Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Миротворчі зусилля поки що без успіху

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОГО тижня тривали жорстокі бої переважно на Сході України. Найнапруженіша ситуація, як і раніше, була в Бахмуті, Авдіївці та Мар’їнці. Хоча й на півдні «підгорало». Так, у понеділок, 20 березня, ввечері у м. Джанкої, що на півночі тимчасово окупованого Криму, пролунали вибухи. У ГУР Міноборони заявили, що знищено російські крилаті ракети «Калібр НК» під час транспортування їх залізницею. За словами т.в.о. начальника Головного управління бойових ударних систем Генштабу ЗСУ полковника Сергія Баранова, значне пошкодження залізничних колій зупинило логістичне забезпечення угруповань противника у тимчасово захоплених Мелітополі та на Херсонщині. А за два дні в бухті Севастополя безпілотники атакували кораблі чорноморського флоту зс рф.

Головною ж воєнною темою минулого тижня став раніше анонсований представниками воєнно-політичного керівництва України контрнаступ ЗСУ. Днем раніше заступник голови ради безпеки росії дмитро медведєв заявив, що кремлю відомо про підготовку українського контрнаступу і що російський генштаб готує відповідні рішення та заходи реагування.

За інформацією Bloomberg, рф після провалу своїх воєнних планів відмовилася від подальшого наступу в Україні цієї весни й хоче зосередитися на утриманні захоплених територій. Своєю чергою аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначили, що інформаційний простір росії «зі значним занепокоєнням» реагує на повідомлення про сповільнення російських операцій і можливий контрнаступ Сил оборони України. А в тому, що він таки відбудеться, запевнив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський: «Основними силами рф на цьому напрямку (біля Бахмута. — Ред.) є представники пвк «вагнер». Не шкодуючи нічого, вони втрачають значні сили та видихаються. Зовсім скоро ми скористаємося цією нагодою, як свого часу робили це під Києвом, Харковом, Балаклією та Куп’янськом».

Такий оптимізм генерала не зовсім поділяє Президент України Володимир Зеленський. В інтерв’ю японському виданню він зазначив, що наразі Сили оборони не можуть перейти в контрнаступ та почати визволяти окуповані території, позаяк наша країна досі потребує боєприпасів і винищувачів. Тож Глава держави попросив Японію про військову допомогу. Він наголосив, що покладає на неї великі надії як на країну, яка нині головує у «Великій сімці».

Колишній високопосадовець НАТО, а нині президент Чехії Петр Павел погоджується з такою оцінкою, проте вважає, що в України цього року буде лише одна спроба контрнаступу, оскільки для нових великих операцій Заходу може забракнути ресурсів. «Вікно можливостей відкрите цього року. Після наступної зими підтримувати нинішній рівень допомоги буде вкрай складно», — заявив чеський лідер. На його думку, багато країн очікують прогресу нинішнього року. «Якщо він (великий контрнаступ. — Ред.) зазнає невдачі, отримати кошти на наступний буде вкрай складно», — резюмував Павел.

Не менш напружена і дуже невизначена ситуація склалася й на зовнішньо-політичному дипломатичному фронті. Тут головною подією став триденний — з 20-го по 23 березня — візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до москви для зустрічі із володимиром путіним із «миротворчою» місією.

На переговорах із главою КНР Сі Цзіньпіном у москві президент путін заявив про готовність до «відновлення мирних переговорів». Про це 22 березня поінформував міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган, повідомило державне агентство «Сіньхуа».

За його словами, вони «відкрито і поглиблено обмінялися думками щодо української кризи» й налаштовані вести «рівноправний, раціональний та орієнтований на результат діалог».

Глава китайського МЗС зазначив, що поїздка Сі Цзіньпіна у рф продемонструвала «глобальний імідж Китаю як миротворця». Водночас він анонсував спільну боротьбу Китаю і росії проти США та всього Заходу.

Президент рф і китайський лідер підписали дві спільні заяви. У цих заявах ідеться про «поглиблення відносин всеосяжного партнерства і стратегічної взаємодії рф і Китаю, які вступають у нову епоху».

Ще за тиждень до початку цієї події анонсувалося, що після зустрічі з очільником кремля Сі Цзіньпін поспілкується телефоном із Володимиром Зеленським, після чого поїде в Європу, де зустрінеться з кількома європейськими лідерами. Втім, реальність виявилася абсолютно протилежною. Після завершення московського вояжу президент Китаю поїхав додому, проігнорувавши всі раніше намічені плани своєї миротворчої місії.

Що ж сталося? Чому китайський лідер не зателефонував Зеленському, не кажучи вже про короткостроковий візит до України? Помічник глави Офісу президента Михайло Подоляк «пояснив» ситуацію плутано і незрозуміло, мовляв, китайська сторона виявилася не готовою до такої розмови.

Тепер, аби обговорити питання припинення війни в Україні, не китайський президент поїде у Європу, а європейські лідери — до Піднебесної. Так, наприкінці березня туди вирушить прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, на початку квітня його замінить президент Франції Емманюель Макрон разом із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Затим верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель також заявив, що незабаром відвідає Китай. На його думку, пропозиції Пекіна стосовно припинення війни свідчать про те, що Китай не хоче повністю приєднуватися до рф, і Євросоюз має вітати це, навіть якщо західні лідери не розглядають ініціативу Пекіна як повноцінний мирний план.

До речі, лідер Китаю Сі Цзіньпін відмовився від телефонної розмови з президентом США Джо Байденом. Джерела в Білому домі повідомили Reuters, що китайці не виявили особливого інтересу до такого дзвінка. А от лідер Туреччини Ердоган у суботу, 25 березня, таки поспілкувався телефоном зі своїм російським колегою путіним і, подякувавши за зернову угоду, вчергове закликав його припинити бойові дії і розпочати мирні переговори.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове