Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Знову перевірять субсидіантів

Олена КОЩЕНКО.

В уряді анонсували чергові зміни в оформленні та виплаті державної допомоги на оплату комунальних послуг, які набудуть чинності після закінчення нинішнього опалювального сезону. Водночас обіцяють посилити перевірку матеріального стану одержувачів субсидії. Про що йдеться?

СТАНОМ на сьогодні загальна чисельність отримувачів житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого і рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу — 2,7 млн осіб. Середній розмір такої допомоги від держави – приблизно 1800 гривень на місяць. А пересічний відсоток обов’язкової плати за послуги ЖКГ становить близько 10% сукупного доходу домогосподарств, які одержують субсидію.

Органи соціального нагляду час од часу проводять вибіркові перевірки: чи є добросовісними особи, котрим призначено відповідну виплату? На сайті Міністерства соціальної політики опубліковано нагадування, в яких випадках припиняється надання субсидії і що варто зробити, аби цього уникнути. Отже, коли виплати можуть припинити?

У допомозі на оплату комірного буде відмовлено, якщо з’ясується, що у складі сім’ї (а маються на увазі всі зареєстровані в одному помешканні особи) є повнолітні безробітні, одержувачі доходу нижче мінімальної заробітної плати або мешканці, які не сплачують єдиного соціального внеску (крім студентів та отримувачів соціальної пенсії).

Можна втратити допомогу від держави й у разі, якщо у власності когось із членів сім’ї є транспортний засіб, випущений менше п’яти років тому (крім мопеда та причепа), або якщо у власності сім’ї є більше одного транспортного засобу, випущеного менше 15 років тому (крім мопеда та причепа).

Водночас субсидія не є індульгенцією, тож рахунки потрібно оплачувати. Якщо ж маєте заборгованість понад три місяці, то кошти змусять повернути в бюджет. А щоб відстояти їх, доведеться звертатися до суду, що є дуже затратною і невигідною для субсидіанта справою.

Так само виплата субсидії опиниться під питанням, якщо в її одержувача чи інших членів його родини, зареєстрованих за адресою домогосподарства, є борг щодо виплати аліментів. Державні органи соціального нагляду стежать за цим, бо мають доступ до відповідних реєстрів, зокрема й судових. Або коли хтось із прописаних на житловій площі членів сім’ї протягом року перед зверненням по субсидію зробив разову купівлю на суму понад 50 тис. грн (крім лікування). Це не стосується випадків, коли за пів року перед придбанням нового житла було продано інше.

Якщо у складі сім’ї є власник більш ніж одного житлового приміщення (крім житла на тимчасово окупованих територіях або житла, що належить особі на праві спільної сумісної чи пайової власності та розташованого в сільській місцевості). Як відомо, субсидію взагалі не призначають, коли загальна площа квартири — понад 130 кв. м, а житлового будинку — більш як 230 кв. м.

У субсидії відмовлять, якщо хтось із родини станом на перше число місяця, з якого призначається виплата, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти в сумі, що перевищують 100 тис. грн, або облігації внутрішньої державної позики на таку суму.

Словом, не варто сподіватися, що «пронесе», і органи соціального нагляду щось приховане у вашій заяві-декларації проґавлять. Постійно з’являється дедалі більше можливостей для фіскальної перевірки матеріального стану громадян. Тож ретельно перевірте, чи всі доходи і майно у вас вказані, перш ніж звертатися по відповідну допомогу. Якщо при перевірці система виявить порушення, то держава має право позбавити субсидії і навіть повернути кошти, одержані раніше заявником. До речі, за статистикою, найчастіше таке трапляється через отримання грошей після смерті особи, яка мала право на допомогу, а також у разі набуття майна вартістю понад 50 тисяч гривень. «Важливо! У субсидіанта є 30 днів, аби поінформувати ПФУ про обставини, котрі можуть вплинути на подальше призначення коштів», — йдеться у заяві відомства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове