Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Від Уругваю-1930 до Катару-2022

«Тетракампіони» з Бразилії

Микола МОТОРНИЙ.

Капітан збірної Бразилії Карлос Дунга із кубком чемпіонів світу.

15-й чемпіонат світу з футболу відбувався у США з 17 червня по 17 липня 1994 року. На ньому було зіграно 52 матчі і забито 141 м’яч.

УСЬОГО було зареєстровано три заявки на проведення чемпіонату. На це право претендували Марокко, Бразилія та США. Голосування відбулося в Цюриху 4 липня 1988 року. США отримали 10 голосів і здобули право на проведення змагань. Марокко — 7, Бразилія — 2. Розчаруванню марокканців не було меж. Ця африканська країна сподівалася на проведення футбольного свята, поразка була сприйнята як національна трагедія.

Матчі фінального турніру приймали дев’ять стадіонів, які зазвичай і використовувались як «домашні» професійними або студентськими командами з американського футболу. Кожна арена мала трибуни на щонайменше 53 тисячі глядачів. Стадіон «Понтіак Сілвердоум» у Понтіаку (штат Мічиган) увійшов в історію як перша крита арена, яка приймала матчі світової футбольної першості.

В країні, де правлять баскетбол, бейсбол та американський футбол, чемпіонат світу з «соккеру» (так американці називають класичний футбол) зібрав так багато вболівальників на трибунах, скільки не збирав жоден із цих надпопулярних в США видів спорту. Цьому, зокрема, посприяло те, що на черговому конгресі, що відбувся перед чемпіонатом світу, ФІФА ухвалила кілька важливих рішень, які мали сприяти збільшенню видовищності футболу. Наприклад, тепер за перемогу в матчі стали нараховувати не два, а три очки (це спонукало команди не зводити матчі до нічиєї), також були запроваджені значно жорсткіші покарання за порушення правил та грубу гру — зокрема за підкати ззаду.

24 збірні, які пробилися на фінальний турнір, повинні були востаннє зіграти за старою системою розіграшу, згідно з якою в 1/8 фіналу виходять по два переможці шести груп і чотири команди, які посіли треті місця з кращими додатковими показниками. На фінальну частину чемпіонату світу, крім збірних ФРН, а точніше, тепер уже Німеччини, як чемпіона світу та США як країни-господарки, пробилися також команди Колумбії, Румунії, Швейцарії, Бразилії, Швеції, Камеруну, Іспанії, Південної Кореї, Болівії, Нігерії, Болгарії, Аргентини, Греції, Мексики, Ірландії, Італії, Норвегії, Нідерландів, Саудівської Аравії, Бельгії, Марокко та Росії.

Переможцем турніру стала збірна Бразилії, яка у фіналі перемогла збірну Італії у серії післяматчевих пенальті. Основний і додатковий час не виявив чемпіона — 0:0 (пенальті — 3:2). Бразильці отримали назву «тетракампіони», відсвяткувавши свою четверту перемогу через 24 роки після третьої.

Бронзові медалі здобула збірна Швеції, яка в матчі за третє місце переграла Болгарію — 4:0.

Найкращими бомбардирами ЧС-1990 стали болгарин Христо Стоїчков та росіянин Олег Саленко (по 6 голів), а найкращим гравцем чемпіонату — бразилець Ромаріо.

Кілька цікавих фактів про фінальний турнір ЧС-1994

Уперше чемпіон світу визначився у серії післяматчевих пенальті. Бразильці стали першою національною збірною, якій вдалося виграти чотири чемпіонати світу з футболу.

Вперше один футболіст забив п’ять м’ячів в одному матчі. Це гравець збірної росії Олег Саленко, який відзначився у грі проти збірної Камеруну.

Гол Клаудіо Каніджі у ворота збірної Нігерії став 1500-м за всю історію чемпіонатів світу.

Вперше за історію чемпіонатів світу з поля було вилучено воротаря. Це голкіпер збірної Італії Джанлука Пальюка, який отримав червону картку у матчі з Норвегією.

Вдруге і поки що востаннє в серії післяматчевих пенальті команди не зуміли обійтися 10 ударами на двох. У матчі Швеція — Румунія було пробито 12 післяматчевих 11-метрових ударів.

Матчі чемпіонату світу відвідали 3 мільйони 587 тисяч 538 осіб. Цей рекорд поки що не побитий, так само, як і рекорд за середньою відвідуваністю — 68 тисяч 991 глядач за гру.

Вперше у чемпіонаті світу брали участь 133 команди. Серед них Литва, Латвія та Естонія, які були заявлені на чемпіонат світу ще будучи не суверенними державами, а республіками у складі СРСР. При цьому заявилося на турнір 147 учасників.

Збірна Болгарії з 1962 року вперше здобула перемогу у фінальній частині мундіалю, граючи із командою Греції. До цього було 17 матчів поспіль, що закінчилися програшем або нічиєю — рекорд чемпіонатів світу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове