Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Посівна-2023

Мінус мільйон, плюс мільйон...

Мінагрополітики України оприлюднило перші прогнози врожаю-2023

Василь ПІДДУБНЯК.

ФРОНТ посівної ширшає. З дня на день і наввипередки із самою весною.

Вивели у поле посівні агрегати навіть на рясно закиданій мінами і снарядами Херсонщині. За інформацією обласної військової адміністрації, весняні сільгоспроботи проводять 40 агропідприємств на 50 тисячах розмінованих гектарів. Одначе переважна більшість сільгосп­угідь південного краю (450 тисяч га) поки що чекають на саперів. Обласна військова влада каже, що для прискорення розмінування «не вистачає ресурсів».

А Україна сіє. Сіє повним ходом. І не тільки хліб. «Уперше за всю свою історію підприємство УПІ-АГРО — ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля» розпочало сівбу цукрових буряків так рано… Березневому старту сприяє рання весна та тепла сонячна погода. Цього року ПК «Поділля» планує засіяти цукристими понад 26 тис. га».

Тим часом у Мінагропроді висловлюють завбачення, «танцюючи» від сівби озимини і ярого клину. Прогноз поки що перший і «обережний».

«Прогнозовані площі зернових та технічних культур під урожай 2023 року на контрольованій Україною території становлять 19,3 млн га, що фактично співставно з показником попереднього сезону — 19,8 млн га. При цьому площа посіяних озимих культур під урожай 2023 року була меншою на 1 млн га, ніж у попередньому сезоні, натомість ярих очікується більшою на 556 тис. га.

На відміну від зернових культур посівні площі під основними видами олійних прогнозуються до збільшення. Також очікується розширення посівних площ під цукровими буряками — 220 тис. га проти 180 тис. га минулого сезону.

Зменшення посівних площ під зерновими культурами разом з прогнозованим зниженням середньої урожайності, спричиненим зростанням цін на основні фактори виробництва, вплине на обсяги врожаю. Так, загальний валовий збір зернових і зернобобових культур у сезоні 2023 року може становити 44,3 млн т проти попереднього показника у 53,1 млн т. Разом з тим очікується збільшення валового виробництва олійних культур до 19,2 млн т проти 18,2 млн т попереднього року», — отаке бачення ситуації чиновниками.

Не будемо ворожити на пшенично-буряковій гущі — невдячне це заняття. Та й, зрештою, не гуща програмує урожай. Програмують селяни, їхні комори і кишені.

Утім, скаржитися на неувагу держави до гречкосіїв було б несправедливо. Хоча б з огляду на свіжий факт.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив про відновлення пільгового кредитування аграріїв у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%». Розмір кредитної гарантії дорівнюватиме 50% від суми кредиту. Тим часом парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики звернувся до Кабміну з пропозицією розширити пільгову кредитну програму«5-7-9%» для аграріїв. Уряду запропонували збільшити максимальний кредит удвічі — до 180 млн грн замість 90 млн, а також продовжити дію вже виданих кредитів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове