Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Цинізм не має меж

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Без води, як відомо, ані туди ані сюди. Кілька років тому це на своїй шкурі відчували жителі двох чималих селищ — Черкаське та Гвардійське на Дніпропетровщині. Питну воду постачали сюди застарілі й занедбані водогони, отож вона надходила з перебоями та поганої якості.

ЗДАВАЛОСЯ, глухий кут: Черкаське і Гвардійське на додаток були ще й «прив’язані» до перевантаженої мережі, яка живила місто Перещепине й великі селища Губиниха та Голубівка. Таким чином, існувала неписана черга на водопостачання, в якій неважко здогадатися, хто найчастіше опинявся останнім. Але вихід було знайдено. Тогочасна місцева влада змогла залучити кошти на освоєння тутешніх водоносних надр із пристойними запасами, і люди в Черкаському та Гвардійському нарешті дістали змогу втамовувати спрагу справді доброю водою. Одна зі свердловин була базовою і діяла постійно, кілька утримувалися резервними.

Проте недовго тішилися селяни — їхній водогін припинив роботу. В чому ж річ? Ситуацію прояснює судова ухвала, згідно з якою співробітникам облуправління СБУ, експертам Держ­продспоживслужби, Держвод­агентства і Держгеонадр дозволено оглянути гідрокомплекс, що перебуває в управлінні ТОВ «Комсіті» сусідньої Піщанської ОТГ. Ба більше: слідчі Служби безпеки України терміново здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками навмисного шкідництва. Оскільки, за даними правоохоронців, директор «Комсіті» Дмитро Герасимчук за згоди та з участю голови Піщанської громади Сергія Тищенка організував консервацію свердловин водонапірної станції селищ Черкаське та Гвардійське.

Здавалося б, звичайна процедура, нічого протизаконного. Але в матеріалах слідства читаємо, що під час цієї «консервації» було таємно виведено з ладу станцію і забито брудом свердловини, чим заблоковано їх подальше використання. Неофіційно спеціалісти кажуть, що «постаралися надовго». Позаяк для відновлення водогону, ймовірно, знадобиться повторне буріння. А тепер вгадайте, з якою метою було вчинено ці брутальні дії. Відповідаємо: слідом за проєктом «консервації» передбачене… подальше приєднання водогонів селищ до мережі «Комсіті» — підприємства, котре сьогодні є монополістом для населених пунктів мінімум двох громад. Тільки йому і залишається кланятися та платити як за постачання води, так і за її відведення.

Слідчі не сумніваються, що розрахунок було зроблено на додаткове збагачення. Причому явно на здоров’ї населення, бо діяльність «Комсіті» не відповідає встановленим вимогам і нормам. Воду підприємство подає не через належним чином обладнану водозабірну станцію, а зі свердловин, пробурених незаконно і з численними порушеннями, не проводячи її обов’язкового знезараження. Необхідних постійних досліджень санепідемслужбою також не налагоджено.

А якщо такою була мета оборудки, то неважко збагнути, чиї вуха за нею стирчать — директора і власника «Комсіті» Дмитра Герасимчука. Котрий заодно і депутат облради від партії «Слуга народу» (певно, тому вирішив, що йому все дозволено…). Який інтерес голови Піщанської громади Сергія Тищенка, якщо не зважати на те, що «Комсіті» зареєстровано на території ОТГ, зрозуміти важко. Однак, як кажуть у таких випадках слідчі, якийсь мотив та є. Тищенко ж не просто так перерахував виконавцям псування всіх свердловин у Гвардійському та Черкаському зі скарбниці громади ні мало ні багато — понад мільйон 200 тисяч гривень. Щедро розрахувався…

Тепер найпікантніше в цій історії. Завдання знищити водопостачання з місцевих свердловин одержав і взяв під козирок не хто інший, як командир (!) однієї з військових частин. Слідчий відділ СБУ цю «потрійну» оборудку в умовах повномасштабної війни кваліфікував як диверсію, котра, згідно з ч. 2-ю ст. 113-ї Кримінального кодексу, карається позбавленням волі на термін 15 років або й довічним ув’язненням.

І хоча Піщанська ОТГ, намагаючись зберегти репутацію, заявила, що надала матеріальну допомогу Збройним силам України, але однією рукою передавати захисникам Вітчизни гроші, а іншою труїти людей недоброякісною водою – це нині більше ніж злочин. Тим паче, коли до пуття ще й не відомо, чи надійшли армії всі даровані від імені громади кошти. Будемо сподіватися, що й на це запитання слідство дасть вичерпну відповідь.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове