Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Комфорт для захисників

Олена ГОНЧАРУК.

ХМЕЛЬНИЧАНИ виготовили й передали бійцям 86-го батальйону територіальної оборони, які служать на Півдні України, пересувну лазню. Ідея зробити таку річ виникла у підприємця Володимира Зюськіна пів року тому. Долучилися до втілення задуму його колеги та працівники Хмельницькзалізобетону. Основою для пересувної лазні став морський контейнер. Майстровиті краяни утеплили його та поставили перегородки, змонтували систему для подачі гарячої води, встановили дві пральні машини. Лазня розрахована на одночасне перебування шістьох осіб, загалом за день її роботи покупатися і випрати речі зможуть близько сотні військових.

Допоможуть гривнею

ФЕРМЕРСТВО — невід’ємний складник успішності агросектору. За нинішніх надскладних для країни часів воно потребує допомоги, щоб утриматися на плаву. Тож у Хмельницькій громаді вирішили запровадити проєкт ПАР («Підтримка Аграрного Розвитку»), що передбачає надання фінансової допомоги за трьома напрямами. У тваринництві відшкодовуватиметься по 10 тисяч гривень на корову, що народилася в приватному домогосподарстві, за умов утримання трьох і більше голів ВРХ. У рослинництві підтримку отримають аграрії, які вирощують малопоширені сільгоспкультури (понад 32 види зернових, технічних, лікарських, плодових і овочевих: батат, спаржа, лохина, бамія, артишок, амарант тощо) — по 5 тисяч гривень на гектар посівів. Також компенсується 50%, але не більше 50 тисяч гривень вартості сертифіката, що підтверджує статус виробника органічної продукції незалежно від її виду.

Студентський внесок у перемогу

ПАВЛО Кравчук, 16-річний студент Хмельницького політехнічного коледжу, виготовляє з паракорду — спеціального міцного шнура — брелоки-обереги для захисників. А щоб не викидати залишки матеріалу, робить із них та вати й парафіну спиртівки для розпалювання вогню в польових умовах. Кожна з них здатна горіти 6-8 хвилин. Собівартість однієї спиртівки — менше гривні, 100 таких уже відправили військовим. У політехнічному фаховому коледжі навчаються понад півтори тисячі студентів. І кожен із них, як і педагоги, своїми силами прагне наблизити спільну перемогу.

Шлях до енергонезалежності

НОВИЙ проєкт із вирощування енергетичної верби об’єднав Крупецьку, Ганнопільську та Берездівську територіальні громади з Шепетівського району, які планують опалювати нею комунальні підприємства. Допоможе з утіленням задуму одна із програм Євросоюзу, яка надасть субсидію обсягом два мільйони гривень. На території вищезазначених громад уже готують ділянки для закладання материнських плантацій культури, невдовзі висадять саджанці. Крім того, фахівці визначать найкращі землі для подальшого вирощування верби, допоможуть розробити програму розвитку енергобезпеки та методичні матеріали. Представники громад пройдуть відповідне навчання основам догляду за плантаціями. Також місцеві комунальні заклади отримають базову техніку для перероблення енергетичних культур.

Рідна країна, своя церква

РЕГІОН лідирує за кількістю релігійних громад, які змінюють канонічну приналежність. Віряни продовжують ухвалювати рішення про вихід з Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП) та про приєднання до Православної церкви України (ПЦУ). Нещодавно за це на зборах проголосували парафіяни понад столітнього Свято-Дмитрівського храму в селі Малі Орлинці Чорноострівської територіальної громади Хмельницького району. За даними сайту Хмельницької ОВА, від початку року зареєстровано статути семи релігійних громад УПЦ, що перейшли до ПЦУ. Зокрема, відповідні рішення прийняті в селах Чотирбоки, Вишневе та Перемишель Шепетівського, Лошківці Кам’янець-Подільського, а також Цимбалівка, Гречана і Юринці Хмельницького районів.

Транспорт від благодійників

ХМЕЛЬНИЦЬКІ освітяни отримали цінний подарунок від своїх колег із Фінляндії — три шкільні автобуси. Це дуже доречно, адже за рік війни громади краю 84 транспортні засоби передали для потреб Збройних сил України та біженців, яких евакуювали з окупованих територій. Відтепер новенькі автобуси прислужаться школам Дунаєвецької, Грицівської та Закупнянської територіальних громад.

Також благодійники з Туреччини та Азербайджану придбали та передали Китайгородському і Новосинявському будинкам-інтернатам для людей похилого віку, в яких, зокрема, перебувають та проходять лікування евакуйовані з територій, де йдуть активні бойові дії, карети «швидкої допомоги». Загалом в області налічується 26 таких закладів.

Чи вирішить проблему штраф?

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ міськрайонний суд удруге впродовж року розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності 30-літньої хмельничанки, чиї діти 10 і 12 років жебракували на одному з перехресть в обласному центрі. За висновком суду, життю та здоров’ю малолітніх, які перебували на дорозі загального користування посеред пожвавленого руху автомобілів, загрожувала серйозна небезпека. Таким чином, зібрані докази підтверджують вину матері в ухилянні від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо виховання дітей. На неї накладено штраф розміром 1700 гривень, окрім того, вона має сплатити на користь держави понад 500 гривень судового збору. Втім, чи допоможе це вирішити проблему?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове