Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

I житло, і до житла

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Згідно з інформацією Апарату Верховної Ради, відшкодування оренди житла депутатам нинішнього скликання обходиться державі у понад 30 мільйонів гривень на рік.

ЧИМАЛО українців, побачивши ці цифри, замисляться: а чи не завеликі витрати, особливо для воюючої країни, і чи потрібні вони взагалі, адже народні обранці, між іншим, отримують зарплату, за яку й мають задовольняти свої потреби?

У русі «Чесно» пояснюють, що право на компенсацію витрат для винайму квартири чи готельного номера передбачене законодавством і поширюється на членів парламенту, які не мають житла в Києві та проживають на відстані понад 30 кілометрів од його меж. А от чи виправдані такі витрати під час війни і взагалі, експерти сумніваються. Зокрема, Комітет виборців України привертає увагу до зворотного боку медалі у вигляді недоброчесності. Свого часу широкий резонанс спричиняли випадки, коли депутати-мільйонери, котрі мають змогу не те що орендувати, а й купити житло в столиці, не гребували тисячами гривень із держбюджету. На запитання активістів дехто з них відповідав, мовляв, навіть не підозрював про одержання компенсації, адже «технічними» питаннями займаються помічники. Або, наприклад, відшкодування виплачувалося народним обранцям, які проживали у 30-кілометровій зоні чи мали помешкання у столиці (нібито їхнє житло не було здане в експлуатацію тощо).

Нинішнє скликання також відзначилося цікавими моментами. Зокрема, чинний Голова ВР Р. Стефанчук, який до цього обіймав посаду першого заступника, попався тоді на «псевдооренді» квартири в тещі, насправді мешкаючи з дружиною у квартирі, оформленій на її матір. Коли ця інформація стала явною, йому довелося повернути кошти і відмовитися від компенсації. Також після початку повномасштабної війни спостерігалися випадки виплати відшкодування колабораціоністам і зрадникам.

У Комітеті виборців України переконані, що необхідно переглянути суму компенсації у бік зменшення хоча б на третину, адже вартість оренди помешкання в столиці нині значно знизилась: за 20 тисяч гривень сьогодні можна зняти квартиру в центрі. Утім, варто замислитися й про зміну самого підходу до роз­в’язання житлового питання депутатів. Такі ідеї оприлюднювались у парламенті не раз. Зокрема, пропонувалося побудувати службове житло для народних обранців, гуртожиток тощо. Але далі розмов справи не пішли.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове