Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Новітнє розкуркулення

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Фермер Володимир Григорович Каллаур хазяйнує на землях Нивотрудівської громади Криворізького району Дніпропетровщини. Він належить до першої хвилі тих, хто забажав вийти на свої хліба, — селянсько-фермерське господарство (СФГ) «Калаур» очолює з весни 1992 року.

ОСКІЛЬКИ батьки чоловіка увесь вік були передовиками в колгоспі, йому виділили 22,5 га землі в довічну власність із правом передання її у спадщину. Володимир уже з першого року самостійного господарювання переконливо довів, що він гідний син хліборобського роду. Отож у нагороду за старання й успіхи у 1997 році знайшли для нього ще 22,5 гектара землі. Отак разом і вийшло 45 га. Великих трудів коштувало молодому фермерові стати на ноги, адже починати довелося на геть порожньому місці — без власних коліс, плугів і сівалок. Нині Володимир Григорович гірко усміхається: багатим так і не став, проте його силкуються «розкуркулити».

— А як по-іншому можна пояснити те, що в мене не раз намагалися незаконно відібрати землю? — нарікає фермер. — На початку війни наша громада опинилась у прифронтовій зоні, тож мене оголосили мало не воєнним злочинцем, внутрішнім окупантом, який завдає шкоди не лише місцевому люду, а й аграрному сектору області…

Підступні «бої» навколо фермера почалися з весни минулого року і тривали, допоки у прифронтовій громаді, куди майже щодня діставала ворожа артилерія із сусідньої Херсонської області, існувала військова адміністрація. Перший наказ свіжоспеченого глави останньої А. Ровнова припиняв чинність акта на право постійного користування землею СФГ «Калаур», а згідно з наступним вилучені вгіддя передавалися компанії «Стронг-інвест» разом з урожаєм, вирощеним на них. Про це «Сільські вісті» писали 28 червня у матеріалі «Ще й військова адміністрація на наші голови», продовживши тему 13 вересня — «На чужий коровай очей не поривай».

Після публікації статей свавілля, здавалося б, вдалося зупинити. Тогочасний глава ОВА В. Резніченко, аби сховатися від гріха подалі, ліквідував у Нивотрудівській ОТГ військову адміністрацію як таку, в якій нема потреби. А раз так, то й накази, розпорядження та рішення А. Ровнова втратили чинність. Однак проблеми у фермера Каллаура залишилися: його комбайн, який виїхав на пшеницю, перехопили дві прудкі іномарки. Не смій жати, бо нива не твоя, а наша, заявили бойовики компанії «Стронг-інвест», що нагрянули в село. Їх підтримала заступниця голови ОТГ Тетяна Сєннікова, яка теж прибула на поле. Викликана поліція на два дні зупинила косовицю, аби з’ясувати, на чиєму боці правда.

Чому керівництво громади несподівано стало на бік агресивної агрокомпанії, поліцейські не розбиралися. Та все-таки це цікаво. «Стронг-інвест» — один із підрозділів відомого холдингу KSG-Agro, що контролюється земельним магнатом Сергієм Касьяновим. Ще кілька років тому під його орудою перебувало понад 60 тисяч гектарів землі. І не тільки в Апостолівському районі, поки він існував, а й у сусідніх. На переконання тутешнього лідера фермерського руху Віктора Ковальчука, воєнним станом скористалися, аби місцева влада могла вигідно служити таким «господарям життя», як Касьянов. Бо що візьмеш із фермерів-трударів, котрі працюють на себе, а в бік начальства нуль уваги?!

Володимир Каллаур не єдиний постраждалий. Першим був власник агропідприємства «АБІ» Анатолій Гергель, якому все той же А. Ровнов устиг заявити, начебто земля, на якій він працює, була надана сесією райради, котру насправді не скликали. Пред’явлених документів і самого рішення виявилося замало: вимагали свідків засідання. Коли ж аграрій їх привів, знайшли іншу халепу — не зазначено домашньої адреси, за якою у Ниві Трудовій мешкає Гергель, із діда-прадіда тутешній житель.

Уся ця веремія заварювалася з єдиною метою — забрати в «куркуля» землю і віддати її «Стронг-інвесту». Коли на полі Гергеля з’явилися рейдери холдингу KSG-Agro, скандал намагалася залагодити все та ж Тетяна Сєннікова разом із заступником начальника відділу поліції Миколою Пилипчуком. Перша радила не чинити безрезультатного під час війни опору. Другий сказав, що коли хочеш зібрати вирощене — збирай, навіть вези збіжжя у власні комори. Тільки попередньо пропусти його через вагову «Стронг-інвесту», аби там знали, скільки намолочено, ти ж бо не маєш права зерном розпоряджатися... Як можна це пояснити? Спритники з відповіддю не забарилися: хоча військова адміністрація ліквідована, проте накази, видані свого часу її начальником, скасувати можна лише через суд. Отак закрутили!

ТА ПОВЕРНЕМОСЯ до справи Володимира Каллаура. Коли до друку готувалися згадані публікації «СВ», голова Нивотрудівської ОТГ Ірина Пелецька і юрист сільради Віталій Скубенко заявили фермеру, що прийнятним може бути єдиний варіант «мирової»: добровільно відмовитися від своєї землі на користь «Стронг-інвесту». Якщо не згоден — відберемо через суд. Каллаур не відступився. Це не сподобалось очільникам ОТГ. Солі на рану їм сипонула ще й осічка у справі з Анатолієм Гергелем: обласні юристи дослідили засновницькі папери «АБІ» й не знайшли жодної похибки. При цьому навіть не забули вказати домашньої адреси підприємця і дати, коли дали йому добро хазяйнувати на своїй землі.

Акцентуємо на цьому, бо в документах Каллаура, схвалених свого часу ще в Апостоловому, тепер же — у Кривому Розі, знайшлося нібито якесь погодження без уточненої дати. Голова Нивотрудівської сільради Ірина Пелецька поспішила пригрозити — в Каллаура настільки серйозні проблеми, що «ми його в суді на шматки порвемо». Отака була певність! Сільрада найняла юридичну фірму, сплатила судовий збір і подала позов до Господарського суду області, аби визнати недійсними рішення райради 1992-го і розпорядження райдержадміністрації 1997-го про надання земельної ділянки В. Каллауру в довічне володіння. Поки чекали розгляду справи, невгамовний десант ненаситного «Стронг-інвесту» не дозволяв Володимирові Григоровичу завершити осінні роботи, регулярно навідуючись на поле.

Якою ж була лють очільників компанії і громади, коли Господарський суд відхилив їхній позов, погодившись з аргументами адвоката обласного осередку Асоціації фермерів Надії Чухраєвої! Таким чином, ще торік у жовтні суд засвідчив, що обидві земельні ділянки СФГ «Калаур» надані на цілком законних підставах. У позивачів було достатньо часу, аби визнати поразку і попросити вибачення у фермера. Але нічого подібного не сталося. Навпаки, сільрада вирішила будь-якою ціною домогтися свого.

На черговій сесії голова Ірина Пелецька запропонувала депутатам обговорити і скасувати… вищезгадані рішення, котрими виділялася земля спершу для створення, а потім для зміцнення СФГ «Калаур». На щастя, тишком-нишком вчинити заплановане не вдалось. У Ниву Трудову прибули юристи і представники обласних осередків Асоціації фермерів області та Фермерської самооборони. Після їхніх аргументів місцеві депутати погодилися, що відбувається силовий «віджим» землі в аграріїв Володимира Каллаура та Анатолія Гергеля…

Здавалося б, нарешті покладено край тривалому цькуванню першопрохідців фермерського руху. Однак керманичі Нивотрудівської громади не зуміли спинитися. Знову за гроші громади найняли юристів, сподіваючись забрати у Володимира Каллаура землю в апеляційній інстанції. І це при тому, що, оскаржуючи перше судове рішення, жодного нового доказу на свою користь не знайшли. Знову нарікали на не вказану адресу проживання Каллаура та інші технічні моменти. Центральний апеляційний господарський суд залишив без задоволення скаргу діячів Нивотрудівської громади, зазначивши, що особа не несе відповідальності за помилки органів державної влади і місцевого самоврядування, а позовні вимоги є фактичним позбавленням СФГ «Калаур» можливості працювати, а також надмірним втручанням у право власності.

Наперекір усім негідникам Володимир Каллаур здобув перемогу в довготривалій і виснажливій боротьбі за свою землю. Він переконаний, що це важливо для всіх односельців. А жителям Ниви Трудової залишається робити висновки з того, чому люди, яких вони обрали пильнувати власні інтереси, на чолі з головою Іриною Пелецькою діяли не на користь громади, а, впріваючи, старалися вгодити панові-власнику холдингу KSG-Agro Сергієві Касьянову.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове