Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Знакова постать

Творець пшеничних шедеврів

Давид КОНОВАЛОВ,

директор дослідного сільськогосподарського виробництва Інституту фізіології рослин і генетики Національної академії наук України.

Життєвий шлях Володимира Васильовича Моргуна — Героя України директора Інституту фізіології рослин і генетики НАН України — сповнений наполегливої праці. Визначившись ще в юнацькі роки зі своєю життєвою метою, він прославився серед науковців і хліборобів не тільки України, а й далеко за її межами.

ВОЛОДИМИР Моргун народився 10 березня 1938 року в селі Новоселиця Чигиринського району Черкаської області. Закінчив Знам’янський сільськогосподарський технікум, агрономічний факультет Української сільськогосподарської академії, навчався в аспірантурі. З 1974-го — завідувач відділу в Інституті молекулярної біології і генетики АН УРСР. 1986 року обраний директором Інституту фізіології рослин і генетики (ІФРГ) НАН України. У 42 роки захистив докторську дисертацію, у 47 став членом-кореспондентом, а в 52 — академіком АН УРСР.

Головним напрямом досліджень Володимира Моргуна було і залишається генетичне поліпшення стратегічних для людства культур — пшениці й кукурудзи.

Потреба відродження кормової бази тваринництва зобов’язала селекціонерів створити ранньостиглі гібриди кукурудзи, які за 90 діб дозрівали б у північних районах колишнього союзу. До відповідної програми долучився і Володимир Моргун із колегами. Створені українськими науковцями перші в СРСР ранньостиглі гібриди кукурудзи, висіяні на Черкащині, за один рік дали значний додатковий приріст урожаю зерна. На сьогодні Володимир Васильович створив уже п’яте покоління гібридів кукурудзи, генетичний потенціал яких сягає 140-170 ц/га зерна і понад 1000 ц/га листостеблової маси.

Подальші дослідження В. В. Моргуна стосувалися створення принципово нового типу напівкарликових пшениць. Високорослі пшениці, в тому числі знаменитий колись сорт Миронівська 808, через вилягання негативно позначалися на зростанні врожаїв.

Створені вченим, якого слушно називають батьком сучасної української генетики, сорти озимої пшениці Смуглянка, Золотоколоса, Фаворитка та Астарта вперше в Україні сприяли рекордним урожаям зерна — відповідно 124; 125; 131,8 і 140,0 ц/га. Городниця, Новосмуглянка, Київська 19, Січеслава, Софія Київська та інші з урожайністю 10-12 тонн збіжжя з гектара є конкурентоздатними на світовому ринку.

Володимир Моргун спільно з колегами першими, поки що єдиними в Україні, а щодо окремих сортів — першими й у світовій практиці, розробили оригінальні наукові напрями селекції хлібних злаків із високою якістю і харчовою цінністю зерна. Загалом учений самостійно та у співавторстві створив понад 200 зареєстрованих сортів і гібридів рослин (пшениця, спельта, жито, тритикале, соя, ячмінь, кукурудза та інші).

Тисячі комбінацій схрещувань, сто тисяч відборів колосків, сотні ділянок розмноження у полі... Тисячі продуманих комбінацій, руки й розум академіка докладено буквально до кожного колоска. На думку вченого, вітчизняні генетики і селекціонери мають великі потенційні можливості стосовно внеску в економіку. «Хліб — це наша нафта і навіть більше!» — наголошує академік. Тож маємо повернути Україні славу житниці Європи. Шкода тільки, що численні суди стосовно захисту земельних ділянок ІФРГ від постійних рейдерських захоплень і пошук засобів для виживання установи забирають творчу енергію у науковців. Тим часом навіть у важких умовах нинішнього воєнного стану здійснено науковий супровід вирощування сортів озимої пшениці селекції В. Моргуна на близько 2 млн га українських земель, що становить 30 відсотків усіх посівів цієї культури в Україні.

Вітаємо Володимира Васильовича із 85-річчям, бажаємо йому наснаги, довголіття, нехай його подальший шлях буде вистелений рушником добра і благополуччя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове