Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Моя сестра проживає нині на тимчасово окупованій території. У жовтні минулого року мала б вийти на пенсію за віком. Чи можливо це зробити пізніше заднім числом, не втративши пенсійних виплат за протерміновані місяці?»

Варвара ЛЕГКА.

с. Хатки

Тернопільського району

Тернопільської області.

 

КОМІТЕТ Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує ухвалити законопроєкт №8198 щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії.

Згідно з чинним законодавством, пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, а пенсія по інвалідності — з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців із відповідної дати.

Автори законопроєкту пропонують запровадити норму про призначення пенсій відповідним категоріям громадян незалежно від строку звернення людини до Пенсійного фонду, якщо право на таку пенсію набуто після 24 лютого 2022 року. Ця норма буде тимчасовою — на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

За словами авторів законодавчої ініціативи, проблема в тому, що громадяни, які набули право на пенсію та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з незалежних від них причин не можуть звернутися до органів ПФУ.

Отже, у разі ухвалення відповідної норми пенсію українцям в окупації зможуть призначати заднім числом із дати настання відповідного права й незалежно від дати звернення. Тобто в разі виїзду людини з небезпечної території або її деокупації пенсію призначать з моменту досягнення пенсійного віку, навіть якщо звичайні терміни звернення будуть порушені.

 

«2002 року вийшов на пенсію за вислугою років згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб». Мені встановлена ІІ група інвалідності як інваліду війни. Я є учасником ліквідації аварії на ЧАЕС (1 категорія). При виконанні роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС отримав опромінення 30 березня. Чи маю я право на отримання доплати за вказане опромінення?»

Домінік АСАУЛЕНКО.

с. Олешин

Хмельницького району

Хмельницької області.

 

ДОПЛАТИ за опромінення, отримане при виконанні робіт із ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, чинним законодавством України не передбачено.

Однак, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №112, особам, які одночасно мають право на отримання, зокрема, надбавки, додаткової пенсії або підвищення до пенсії, відповідно до Законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», таке підвищення провадиться за їхнім вибором за однією з підстав.

 

«Які документи потрібні для проходження МСЕК?»

Валерій ХОРОЛЬСЬКИЙ.

м. Хорол

Полтавської област

 

ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання, а також особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я потрібно пройти медико-соціальну експертизу. При цьому потрібно пред’явити:

• документи, що підтверджують стійке порушення функції організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності;

• паспорт або ІD-картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;

• військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);

• направлення на МСЕК (форма №088/о);

• медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної картки форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;

• інші додаткові документи в разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

У МОЗ також нагадують, що на час дії воєнного стану МСЕК здійснює свої функції за прин-ципом екстериторіальності.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове