Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Сповіщення військовозобов’язаних — через ЗМІ

Підготувала
Тетяна МАРИНКО.

Набула чинності постанова уряду про новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Розповідаємо про основні положення.

ОТЖЕ, військовий облік поділений на загальний (військовозобов’язані без броні) та спеціальний (ті, хто має бронь, яка «злітатиме» у разі звільнення з роботи). Він розрізняється також суб’єктами його ведення: персонально-якісний — виконують терцентри комплектування, тобто військкомати; персонально-первинний — органи місцевої влади; персональний — підприємства, установи, державні органи, навчальні заклади.

Згідно з документом, взяттю на військовий облік підлягають громадяни України з числа: призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-ліття) до 27 років; військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі.

За невиконання вимог постанови передбачений лише штраф, утім, без приписного свідоцтва не можна змінити місця реєстрації чи вступити до закладу вищої освіти. Підлітки, які живуть за кордоном, після досягнення 16-річчя мають стати на консульський облік. На ньому, до речі, повинні перебувати і військовозобов’язані чоловіки та жінки.

Серед нововведень — місцева влада має сповіщати військовозобов’язаних про потребу прибути у військкомат. Як це все буде реалізовано, наразі не відомо. Юристи роблять припущення, що, оскільки порядок сповіщення військовозобов’язаних постановою не визначений, найімовірніше, інформування відбуватиметься через ЗМІ. Для учнів можуть бути організовані школою походи у терцентри комплектування. Але боятися «конвоїв» і переслідування не варто.

Також повинен запрацювати Єдиний держреєстр військовозобов’язаних (мав з’явитися ще 2018 року). Він буде містити актуальні дані про здоров’я, склад сім’ї тощо, які вноситимуть держоргани (РАЦСи, поліція, суди). Отож людям не доведеться ходити у військкомати, аби оновлювати інформацію про себе. Втім, більшість українців цього й так не робила, що стало причиною вручення повісток під час мобілізації людям з інвалідністю, багатодітним батькам, рідним загиблих на війні тощо, дані про яких були застарілі. Подавати відомості про себе у терцентри комплектування військовозобов’язані зможуть через портал «Дія». Але повістки через нього не надходитимуть.

Тепер щодо жінок. Відповідно до постанови, стати на військовий облік зобов’язані особи, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Проте ці норми поширюються переважно на тих, хто здобуває освіту. Працівниці, котрі станом на 30 грудня 2022 р. не перебували на військовому обліку, мають право не ставати на нього до 2026 року. Військовозобов’язаними вважаються також особи, які здобули військово-облікову спеціальність, але ніколи за нею не працювали. Жінки, що опанували споріднені професії (перелік міститься в урядовій постанові №313), можуть ставати на військовий облік за бажанням.

Змінився й період, протягом якого заклади освіти сповіщають терцентри комплектування про випускниць медичних та фармацевтичних спеціальностей: за два місяці до завершення навчання, а не за три, як раніше. Жінки отримуватимуть тимчасове посвідчення військовозобов’язаної, з яким необхідно протягом семи днів прибути у військкомат для постановки на облік. За неявку за повісткою до представників обох статей застосовуватимуть однакове адміністративне покарання — штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів громадян (510-850 грн).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове