найавторитетніших винних конкурсів світу — Mundus Vini, який відбувся у німецькому місті Нойштадт. Продукт витримується в дубі 12 місяців, має насичено-рубіновий колір та присутність ароматних нот ожини, чорної шовковиці, білого та чорного перцю, сливи у шоколаді.

Iнклюзивні спецвагони

НОВІ вагони для пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі курсуватимуть у складах поїздів, що з’єднують Одесу з Києвом, Львовом та Харковом. Всього таких пасажирських вагонів є 15, всі вони виготовлені 2021 року коштом держбюджету на Крюківському вагонобудівному заводі. Під час масових евакуацій, спричинених повномасштабним вторгненням росії в Україну, ці інклюзивні вагони курсували країною як евакуаційні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове