Архів
Вівторок,
4 квітня 2023 року

№ 14 (20006)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Підготовка до контрнаступу і ядерний шантаж

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗА ОПЕРАТИВНОЮ інформацією Генерального штабу ЗСУ, минулого тижня російські війська вели наступ на чотирьох напрямках. Найзапеклішими залишалися бої за Білогорівку, Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку. На запорізькому та херсонському напрямках окупанти активних дій не проводили, вдосконалюючи оборонні рубежі.

Зі свого боку підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони били по районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки ворога, складах пально-мастильних матеріалів, зенітно-ракетних комплексах і артилерійських підрозділах противника на вогневих позиціях. Не всі окупанти витримують такий вогневий натиск українських захисників. Тому, за даними Генштабу, тенденція збільшення випадків втечі груп особового складу російської армії з підрозділів і військових частин зберігається.

«Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно тероризувати мирних громадян нашої країни», — зазначили в Генштабі. Зокрема, артилерією, авіацією, безпілотниками типу «Шахед-136» та балістичними ракетами окупанти, крім Донеччини та Луганщини, вкотре завдавали ударів по цивільних об’єктах на півдні та населених пунктах на Харківщині, Сумщині і Чернігівщині.

Представниця президента України у Криму Таміла Ташева заявила, що у російських окупантів на півострові почалася паніка. Загарбники готуються до активних бойових дій. Зокрема, армія рф риє траншеї по всьому узбережжю Криму та облаштовує бомбосховища. Міністр оборони Олексій Резніков стверджує, що російські окупаційні війська вже перейшли до оборони навіть у Криму.

Тим часом в Україну продовжує надходити військова техніка, зокрема й броньована, від країн Заходу. Міністерство оборони ФРН минулого понеділка підтвердило передачу нам 18 бойових танків німецького виробництва Leopard 2A6. Також наша країна отримала від Португалії три танки цієї ж моделі. Вони поповнили парк нової військової техніки від партнерів, яка вже перебуває на озброєнні ЗСУ.

Експерти вважають, що починається зворотний відлік до «Дня X» — «Дня, коли потужні українські збройні сили, оснащені сучасними західними системами озброєння, почнуть відвойовувати свою країну у російських окупантів», — пише німецьке видання Bild.

Натомість Сполучені Штати попри всю їхню суттєву допомогу вирішили утриматись від надання Україні ракет дальнього радіуса дії (до 300 км) ATACMS. Про це минулої п’ятниці заявив керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. Можливо, американський генерал або ті, чиїми вустами він є, просто не вірить у цьогорічну перемогу ЗСУ чи з певних причин не вважає її необхідною. На думку Міллі, вигнати росіян з усіх окупованих територій України — дуже складне військове завдання.

Чимало важливих і значущих подій відбулося на політично-дипломатичному фронті. Серед інших велику увагу до себе привернула чергова погроза президента рф володимира путіна розмістити тактичну ядерну зброю в білорусі. І це після того, як питання застосування ядерної зброї начебто погодилися закрити. Крім того, такою заявою лідер кремля свідомо чи несвідомо підставив двох своїх союзників — білорусь і Китай. З лідером останнього два тижні тому путін у спільній заяві зобов’язався ефективно зменшувати ризики ядерної війни й цинічно заявляв, що держави, які мають ядерну зброю, повинні утримуватися від розміщення її за кордоном. А сам що робить? До речі, Китай одразу ж сказав, що він проти подібних маневрів із ядерною зброєю.

За словами путіна, розмістити нуклеарну зброю на території країни — сусідки рф ухвалили на її прохання. Тому всі з цікавістю чекали підтвердження цього та відповідний коментар від бацьки лукашенка. Тільки через п’ять днів той звернувся з посланням до свого народу і парламенту. Наговорив багато різного: і про мирні переговори росії з Україною, і про агресивний Захід, який хоче знищити білорусь, і про рівноправні стосунки з очільником кремля, і про підпорядкування російських військових підрозділів білоруським військам і т. д., і т. п. Тож деякі експерти іронічно натякнули на психічну неадекватність білоруського лідера. Проте аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що лукашенко використовує таку риторику, аби після завершення вторгнення росії в Україну вимагати від рф залишити територію білорусі. Бацька веде власну гру, сподіваючись утримати владу в майбутньому.

Нову «ядерну ініціативу» путіна засудили майже в усьому світі. Відреагували і в Україні. Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов сказав: «Заяви путіна щодо подібних планів є звичайним шантажем, який направлений на те, щоб американці погоджувались якомога скоріше іти на якісь перемовини, домовлятися, щоб зупинити війну на умовах рф». Він зауважив, що розміщення ядерної зброї на території білорусі «не буде і бути не може до того часу, поки Китай не дасть дозволу». «Чи надасть його КНР? — запитав Данілов і сам же відповів: — Я більш ніж упевнений, що ні».

Думок, оцінок, суджень та прогнозів багато. І чимало з них якось аргументуються, а не є чистою пропагандою або елементом дезінформації ворога. Тим часом війна триває...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергосистему стабілізували
Читати
Збитки колосальні
Читати
Просять допомоги у світу
Читати
Спад промвиробництва
Читати
Молодь любить Батьківщину
Читати
Спростили процедуру
Читати
Рятуватимуть примусово
Читати
Заповідник — державна власність
Читати
Роковини бучанської трагедії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове