Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Увага: фейк!

«Почорніли» хрести

StopFake.

ДЕЯКІ дописувачі у соціальних мережах і російські сайти масово поширюють інформацію про те, що хрести на Трапезному храмі Києво-Печерської лаври «потемніли в той день, коли комісія заповідника розпочала роботу з перевірки монастиря». Також вони пов’язують це із богослужіннями, які Православна церква України нещодавно відправила у кількох храмах Києво-Печерської лаври, зокрема і Трапезному.

Тим часом накупольні хрести на більшості тамтешніх церков темні вже багато років, і їхній колір не має жодного стосунку до богослужінь ПЦУ чи до перевірок. Про це свідчать численні фотографії, зроблені в різні роки. «Остання реставрація куполів, відтак і хрестів, відбувалася наприкінці 60-х років минулого століття, — розповів заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Костянтин Крайній. — Темніти вони почали вже на початку 70-х. Покриття неодноразово взаємодіяло з атмосферними опадами, зокрема з кислотними дощами, що позначилося на його забарвленні. Останні ж років двадцять хрести мають практично один і той же вигляд. На Трапезному храмі вони теж не оновлювалися, торік ми їх тільки вирівняли, бо трохи нахилилися. Позолочення — це дуже дорога робота. Років десять тому позолотили хрест на великій Лаврській дзвіниці, тому він такий яскравий». К. Крайній додав, що має значення і те, під яким кутом дивитися на куполи церков, і з якого боку в цей час знаходиться сонце.

Митрополит Білоцерківський Євстратій (Євстратій Зоря) також спростував вищезгадану новину, яку поширюють прихильники «рускава міра». Він назвав такі заяви «брехливим шаманством замість православ’я».

«На фото, зроблених 7 січня цього року, видно, що хрести на Трапезному храмі мали той самий вигляд, що й у березні. Якщо пошукати в мережі, то можна побачити чимало подібних світлин, зокрема саме з тих часів, коли там господарювали Павло і московський патріархат. Тобто вони залишили храм уже з потемнілими хрестами», — пише митрополит Білоцерківський і як доказ публікує кілька зроблених у різні роки фотографій.

Отже, інформація про те, що хрести на Трапезному храмі Лаври потемніли після богослужінь у ньому УПЦ ПЦУ та перевірок монастиря, є черговим фейком.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове