Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Прострочений товар

Ліна ПАСЬКО.

«За акційною ціною придбала оливкову олію, а вдома з’ясувалося, що термін її придатності сплив минулого місяця. Що робити, коли магазин продає такі продукти, і чи можливо повернути непридатне до вживання?» — запитує Галина В. із Кропивницького.

СПРАВДІ, у закладах торгівлі на полиці може бути товар із закінченим чи таким, що скоро закінчиться, строком придатності. Власне, термін придатності — проміжок часу, протягом якого продукти мають зберігати свої харчові властивості.

Згідно зі статтею 7-ю Закону України «Про захист прав споживачів», строк придатності обчислюється починаючи від дати виготовлення, яка також зазначається на етикетці або в інших документах, і визначається або часом, протягом якого товар є придатним для використання, або датою, до настання якої товар є придатним для використання за умови належного його зберігання.

На полицях магазину такий товар може перебувати через банальну неуважність недобросовісних працівників чи з інших причин. Тому, коли купуєте харчові продукти, виділіть хвилину і ознайомтеся з етикеткою. Особливо уважним треба бути, коли товар реалізовується за акційною ціною. Зазвичай акція — не лише приємний бонус покупцям, а й намагання торговельного закладу якомога скоріше розпродати залишки товару, термін придатності якого спливає.

Згідно зі статтею 6-ю зазначеного Закону, продавець (виробник, виконавець) зобов’язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію. Тому звертайте увагу на терміни придатності. Особливо ретельно вибирайте м’ясо, яйця, молочні продукти, адже вони досить швидко псуються, тому легко втрапити в халепу після їх споживання. Менш критичні терміни придатності, наприклад, у крупів чи макаронних виробів. Трапляється, що дата наче у нормі, проте зовнішній вигляд товару чи його упаковка викликають певні сумніви, — від такого краще відмовитися.

Зважте, що в умовах війни періодичні перебої з електропостачанням сприяють різкому зниженню якості харчових продуктів і скороченню строків їх зберігання. Вживання деяких із них у таких випадках може становити загрозу для життя. Наприклад, морозиво. Купуєш в упаковці, з датою все гаразд, відкриваєш, а воно набуло чудернацьких нестандартних форм. У жодному разі їсти таке не можна, тим паче — давати дітям, бо очевидно, що зберігали цей продукт неналежним чином.

Отже, якщо у магазині ви придбали непридатний для вживання чи неналежної якості товар — не засмучуйтеся. Ви маєте право повернути або обміняти його на якісний за умови наявності товарного (фіскального) чека, який підтверджує факт покупки.

У разі якщо вам до рук потрапив прострочений продукт, не повертайте його назад на полицю, подумайте про інших споживачів. Повідомте адміністрацію магазину про таку «знахідку» та вимагайте прибрати цей товар із продажу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове