Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Увага: фейк

Московська брехня

StopFake.

НЕЗАЛЕЖНА міжнародна комісія (НМК) ООН навела низку доказів того, що російська влада вчинила широкий спектр порушень міжнародного права в галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права у війні проти України. Також встановлено, що вторгнення рф в Україну є актом агресії. Водночас комісія навела і деякі випадки правопорушень, скоєних українською стороною під час війни, хоча вони зовсім не є основою цього звіту.

Кремлівські ж ЗМІ після оприлюднення доповіді НМК зосередилися виключно на порушеннях з боку України. «Комиссия ООН опубликовала отчет, в котором фактически признается совершение ряда военных преступлений, совершенных боевиками киевского режима во время вооруженного конфликта в Украине», — пише російський сайт «военное обозрение».

Насправді ж НМК «встановила, що серії атак російських збройних сил починаючи з 10 жовтня 2022 року по енергетичній інфраструктурі України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності».

Серед іншого комісія ООН зафіксувала й порушення, скоєні росіянами при бойових діях, — такі, як невибіркове застосування зброї вибухового характеру, що завдає шкоди цивільному населенню. Зокрема, підтверджено, що саме росія завдала ударів по драмтеатру в Маріуполі й залізничному вокзалу в Краматорську на Донеччині, а також по торговому центру в Кременчуці Полтавської області.

Серед багатьох інших оприлюднених НМК доказів правопорушень та воєнних злочинів російської армії — випадки умисних вбивств, незаконного позбавлення волі, тортур, зґвалтувань та свавільного переміщення затриманих осіб у районах, які перейшли під контроль російської влади в Україні.

Так, у звіті наводяться й деякі правопорушення, скоєні українською стороною. Зокрема, інциденти в Малій Рогані Харківської області та Дмитрівці Київської, «у яких українські збройні сили або пов’язані з ними сили стріляли, поранили та катували захоплених у полон солдатів російських збройних сил». Але зазначається і те, що «у листі Комісії, присвяченому цьому питанню, Генеральна прокуратура України повідомила, що нею розпочато досудове розслідування у цих справах. Жодних об’єктивних даних, які підтверджують причетність українських військовослужбовців, на той момент не було встановлено, але з’ясування усіх обставин інцидентів триває».

За результатами першого звіту комісія ООН порекомендувала рф негайно:

припинити агресію та всі акти насильства, які вчиняються щодо цивільних осіб із порушенням застосовуваних міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також покласти край застосуванню тортур та інших форм жорстокого поводження;

вжити всіх можливих запобіжних заходів для захисту цивільного населення і цивільної інфраструктури та покласти край масованим ударам по енергетичній інфраструктурі України;

надати достовірну та вичерпну інформацію про кількість і місцезнаходження всіх дітей, яких було з будь-якої причини переміщено в межах України або депортовано з України до російської федерації;

звільнити чи повернути в Україну всіх українських цивільних осіб, які були депортовані до російської федерації та затримані там унаслідок збройного конфлікту.

Отже, звіт комісії ООН чітко визначає, що саме росія скоїла і продовжує чинити ряд воєнних злочинів в Україні і що розслідування триватиме, поки всі винні будуть притягнуті до відповідальності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове